KRISTALI I DRAGO KAMENJE NA A -NASTAVAK


ametist, ahat, akvamarin, aleksandrit, amazonit, apofilit, aragonitbiseri, bodzi kamen i broncitcitrin, ceruzit, cirkon i celestitcilibar kamencita kamendumortijerit, dijamant i dolomitdzet kamenepidotfluorit, fuksit i fenakitgorski kristalhrizopras, herkimer dijamantjaspiskalcedon i karneollabradorit i larimarmesecev kamen
oniks i opsidijanpetalit i peridotrubin i rutilcrystalcrystalcrystalvogel kristalcrystalzad kamen

Apofilit


Apophilite - cluster Apophilite - prism Apofilit stimuliše treće oko ali prvenstveno deluje na temenu čakru, obezbeđujući prilagođavanje u skladu sa čovekovom svesnošću i namerom. Može pomoći u prepoznavanju istine u svim situacijama, ohrabruje pouzdanu analizu, a najbolje ga je koristiti u samoanalizi gde obezbeđuje iskrenost u ispitivanju sopstvenih slabosti. Pomaže čoveku da vidi istinu a zatim i da deluje u skladu sa njom. Prirodne piramide formirane od ovog kristala donose i skladište energiju. Apofilit je odličan kamen za prekogniciju.

Apofilit može biti od bele, ružičaste do svetlo zelene i smaragdno zelene boje. Proziran je i staklastog je sjaja.

Apofilita ima u Indiji i Brazilu.

Ime apofilit se odnosi na specifičnu grupu filosilikatnih materijala – klasu minerala koji uključuju liskun u svom sastavu. Najistaknutiji primerci apofilita su pronađeni u Puni – Indija, prvenstveno u zelenim, belim i čistim bezbojnim tonovima. Ime apofilit potiče od grčkih reči apo – od i phyllon – list, što bi značilo sastavljen od listova. Apofilit se pod dejstvom plamena razdvaja na listiće.

Apofilit obezbeđuje usklađivanje sa telom kao i sa više-dimenzionalnim životnim formama. Koristi se za astralna putovanja.

Apofilit se može koristiti za održavanje energije koja je potrebna da bi se pomoglo prilikom procesa očuvavanja i podmlađivanja. Može da čisti i obnavlja oči pomoću dve piramide sa osnovama smeštenim na očnim kapcima. Aktivira treće oko kada se smesti na predeo između obrva, pojačava jasnovidost i mistične vizije.

Apofilit je pomoć u meditaciji i pomaže u stvaranju svesne veze sa spiritualnim svetom. Pomaže u ritualu hodanja po vatri. On je energetski stimulator. Apofilit se koristi da bi pojačao misaonu analizu, i pomaže u saznanju da je stanje savršenstva zapravo prirodno stanje bića.

Apofilit može da aktivira i otvori srčanu čakru, energizira zatvorenu srčanu čakru i stimuliše osećanja radosti i slavljenja života. Oslobođa potisnuta osećanja i telesne blokade, oslobađa nas teških misli i ublažava strahove. Smatra se “astma” kamenom jer utiče na respiratorni sistem. Kada se drži na grudima može da zaustavi napade astme.

Ako se apofilit u obliku piramide drži za vreme meditacije na trećem oku, on postaje moćna meditaciona alatka. Piramidalni oblik je savršen oblik u sesiji energetskog samoisceljivanja, pri čemu pomaže u fokusiranju i koncentrisanju energije. Smatra se da su energije apofilita tako jake da mogu da čiste i negativne energije iz kvarcnih kristala.

Ovaj kristal treba koristiti mudro i sa ljubavlju i poštovanjem.

Aragonit


Aragonite Aragonit nas uvodi u duboku meditaciju, smanjenje emocionalne napetosti, pojačava strpljenje pogotovo u stresnim uslovima i u vremenima pojačanih ličnih izazova. Balansira jin i jang energiju, stabilizuje duhovni razvoj.

Grozd belog aragonita donosi vibracije mudrosti. On smiruje buku naših misli što omogućava trenutnu sveobuhvatnu svesnost reda u našem biću.

Aragonit je poluprozirni ljubičasto-pink ili beli kristal.

Nalzišta aragonita su u Španiji, Meksiku, Australiji i SAD-u.

Aragonit je karbonatni materijal, i veoma često se smatra siromašnim rođakom kalcitu. Aragonit je zapravo polimorf kalcita što znači da ima isti hemijski sastav ali različitu prostornu strukturu što znači različitu lokalnu simetriju i kristalni oblik. Aragonit je nazvan prema oblasti gde je pronađen – Molina de Aragon u Španiji. Smatra se da je odličan kamen za one koji prolaze kroz pubertet pošto sadrži kvalitete otklanjanja stresa, besa i neprijateljstva svake vrste pojačavajući darežljivost i senzitivnost. To je kamen izuzetnih osobina smirivanja jer pomaže nervnom sistemu putem čišćenja uma od haotičnih misli. Obezbeđuje sigurnost i pojačava strpljenje. Njegov uticaj na emocije je nesumljiv jer pojačava samopoštovanje, osećaj sopstvene vrednosti i samopoverenje. Na taj način Aragonit dovodi do uspostavljanja kontakta sa čovekovim istinskim sopstvom koje je uvek srećno i u Božanskom miru.

Njegove osobine čišćenja uma su naročito korisne u poslovnim situacijama gde dodatno obezbeđuje potrebnu snagu da bi čovek mogao da izađe u susret profesionalnim izazovima, jača imunološki sistem, potstiće dobro raspoloženje.

Aragonit produbljuje proces mišljenja omogućavajući uspostavljanje veze sa dubljim slojevima psihe i održavanje otvorenog srca i uma. Aragonit podučava lekciju davanja i primanja.

U fizičkom smislu pojačava energiju, a veruje se da naročito pozitivno utiče na energiju molitve. Pomaže hronično umornim individuama, ima pozitivan uticaj na mozak i nervni sistem. Pojačava koštani sistem i zube time što stimuliše apsorpciju kalcijuma, pomaže kod lečenja problema na koži i grčeva u mišićima. Aragonit smešten na telo u slučaju prehlade ili gripa donosi trenutačnu količinu potrebne toplote. Jača imunološki sistem.

Postavljanje na srčanu čakru omogućuje da se bolje skoncentrišemo pre meditacije, jer smiruje i opušta, pomaže otklanjanju stresa.

Prazni se pod mlazom mlake vode jednom mesečno, zatim se pričeka pet časova, pa se puni na hrpi gorskog kristala 24 sata.

Azurit


Azurite Azurit ima mistične osobine. Stimuliše treće oko i budi psihičke sposobnosti.

Azurit ima solidnu duboko plavu boju, javlja se i u ljubičastim nijansama. Ime je dobio zbog svoje azurne boje.

Nalazi se u Australiji, Rusiji, Čileu i Americi.

Po sastavu je bakrani karbonatni hidroksid. Nije preterano tvrd kamen. U prošlosti je bio korišćen za spravljanje azurnog pigmenta za boje u slikarstvu ili u industriji bojenja tkanina. Njegova duboka plava boja može se činiti crnom u većim kristalima ovog minerala. Manji kristali su uglavnom svetlijih nijansa plave i mogu biti delimično providni. Veći kristali su tamniji i manje providni.

Azurit je blizak srodnik sa malahitom u mnogim pogledima. Osim činjenice da oba minerala sadrže bakar u svom sastavu, često se javljaju zajedno i imaju sličnu hemijsku strukturu. Malahit može čak i da zameni azurit, pri čemu kopira u potpunosti kristalnu strukturu azurita sa izuzetkom njegove boje.

U tradiciji Američkih Indijanaca, azurit je bio smatran svetim kamenom i korišćen je za povezivanje sa duhovima vodičima u samoisceljivanju. Drevni Grci su ga koristili u ceremonijama isceljivanja, i nazivali su ga Kaeruleum. Legende govore o tome da je bio jedan od najmoćnijih kristala Atlantide, ali su njegove psihičke osobine i dalje okružene misterijom.

Intuitivni izvori kažu da Azurit stimuliše treće oko i dovodi do buđenja psihičkih sposobnosti, kao i grlene čakre za komunikaciju sa vizionarskim iskustvima. Stimuliše intelekt, kreativnost, samopoverenje i ljubav.

Pomaže u jasnom razumeavnju stvari, transformaciji, perspektivi, purifikaciji, strpljenju, ljubaznosti, intuiciji, proroštvu i istini. Azurit nudi spiritualno vođstvo, promoviše psihičke snove, ujedinjuje potsvesni sa svesnim umom. On eliminiše ograničenja našeg uma i proširuje ga.

Koristi se za buđenje i razvoj Sopstva i postizanje uvida iz svih oblasti života. Eliminiše neodlučnost i dileme. Smatra se da obezbeđuje tačno kvalitet i količinu energije koja je potrebna osobi u datom trenutku. Koristi se za pojačavanje kreativnosti, obnavljanje, i širenje svesnosti, razumevanje situacija i viđenja suštine stvari.

Azurit pomaže u razlaganju egoizma, arogancije i taštine. Smiruje anksioznost i podržava racionalnost i unutrašnji uvid.

Visoki sadržaj bakra u azuritu stimuliše tiroidnu žlezdu i pomaže u isceljivanju sinusnih problema, problema sa grlom, problema sa držanjem kičmenog stuba i cirkulatornih poremećaja. Pomaže kod bolesti slezine i čišćenja kože od nečistoća.

Napomena: kristali ne mogu biti zamena za lekarski tretman.

Autor: Olga Rezo
Ametist | Mesečev kamen i roze kvarc | Vogel kristal
Žad kristal | Neuroza i kristali | Nakit koji leči | Podmlađivanje kristalima
Napetost, stres i kristali |