Lake Meditacije Koje Pomažu Deci da Prevladaju Stres i da se Osećaju Opušteno


"Ako se svako osmogodišnje dete na svetu nauči meditaciji, eliminisali bismo nasilje iz sveta unutar jedne generacije. " Dalaj Lama
dete u meditaciji

Odrasli se suočavaju sa puno pritisaka i izloženi su mnogim stvarima koje utiču na njohov um, telo i dušu. A verovali ili ne, deca isto tako osećaju iste pritiske i stvari koje ih remete.

Odrasli koriste meditaciju radi lakšeg izlaženja na kraj sa raznim vrstama pritisaka a deca takođe mogu imati koristi od nje, pošto im pomaže da ostanu sabrani, da imaju bolju kontrolu nad svojim emocijama i da obraćaju pažnju na sebe i kako se osećaju. Meditacija im daje bolji osećaj o tome ko su, i obezbeđuje im povećanu snagu i otpornost.

dete u meditaciji

Sve ovo je čak i mnogo važnije u današnjem vremenu, kada velik broj mališana pokazuju znake anksioznosti i nemira, čak i u ranom uzrastu. Teško da postoji neki alat pogodniji od meditacije da im donese mir i ravnotežu. Možete lako da usmerite svoju decu ka meditaciji pod uslovom da ih ne pritišćete i da ih uvedete u meditaciju na zabavan način kroz igru.

Jedna od glavnih razlika kod meditacije za odrasle u odnosu na meditaciju za decu je ta što se meditacija za odrasle usmerava na povlačenje čula sa spoljašnjeg sveta na unutra. Kod dece najpre mora da se radi na njihovom svesnom prepoznavanju čula, pre no što su u stanju da ih usmere na unutra.

dete u meditaciji

Ako smatrate da vaša deca mogu imati koristi od meditacije, postoji četiri vrste vežbi koje će dovesti do spokoja, motivacije, i osećaja sopstva.

4 Vrste Meditacija Koje Pomažu Deci da Postanu Više Fokusirani na Sebe

5 Dubokih Udaha

Nikada nismo bez daha. Zato, učenje dece još u ranoj mladosti kako da koriste svoj dah da bi bili fokusirani je veoma korisno za njihov osećaj sopstva. Ova se meditacija radi tako što se udahne i izdahne pet puta, koristeći prste da bi brojali dok dišu.

deca u meditaciji

Stvar je u tome što kada usporimo udisaj i izdisaj, mi takođe usporimo um. Možete lako i sami to da probate. Fokusirajte se na dah i primetićete kako se vaši otkucaji srca usporavaju, donoseći osećaj spokoja telu.

Relaksirajuća pesma

Kod ove meditacije, pesma se kombinuje sa dodirom, što obezbeđuje da čak i veoma mala deca osete mir i spokoj. Ovo im pomaže i daje im razlog da budu ponosni. Na primer, pevanje “Sa Ta Na Ma” mantre ili jednostavno pevanje fraze “Ja sam jak” mogu da znače puno. Sa svakim izgovorenim slogom, neka svaki od četiri prsta jedne ruke dodirne kažiprst. Počnite sa kažiprstom i idite redom prema malim prstom.

deca u meditaciji

Ovo sve može da se vežba diskretno, dozvoljavajući deci da pevaju za sebe u svojem umu, bilo da su kući ili u školi. Ova vežba je smirujuća i može da se uradi kada deca shvate da im je potrebno opuštanje.

Uživanje u Mislima Koje Prolaze

Verovali ili ne, ako dete može da sedne i da se fokusira na svoje disanje – udah, izdah – to može da im pomogne na neverovatan način. I kada neka misao dođe u njihov um, oni treba da je posmatraju kao misao koja prolazi, nalik oblacima koji prolaze na nebu.

deca u meditaciji

Deca ne mogu sedeti dugo, ali su ove meditacije odličan način da ih se pripremi za ozbiljnije meditacije.

Zvonca i Ostali Zvuci

Recite deci da sednu sa prekrštenim nogama i da zatvore oči. Recite deci da koriste svoje čulo sluha i udarite o zvonce ili nešto što će im omogućiti da istražuju proizvedeni zvuk.

porodica u meditaciji

Kada to savladaju, neka praktikuju pažljivo slušanje bez zvona ili drugih zvukova. Zatražite od njih da slušaju zvukove u svojoj okolini. Koji su zvukovi blizu? Koji su dalje od njih? Koji su zvukovi desno, a koji levo od njih? Ova meditacija se može koristiti na bilo kom mestu.

Začuđujuće je koliko mnogo dece zapravo uživa u praktikovanju meditacije. Možete proširiti ovu vrstu vežbe dozvoljavajući im da se opuštaju i fokusiraju na svaku od ovih meditacija redom.

“Svesno i kreativno, dete koje nema niti prošlost niti ideale, niti vrednosne sudove, jednostavno živi, govori i igra se u slobodi ” izreka je Arnauda Desjardinsa

Vaš Komentar:


Komentari: