KRISTALI I DRAGO KAMENJE PO ABECEDNOM REDU: SLOVO B


ametist, ahat, akvamarin, aleksandrit, amazonit, apofilit, aragonitbiseri, bodzi kamen i broncitcitrin, ceruzit, cirkon i celestitcilibar kamencita kamendumortijerit, dijamant i dolomitdzet kamenepidotfluorit, fuksit i fenakitgorski kristalhrizopras, herkimer dijamantjaspiskalcedon i karneollabradorit i larimarmesecev kamen
oniks i opsidijanpetalit i peridotrubin i rutilcrystalcrystalcrystalvogel kristalcrystalzad kamen

Biseri


Pearls black Biseri simbolizuju ono najbolje u nama, čistoću, iskrenost, mudrost i integritet. Oni nas potsećaju da hodamo sa dostojanstvom. Biseri ne samo što obezbeđuju ogledalo da možemo da vidimo naš sopstveni odraz, već nam daju uvide u to kako se mi zapravo prikazujemo drugima.

Biseri dolaze u čitavom mnoštvu boja, srebrnkasto beloj, ružičasto crvenoj, crnoj boji, voštanog su sjaja.

Najlepši biseri se vade iz toplih mora sa obala Pacifika. Najveća nalazišta su u Tajlandu, Šri Lanki, Kini, Japanu, Kaliforniji.

Biseri se stvaraju kada strano telo dođe u kontakt sa unutrašnjosti školjke. Školjka reaguje tako što pravi sloj za slojem specijalne supstance koja daje jedinstven izgled prirodnom biseru. Sastav bisera je oko 85 procenata mineralnih materija – zapravo kalcujum karbonata CaCO3 – 10 do 15 % organskog vezivnog tkiva i ostatka od par procenata vode. Gaji se na mnogim mestima u morima i rekama. Otvara se školjka, umeće u nju veće zrno peska da je žulja.

Pearls spain Biseri su veoma meki i mogu se lako ozlediti. Latinski izraz za biser je bio pirium – sfera, dok su Rimljani koristili Grčki naziv margarita što označava nešto jedinstvene vrednosti.

U Hrišćanstvu, Sveti Augustin je tvrdio da su biseri simbol Isusa Hrista, nakon što je proučavao deo Biblijskih tekstova koji svakome od 12 apostola pripisuju specijalni kristal u njihovu čast. Zaista u Bibliji postoji nekoliko tekstova vezanih za bisere, od kojih je najpoznatija alegorija o bacanju bisera pred svinje.

U 13 veku se smatralo da leče mentalne bolesti i ljubavnu tugu. Smatralo se da su to suze Boga. Biseri su simbol skromnosti, čednosti i čistoće, ljubavi, uspeha i sreće.

Japanci su oduvek visoko cenili bisere, i često su pripisivali dobru sreću onima koji ih nose.

Biseri stimulišu žensku, jin stranu u čoveku i pomažu samoprihvatanje. Oni podižu duh i čine da se osećate mirni i spokojni. Simbolika bisera je značajna. Zrno peska se vremenom transformiše u objekt neviđene lepote. Svojim skromnim početkom biseri označavaju čisto srce i nevinost i pomažu nam da stupimo u kontakt sa našom nepomućenom suštinom.

Beli biseri su simboli čistog srca i uma, nevinosti i vere. Zlatni i crni su odlično sredstvo prosperiteta. Pink biseri otvaraju srčanu čakru.

Biseri su povezani i sa čakrom solarnog pleksusa i kao takvi delotvorni su za probavu, čir u želucu, imunitet, oslobađaju unutrašnje blokade, otklanjaju emocionalni stres, jačaju nerve. Pomažu bolesnim očima i nadbubrežnim žlezdama. Ogrlica reguliše telesnu težinu, upozorava na lažna prijateljstva i opasnost.

Biseri se povezuju sa karakteristikama Meseca. Mesečeve osobine su osobine čistoće, emocionalnosti i spiritualne transformacije. Biseri imaju i mnoge isceljujuće kvalitete lunarnog karaktera, bilo na fizičkom bilo na mentalnom nivou.

Biseri izračavaju određenu toplotu i sjaj koji ne može da se pronađe kod drugih kristala. Vrlo su lični, ne mogu se pozajmljivati. Treba ih voleti i često nositi. Vole svetlo. Prazne se u soli.

Pripadaju elementu vode, i često se pripisuju astrološkim znakovima raka.

Boji Kamen


Boji stone, moqui

Boji kamenovi su korisni za opšte isceljivanje i ćelijsku regeneraciju. Promovišu osećanje povezanosti sa ljdima i jedinstvo svega. Donose spiritualno razumevanje jedinstva. Nadilaze fizičku i spiritualnu aroganciju i eliminiše diskriminaciju ljudi. Odbijaju zlo i lažno prijateljstvo.

Boji kamenovi imaju metalno sivo crnu, pešćano zemljanu, svetlo do tamno braon boju. Neprozirni su, imaju sjaj katrana.

Boji kamen je zaštićen i registrovan kamen koji se nalazi u SAD (Juta, Arizona).

Ovi su kamenovi kompozitni materijali sastavljeni od više metala. Boji kamenovi su poznati i pod imenom Moqui kamenovi što na indijanskom jeziku znači verni pratilac. Boji kamenovi dolaze kao muška i ženska forma u mnoštvu veličina, od veličine novčića do veličine srebrnog dolara. Muški kamenovi se karakterišu primarno nejednakim oblikom i grubljim reljefom na njihovoj površini.

Ženski kamenovi su glatki i okruglasti. Boji kamenovi dobijaju na punoj snazi tek kada se koriste u paru.

Boji kamenovi mogu da prenesu energiju iz eteričkog u fizičko telo. Oni će pri tome, pročistiti, dopuniti i ispuniti sa pozitivnom energijom sve praznine ili naprsline u auri i u auričkom polju. Boji kamenovi se koriste od krunske do korene čakre upotrebom pokretnog energetskog polja. Da bi se to postiglo odaberite jedan od kamenova, muški ili ženski, i smestite ga iznad glave, ali da ne dodiruje krunsku čakru i onda smestite drugi kamen ispod ali da ne dodiruje korensku čakru. Držeči ih na tom mestu oko pet minuta desiće se proces poravnavanja svih čakri. Energija kamena će sama od sebe stvoriti ovo kretanje između korenske i krunske čakre.

Sledeća mogućnost je da se drži muški kamen u levoj ruci a ženski u desnoj ruci oko pet minuta da bi se izbalansirala leva i desna hemisfera mozga. To omogućava lakši pristup vašim umetničkim sposobnostima i balansira mušku i žensku energiju.

Ako jedan od kamenova smestite pored desne slepoočnice a drugi pored leve, vodeći računa da ne dodiruju telo doneće vam više jasnoće i uvećati procenat moždanog funkcionisanja. Ovo takođe može da omogući da se izvuče višak aluminijuma koji je uskladišten u memorijskoj banci mozga i da bude predat normalnim telesnim sistemima eleminacije.

Muški boji kamen je pozitivnog naboja i drži se u ruci slabije strane tela. Ženski boji kamen negativnog naboja drži se u drugoj ruci. Dolazi do topline, oseća se kako energija prodije do svih ćelija i nerava u telu. Energetski protok postaje savršen, kao i psihičko i spiritualno jedinstvo tela i duha. Rastvara blokade, snabdeva telo svetlošću i radošću.

Ove vežbe se mogu raditi samo jednom dnevno vodeći računa da se ne prekorači vreme od pet minuta.

Nadalje, boji kamen je živo biće i uz laku koncentraciju na njega, naša energija i krvotok prelaze na vibraciju lekovitog boji kamena. Postaje nam sve kristalno jasno, logično i harmonično.

Muški deo kamena se polaže na obolelo mesto a ženski na suprotni stranu tela. Čuvajte ih uz ostale kristale jer ne vole biti sami, niti zatvoreni po kutijama. Vole jutarnje i večernje Sunce, svež vazduh, pun Mesec. Vodite ih u šetnju.

U boji kamenu milovanjem se aktiviraju centri – prijatelji. Ako ga milujemo osetićemo srce boji kamena koje će stvoriti oko našeg tela i naše aure lekovito energetsko polje. Boji kamen pročišćava telo i dušu i uspostavlja ravnotežu. Ako se nose uvek sa sobom, regenerisaće ćelije kože, podmladiti organe i tkiva, učiniće vas zreliji, uvečaće vam znanje, doseći ćete optimalni energetski protok u telu.

Boji kamenje treba uvek nositi sa sobom. Oni štiti od vatre, poplave i udare groma. Boji kamenje svom nosiocu daruje sreću, životnu energiju i plodnost.

Smatra se da boji kamen ima veliku snagu i jaku energetsku vibraciju kao meteoriti, tektiti, moldaviti, koji predstavljaju kamenje vanzemaljskog porekla. Boji kamenje dolazi iz srce naše planete Zemlje i odlično se slažu sa vanzemaljskim kamenjem. Oni nam prenose energiju Majke naše planete Zemlje. Pored energije prenose informacije, a ujedno su i katalizator, zato su oni u stanju da izmire i ujedine suprotnosti.

Boji pojačava lekovito dejstvo drugih kristala i u suštini se slaže sa svim kristalima i draguljima. Ne voli dodir čistog gvožđa jer ono može da mu poremeti njegovu specifičnu vibraciju.

Oživljavaju se milovanjem i neposrednim nošenjem na telu. Od vaše ljubavi, telesne toplote, nežnosti, svetlosti, zavisi snaga boji kamena.

Najbolje ga je čistiti četkicom za zube. Ne treba ih prazniti ni puniti.

Broncit


Bronzite Energija broncita promoviše izvesnost i kontrolu, ohrabruje vas da uzmete potpuni uvid nad sopstvenim akcijama i da budete sigurni šta je to što želite u vašem životu.

Broncit je zelene do braon boje sa metalno brončanim sjajem.

Nalazi se u Indiji, Kini, Brazilu, Rusiji.

Po svom sastavu broncit je silikatni materijal magnezijuma i gvožđa. Gvožđe, za razliku od magnezijuma je zastupljeno u manjoj koncentraciji do 15 %. Boja broncita donosi sa sobom atmosferu uzemljavanja, i tako reflektuje potrebu da se povučete korak unazad i razmislite o prilagođavanju i raspoređivanju vaših snaga. Koristan je kamen kada se radi sa čakrama, osobito sa korenskom i sakralnom čakrom, pošto pomaže u razvoju i spiritualnoj transformaciji.

Broncit se često upotrebljava za postizanje sigurnosti u nečemu jer svodi stvari na svoje osnovne elemente, i bazične principe koje se ne mogu poreći. Ponekad se neke stvari moraju uraditi bez direktne lične koristi, jer materijalno dolazi putem uloge koja se igra u ciklusu života i služenju. Zato ovaj kamen inspiriše ljubaznost, hrabrost, prihvatanje i pomoć.

Broncit se najčešće koristi da izbalansira alkalne supstance i kiseline u telu. Pomaže u asimilaciji gvožđa i kao i kod prelaska iz jednog ciklusa u životu u drugi ciklus (pubertet, menopauza). Ublažava simptome starenja, pomaže kod kožnih oboljenja i alergija. Sprečava i eliminiše ciste na unutrašnjim organima.Jača koncentraciju, uklanja depresiju.

Broncit se naziva kamenom fokusirane akcije i ljubaznosti. Potreban je za planiranje stvari i budućih događaja jer raspršuje neodlučnost i dvoumljenje.

Eliksir deluje povoljno na disajne probleme, išijas, grčeve, snabdeva mozak kiseonikom.

Puni se uz gorski kristal, 12 časova, najbolje noću.

Napomena: kristali ne mogu biti zamena za lekarski tretman.

Autor: Olga Rezo
Ametist | Mesečev kamen i roze kvarc | Vogel kristal
Žad kristal | Neuroza i kristali | Nakit koji leči | Podmlađivanje kristalima
Napetost, stres i kristali |