KRISTALI I DRAGO KAMENJE PO ABECEDNOM REDU


ametist, ahat, akvamarin, aleksandrit, amazonit, apofilit, aragonitbiseri, bodzi kamen i broncitcitrin, ceruzit, cirkon i celestitcilibar kamencita kamendumortijerit, dijamant i dolomitdzet kamenepidotfluorit, fuksit i fenakitgorski kristalhrizopras, herkimer dijamantjaspiskalcedon i karneollabradorit i larimarmesecev kamen
oniks i opsidijanpetalit i peridotrubin i rutilcrystalcrystalcrystalvogel kristalcrystalzad kamen

Ahat


Ahat je kamen opuštanja, mira, pročišćenja, ravnoteže, meditativnosti, vitalnosti, uzemljenja, smanjuje bol, balansira jin i jang energiju, stimuliše analitičke sposobnosti, budi skrivene latentne talente, jača vid, pomaže kod stresa, stabilizuje auru.

Ahat je raznolik svilenkastog sjaja, mnogobrojan, mnogoslojan, lako prepoznatljiv kamen. Može se naći u raznim bojama, od svih vrsta braon, plave, mlečno bele, bež, roza, sive, ljubičaste, žute, zelene, crvene, oranž. Delimično je providan i vrlo slikovit kamen, protkan trakama različitih boja koje su nastale rastom u kružnim šupljinama vulkanskih stena.

Najviše ga ima u Meksiku, Brazilu, Australiji, SAD, Maroku.

Ahat pripada silikatnoj grupi minerala. To je varijacija kvarca koja pripada porodici kalcedona. Ahat se često seče u tanje ravni. Može biti kotrljan, prirodno zaobljen ili u grumenčićima.

Ahat uravnotežava suptilne energije. Kaže se da pomaže u zaštiti, pogotovo zaštiti dece. Nadodaje hrabrost i pojačava kreativnost kod učenika ili umetnika. Njegovo pojačavanje energije dolazi u talasima, tako da je koristan kada je potrebno prevazići neku situaciju.

Ahat pomaže ljudima koji imaju problema sa praštanjem i u slučajevima kada je problem otpustiti gorčinu i očajanje pogotovo u odnosima sa drugim ljudima, porodici ili ljubavi. Nosite ahat ako se osećate sputani, pod pritiskom, zatvoreni i prigušeni u trenutnim dužnostima. U drevnim vremenima sile četiri elementa su bile smatrane moćnim snagama univerzuma i u vezi sa tim je ahat bio kamen elementa Zemlje. Ukoliko imate u vidu teške pretstojeće bitke na porodičnom i poslovnom planu gde vam je potrebna snaga i hrabrost da budete iskreni pre svega sa sobom i istrajete na svom zacrtanom cilju, ahat je kamen za vas.

Ahat pojačava fizičku brzinu, u trčanju, maratonu, atletici. Deluje na pluća, krvne sudove, limfni sistem, probavu, anoreksiju itd.

Agate white

Beli Ahat je različito beo, slojevit i delimično providan. Služi za duhovni razvoj, polaže se na krunsku čakru.

Agate pink

Ljubičasti ahat koristi se za zaštitu majke i ploda. Olakšava porođaj. Leči matericu. Ljubičast ahat se koristi za stimulisanje saučešća i saosećanja sa drugima.

Agate brown

Ahat žutu do braon leči želudac, pankreas, jetru. Stimuliše proces varenja.

Agate blue lace

Ahat plave čipke se koristi da potpomogne u indukovanju viših stanja svesnosti. Odličan je za grlenu čakru i komunikaciju. Vezuje se sa nadom, jedinstvom, optimizmom, pozitivnim mislima, glatkim energetskim tokovima, radosti i istinom. Neutrališe bes, emotivne traume, infekciju, upale, groznice, spušta temperaturu. Vrlo je moćan kamen. Isceljuje grlo, disajne puteve, probleme vrata, ramena, insuficijenciju tiroidne žlezde, limfnih žlezda. Pročišćava limfni sistem. Otklanja blokade u nervnom sistemu. Leči artritis. Jača skeletni sistem, dobar je kod preloma. Eliksir tretira disbalans tečnosti u organizmu – naticanje.

Agate rose

Ahat roze pročišćuje emotivne smetnje, pomaže da oprostimo, prihvatimo ljubav. Drži se na srcu.

Agate fire

Ahat vatreni daje podršku, snagu i hrabrost, u teškim trenucima pruža zaštitu, smiruje strahove i emocije i reflektuje pretnje nazad ka njihovom izvoru. Koristi se za pojačavanje psihičkih talenata. Upotrebljavali su ga šamani da bi potakli vidovitost i da bi prizvali slike i sećanja sa drugih nivoa i iz drugih života. U isceljenju se smatra da pojačava sve prirodne sposobnosti lečenja i radi sa cirkulatornim sistemom i nižim digestivnim sistemom. Povezan je sa drugom i trećom čakrom. Obezbeđuje jasnoću u vremenima promene. Leči nervni i endokrini sistem, poremećaj cirkulacije, pomaže u klimaksu (talasi topline), čisti energetske blokade.

Ahat mahovinasti se ponekad naziva Kamenom Baštovana. Smatra se da stavljanje mahovinastog ahata u baštu donosi lepše, svetlije cveće, i povećava prinos. Zbog svoje povezanosti sa prirodom mahovinasti ahat donosi osećanje širenja, slobode i prostora. Uvodi čoveka u harmoniju sa drugima i donosi obilje, uspeh i prosperitet. Pojačava samopoštovanje, pozitivne crte ličnosti i smanjuje nivo stresa. Povezuje se sa srčanom čakrom. To je kamen ljubavi i prijateljstva. U isceljivanju koristi se da pomogne u digestivnim i intestinalnim poremećajima. Osvežava dušu, služi kao protivupalno sredstvo, smanjuje otoke, reguliše šećer u krvi. Eliksir je za spoljnu upotrebu, leči gljivice i kožne infekcije.

Ahat iz Bocvane se nalazi samo u Bocvani, pomaže u pažljivosti do detalja. Energizira suptilna tela. Stimuliše istraživanje nepoznatog. Promoviše zaštitu, plodnost, senzualnost, strast, umetnički izražaj i emocionalnu utehu.

Ahat pojačava svoje sposobnosti ako se kombinuje sa akvamarinom.

Aleksandrit


Aleksandrite Aleksandrit jača metafizičke sposobnosti, volju, i lični magnetizam. To je kamen dobrog predznaka koji pomaže u centriranju i doživljavanju radosti.

Boja mu je na veštačkom svetlu crvena, prozirna, staklastog sjaja. Danju je zelen ili ljubičast. Aleksandrit menja boju, od meke zelene na suncu do duboke crvene na svetlosti sveće ili na veštačkom svetlu. Po svom sastavu on je varijacija minerala hrizoberila.

Ima ga u Šri Lanci, Tanzaniji, Rusiji, Brazilu. Najpre je pronađen u smaragdnim rudnicima Ekaterinburga u Uralskim gorjima u Rusiji. Ime mu dolazi od ruskog cara Aleksandra Drugog, jer je na njegov rođendan 1831 godine otkriven ovaj dragulj.

Aleksandrit je jedan od najmisterioznijih, spiritualnih i veoma važnih kristala na Zemlji. Izuzetno interesovanje duguje svojoj neverovatnoj lepoti i činjenici da je to jako redak mineral.

Delovanje aleksandrita je usmereno na nervni sistem, regeneriše nervni sistem. Štiti od leukemije i čira na želucu, pomaže jetri, slezini i pankreasu, jača krvne sudove. Aleksandrit jača kreativnost i intuiciju. Dobar je za otvaranje trećeg oka. Obnavlja samopoštovanje, dovodi sva tela u ravnotežu. Oslobađa napetost iz vratnog mišića. Dobar je detoksinator.

Aleksandrit pomaže u jačanju samopoštovanja i smiruje bolesti centralnog nervnog sistema.

Aleksandrit je povezan sa planetom Merkur zbog sposobnosti da menja boju i svoje dualne prirode. Ovo je planeta koja se najbrže kreće i pokazuje nam koliko brzo možemo da promenimo naše misli i koliko brzo misli putuju. Merkur se povezuje sa vazduhom, Blizancima i grlenom čakrom.

Merkur predstavlja moć uma i sposobnost mišljenja. Aleksandrit pojačava komunikativnost, mentalnu jasnoću, memoriju i percepciju. U meditaciji se koristi da bi promovisao emocionalnu ravnotežu i doneo promenu, sreću i uspeh.

Aleksandrit je koristan u prevladavanju nedostatka poverenja. Meditacija sa ovim kamenom pomaže u identifikaciji ciljeva i planova.

U Kabali aleksandrit je povezan sa Zain-om, sedamnaestom stazom na Drvetu Života. On povezje spritualnu ljubav i centrirano sopstvo. U tarotu aleksandrit se povezuje sa tarot kartom broj 6 – Ljubavnicima.

Aleksandrit se čisti mlakom vodom i poželjno ga je odmah izneti na Sunce da se napuni.

Aventurin


Aventurine Aventurine necklace Aventurin je kamen utehe, prosperiteta. Kao kamen moći, odličan je za privlačenje obilja i bogatstva.

Nalazi se u srebrnasto žutoj, crveno braon, od svetlo do tamno zelene sa primesama braon, i oranž boji.

Nalazišta su mu na Tibetu, u Nepalu, Indiji, Brazilu i Rusiji.

Aventurin je po sastavu mešavina dva minerala, kvarca i feldšpata plagio klase. U njegovom sastavu se takođe nalaze primese hematita što doprinosi njegovom delimično metalnom sjaju. Aventurin se smatra isceljiteljem opšte namene, pri čemu je najpopularnija njegova zelena varijanta. Zelena je boja fizičkog isceljivanja i aventurin kao pripadnik porodice silikatnih materijala ima koncentrisanu sposobnost da razgrađuje barijere.

Oslobađa od emotivnog pritiska, bola i stresa, uravnotežava emocije, smanjuje nervozu i bes, pomaže da se ostane miran u napetim situacijama. Leči strah, neodlučnost, rastvara energetske blokade u srčanoj čakri. Odličan je kamen za zaštitu srca od energetskog vampirizma. U tom slučaju se nosi privezak od zelenog aventurina.

Aventurin uravnotežava emocije, smanjuje nervozu i bes, pomaže da se ostane miran u napetim situacijama. Oslobađa od mucanja.

S njim se postaje odlučan. Pomaže u donošenju pravih odluka, donosi sreću u igrama na sreću.

Leči zglobove, izvlači toplotu, smešten u kadu opušta mišiće. Pomaže kod reume.

Leči nadbubrežne žlezde i urogenitalni sistem. Pogodan je za kombinaciju sa grubljim mineralima. Na primer, malahit teži da izbaci emocionalne barijere na površinu svesnosti, ali nije u stanju da ih razreši. Ako se aventurin koristi u kombinaciji sa malahitom, dolazi do efikasnog oslobađanja ovih blokada.

Eliksir je dobar kao oblozi za oči. Čisti kožu od bubuljuca, akni, komedona.

Plavi aventurin

Napomena: kristali ne mogu biti zamena za lekarski tretman.

Autor: Olga Rezo
Ametist | Mesečev kamen i roze kvarc | Vogel kristal
Žad kristal | Neuroza i kristali | Nakit koji leči | Podmlađivanje kristalima
Napetost, stres i kristali |