Dumortijerit, Plavi Kvarc, Aventurin, Probušeni Kristali

24. Pitanje:
Cenjena Olga Rezo, jos jednom vam hvala na odgovoru o plavom aventurinu, ostalim aventurinima i dimnom kvarcu, puno mi je pomogao vas odgovor. Taman mislim da vas skoro necu pitati za pouku, kad eto pojavio mi se veliki problem oko probusenog kristala.

Sa razumevanjem da mi ponovo ne mozete odgovoriti, ili mozete, zbog cega se izvinjavam sto zauzimam vase vreme, pitala bih vas,

l. da li je jedno te isto plavi kvarc, plavi aventurin i dumortierit, jer na internetu jedna te ista slika tog kristala zove se sa sva ta tri imena, a potpuno isti takav kamen imam i ja, jer sam ga kupila u Madjarskoj. Da li je onda dumortierit plavi kvarc, odn. plavi aventurin silikon dioxid, sa inkluzijama aluminijum borosilikata? pa ako nema te inkluzije onda nije dumortierit? da li su te inkluzije braonkasta i crna mesta ili tamnije plava mesta, i da li se ocigledno vide? Taj kamen mi se posebno dopao, pa sam ga odabrala, odnosno on mene, pa vidim da to nije ni cudo, jer vidi se da mi je bilo potrebno da mi donese mentalnu cistotu i harmonicne misli.

2.Drugo pitanje aktuelno me veoma muci, i dovodi me do prekretnice u zivotu, jer skoro sam saznala da isceliteljsku i zastitnu moc ima samo neprobusen kamen, pa ne znam sta da radim , ja imam dosta kristala za tu svrhu, ali ne znam da li kao nakit smem da nosim ogrlice i narukvice kojih imam u svom nakitu mnogo, a one su od perli koje su razume se probusene i nanizane. Da li je stetno nositi probuseni kristal? Verujte mi da ne znam sta da radim, da li da odbacim taj nakit i nosim samo priveske sa lepljenom kapicom i cele nugete obavijene zicom? Da li za terapiju da koristim oblutke, a kao nakit nanizane perle i da li bi smetalo sto su perle probusene i nanizane. da li nije potrebno da sa celog kamena idem na probuseni, o ovoj temi zaista do sada nisam cula.

Hvala, Lela.

Odgovor:
Postovana,

Dumortijerit je aluminijum borosilikat sa formulom Al(6.5 - 7)(BO3)(SiO4)3(O, OH)3. To znači da ima potpuno drugačiju strukturu od kvarca ( gorski kristal) (kao i od plavog kvarca) koji je silicijum dioksid SiO2. Aventurin sa druge strane predstavlja kvarc koji u svom sastavu ima sitne inkluzije nekog drugog minerala, najčešće feldšpata ili liskuna. Znači, radi se o tri različita kamena što se tiče sastava i osobina. Postoji i četvrta varijanta, a to je kvarc koji sadrži inkluzije dumortijerita i on se naziva dumortijerit kvarc. Dakle, radi se o različitim strukturama, a šta vi zapravo posedujete nije lako odrediti na osnovu slike več se mora uraditi gemološka analiza. Ponekad su i sami prodavci ubeđeni da prodaju neku vrstu kamena a ispostavi se da se radi o potpuno drugoj vrsti minerala.

Što se tiče probušenog kamena, mislim da se tu radi o preterivanjima. Neki ljudi tvrde da isceliteljske osobine poseduje samo neprobušeno kamenje i da se navodno određenim metodama (na primer Kirlijanovom fotografijom) može utvrditi smanjeno aurijsko polje oko mesta bušenja. Na isti način se može spekulisati da bilo koja intervencija od strane čoveka, na primer, kotrljanje, poliranje, fasetiranje i slično, dovodi do smanjenja isceljujućih osobina. Ove operacije svakako utiču na osobine kamena, ali je gro metafizičkih i isceliteljskih karakteristika kristala i dalje ostaje prisutno. Uostalom, ne bi postojala čitava klasa nakita koja spada u kategoriju isceljujućeg nakita kada to ne bi bilo istina.

Pozdrav, Olga

Pitanje:
Mnogocenjena Olga Rezo, hvala vam na odgovoru o Dumortieritu i o probusenom kamenju. Puno vam hvala na tako iscrpnom odgovoru, tako da mi je sve jasno bez potrebe za potpitanjima. Sto se tice odgovora na moje drugo pitanje, u medjuvremenu i sama sam razmisljala u tom pravcu, analizirajuci tu temu, ali, sada u sve najvise verujem nakon sto ste mi poslali odgovor vi, kao adept. Opet mi je bila velika cast da dobijem odgovor od vas, neizmerno vam puno hvala, Lela.Pitanje:

 

Email: (Neće biti objavljen)