Gostujući članci >> Zdrav Život

Koje Su Zdravstvene Pogodnosti Kukuruznog Brašna?

Autor: Anđelina Novaković

Primedba, februar 2016.: Od kada sam napisala ovaj članak još pre nekoliko godina, promenila sam svoj način ishrane tako da više ne upotrebljavam kukurizno brašno niti bilo kakve druge žitarice ili proizvode od žitarica u svojoj ishrani. Mada integralne žitarice verovatno sadrže više nutritivnih materija kao i biljnih vlakana od ostalih žitarica, ipak problem sa svima njima je taj što sadrže ugljene hidrate koji podižu nivo šećera u krvi i dovode do skokova insulina, što se kroz vreme odražava na optimalno zdravlje. Moje mišljenje je da biljna vlakna, vitamine i minerale možete dobiti i konzumiranjem namirnica koje su mnogo zdravije od integralnog kukuriznog brašna ili sličnih proizvoda. Sledi originalni tekst:

kukuruzno brašno Kukuruzno brašno je brašno od celog (integralnog) zrna, i zato se komercijalno prirpremljena hrana na bazi kukuruznog brašna smatra integralnom hranom. Da biste pokupili što je više zdravstvene koristi od kukuruznog brašna pobrinite se da je brašno zaista dobijeno od celog zrna a ne od zrna kome su izvađene klice. Ukoliko su izvađene klice gube se važne nutritivne supstance, jer mljevenje oduzima nutritivne delove zrnu.

Korisni Vitamini i Minerali

Kukuruzno brašno sadrži dugu listu hranjivih supstanci. Ono je izvor nijacina, tijamina, riboflavina, pantotenske kiseline, folata i vitamina B6, E i K. Ono sadrži 18 aminokiselina i vrednih minerala, kao što su magnezijum, fosfor, kalijum, cink, bakar, mangan i selen.

Zaštita od Bolesti

Prema Poljoprivrednoj Eksperimentalnoj Stanici Kanzas Stejt Univerziteta, konzumiranje integralnih žitarica kao što je kukuruzno brašno može da pomogne da se smanji rizik od oboljevanja od raka develog creva, hemoroida, divertikuloze i poremećaja creva. Brašno od celog zrna kukuruza se kreće kroz creva brže od ostalih vrsta hrane, što smanjuje količinu otpadnih materija koje ostaju unutar tela. Druga korist od konzumiranja kukuruznog brašna je ta što ono čini ćelije u debelom crevu jačima, a takođe pojačava i antioksidantno delovanje. Kada se brašno od kukuruza uključi u ishrani takođe dolazi do poboljšanja imuniteta u stomaku. Konzumiranje celih crna kao što je kukuruzno zrno može da donese i korist u smislu srčanog i cirkulatornog zdravlja, a cela zrna smanjuju holesterol. Kukuruzno brašno može da spreči i debljanje jer sadrži vlakna i kompleksne ugljene hidrate.

Jednostavno i Jeftino za Napraviti

Kukuruzno brašno može da se koristi za prirpremu ukusnih kukuruznih kolača, ili jednostavnih i lakih večera. Jedan od recepata za pravljenje večere od kukuruznog brašna (palenta) je dodati jednu šolju kukuruznog brašna u jednu šolju hladne vode, a zatim, uz mešanje, brašno dodati u sud gde se nalaze tri šolje kipuće vode. Pokrijte sud i ostavite da se kuva na slaboj vatri oko 15 minuta. Palenta, kada je gotova, bi trebalo da ima odgovarajuću gustinu. Zatim raširite palentu na tanjir i dodajte Parmezan sir ili sos po izboru.

Jedna kašičica pečenog kukuruznog brašna dnevno takođe može da poboljša zdravlje.

O Autoru

Autor teksta je Anđelina Novaković.Komentari:

valentina :
04-05-2012


Poštovana,večita dilema u mojoj kući, da li je pravo kukuruzno brašno bele ili žute boje i koje je zdravije. Hvala i pozdrav.

sunnyray :
04-05-2012


Hvala na postavljenom pitanju. Pravo kukuruzno brašno može biti kako belo tako i žuto. Što se tiče ukusa, belo kukuruzno brašno je malo manje slađe od žutog. Što se tiče zdravlja, nutritivna vrednost žutog brašna je nešto veća, na primer, zato što ima nešto više vitamina A. Jače boje kukuruza imaju veće koncentracije beta-karotena, koji je prekursor za stvaranje vitamina A, iako boja u opštem slučaju ne određuje sadržaj nutritivnih supstanci.

Ivan :
22-05-2012


Mozete li pojasniti u cemu se razlikuju celo zrno i zrno kome su izvadjene klice? Hvala

sunnyray :
22-05-2012


Obično se od klica pravi kukuruzno ulje koje je dobro za kuvanje. Ono što je u svakom slučaju bolje za zdravlje je celo zrno, to jest, integralni kukuruz gde ništa nije izvađeno. Pozdrav!

zeljana :
15-05-2014


Zanima me da li goji kada se palenta pravi umesto vode sa mlekom i doda se jaje? To se zove drugim recima umak.

sunnyray :
15-05-2014


Da, za količinu mleka i jaja koju ste ubacili u odnosu na čistu palentu.

Uma :
27-03-2015


Bez obzira sto kukuruzno brasno ne sadrzi klice, zanima me da li steti ako se konzumira u ishrani?

Karolina :
23-06-2015


Da li dijabeticari mogu da koriste belo kukuruzno brasno u ishrani?

sunnyray :
23-06-2015


Zbog toga što kukuruzno brašno ima prilično visok glikemijski indeks (oko 70), najverovatnije nije prikladno za osobe koje boluju od dijabetesa. Ovu informaciju ipak uzmite sa rezervom i proverite je kod vašeg lekara ili nutricioniste. Hvala na komentaru i veliki pozdrav.

edina :
17-03-2016


Zanima me da li kuruzno brašno deblja?

sunnyray :
18-03-2016


Da. Razlog je taj što većim delom u sastav kukuruznog brašna ulaze ugljeni hidrati (probavljivi) i nešto manje biljnih vlakana (neprobavljivi ugljeni hidrati). A ugljeni hidrati debljaju zato što stimulišu lučenje insulina, koji sa svoje strane stopira sagorevanje masnoća i aktivira skladištenje viška ugljenih hidrata u obliku masnoća. Naravno, bitna je i količina ugljenih hidrata koji se unose u toku dana, jer ako unosite relativno male količine, bićete u bezbednoj zoni.

Sead :
16-07-2016


Postovana Gospodjo ja bih vas zamolio da mi posaljete jedan recept za zamenu umestxo hleba unapred hvala

sunnyray :
16-07-2016


Postovani Seade, na žalost teško da bih mogla da vam preporučim neku prihvatljivu zamenu za hleb. Kod osoba sklonih gojaznosti, dijabetesu ili osoba alergičnih na gluten ne treba konzumirati ni jednu vrstu hleba, testenine ili krompira. Kao najmanje loša varijanta ugljenih hidrata je beli glazirani pirinač, čičoka i slatki krompir u malim količinama.

Ana :
31-08-2016


Postovana,interesuje me da li palenta goji, i kako spremiti najednostavniju palentu za 1 osobu? Hvala.

sunnyray :
31-08-2016


Na žalost goji, kao i sve žitarice. Mehanizam nije direktno vezan za unos kalorija kako se često pogrešno misli, već za lučenje insulina. Insulin momentalno zaustavlja sagorevanje masnih naslaga i dovodi do suprotnog procesa - pretvaranje viška energije u masne naslage.

Mimi :
02-11-2016


Interesuje me dali je svako kukuruzno brasno bez glutena ili samo ono na kome pise! Hvala

sunnyray :
02-11-2016


Ako želite da budete sigurni da nije došlo do kontaminacije glutenom, na primer prilikom skladištenja (a to se dešava ne tako retko), onda odaberite drugu varijantu. Ali tu može biti problem i u nečemu drugome. Problem može biti u tome što skoro sve žitarice imaju svoj ekvivalentan protein sličan glutenu. Svi ovi proteini, slično glutenu, imaju manji ili veći potencijal za stvaranje autoimunih poteškoća. Ako je osoba alergična na gluten, može se desiti da će imati manje ili veće probleme i sa proteinima drugih žitarica (zapravo, prema nekim procenama samo oko 5 procenata populacije može bez problema da probavlja proteine iz žitarica, kod ostalih je samo pitanje vremena kada će se problemi manifestovati). Na primer, kukuruz ima zein, ovas avenin, ječam ima hordein, raž ima sekalin, itd. U tom slučaju najbolje je proveriti kod svog lekara da li je osoba senzitivna i na proteine ostalih žitarica.

branislav :
22-11-2016


Da li je paalenta dijeta za kandidu, oodnosno kukuruzno brasno.Hvala,pozdrav B.

sunnyray :
24-11-2016


Moje mišljenje je definitivno ne. Ima previše skroba i previše ugljenih hidrata da bi bio pogodan kao dijeta za kandidu.

sunnyray :
20-01-2017


Secer mi je 7 pitanje je da li smem da jedem kukurutnu paletu i i da li i ovsane pahuljice stete za secerase.

sunnyray :
20-01-2017


Draga Nina,

Vi imate dijabetes. Nemojte to olako primiti. Preduzmite sve sto je u vasoj moći. Nađite odmah savesnog doktora kome je stalo do zdravlja svojih pacijenata.

Što se tiče kukuruznog brasna, ovsenih pahulja ja vas ne mogu posavetovati. Jedino sa sigurnosću mogu reci da sve što je u kesicama i konzervama nije dobro ni za koga, čak i ako je naznaceno da je za dijabetičare. U nadi da ćete se ozbiljno pozabaviti svojim zdravljem, zelim vam sve najbolje.

Srdačan pozdrav,

radunka pesic :
15-05-2017


da li kukuruzno brasno stvara kiselinu

sunnyray :
17-05-2017


Da, kukuruzno brašno spada u vrstu hrane koja u telu nakon probave ostavlja kiseli ostatak. Osim toga, ako ste mislili na mogućnost stvaranja gorušice, takođe ga treba izbegavati.

Goca :
02-07-2017


zacega je dobro Kasika kukuruznog brasna pomesano sa2dL vode da prenoci i ujutru dase popije

Miodrag :
18-12-2017


Koliki je sadržaj vitamina K u kukuruzu pošto imam INR 1,29 i koristim farin kao lek a i imam velike proteine u mokraći 5,02 Hvala na odgovoru

sunnyray:
18-12-2017


Što se tiče vitamina K u biljnim izvorima, kukuruz nije najbolji izvor. Ima ga u zelenom lisnatom povrću, i to u obliku vitamina K1. Vitamin K2 je takođe veoma koristan, ali se pre svega može naći u nekim vrstama fermentisane soje (natto) organskom puteru ili u obliku suplementa, najbolje u kombinaciji sa Vitaminom D3. Što se tiče vaših nalaza to morate da prodiskutujete sa vašim lekarom. Hvala na komentaru i svako dobro.

Sanja:
14-08-2018


Vidim da komentari datiraju iz 2017. Nadam se da neće smetati da odgovorim na pitanje za šta je korisno uveče pomiješati 1 kašiku kukuruznog brašna i 2 dcl vode, ostavi da prenoći i ujutru popiti samo tečni dio ( Goca 02-07-2017), natašte i dalje postupati uobičajeno prema vašoj rutini. Taj napitak se koristi za mršavljenje a ja sam, između ostalog i na Vašoj stranici da bih pronašla bar trag odgovora zašto napitak djeluje? Jedna baka mi predložila taj napitak baš prije nekoliko dana, uz preporuku da je ona u mladosti tako skinula kilograme. Trenutno ga koristi njena rođaka i kaže da skida uspješno kg. Nadam se da će nekome koristiti. Pozdrav.

sunnyray:
14-08-2018


Hvala puno na savetima. Vaši komentari su uvek dobrodošli na sunnyray.org sajtu.

lela:
29-08-2018


Postovanje,
Ja sinoc probala supenu kasiku b.kukuruznog brasna i dva dc.vode sipala i ostavila da prenoci i jutros iscedila i ostalo tekucine mozda jedna kasika,znaci jel to dovoljni ili pravim gresku,,,,,pozdrav

Stojan:
20-01-2021


Ja koristim za hlebjedan deo kukuruzno brasno jecam psenicu integralno dali mi to smeta ja sam dijabeticar imam 8,26 secer

sunnyray:
20-01-2021


Poštovani Stojane,

Po mom mišljenju, ugljene hidrate svakako ne biste trebali da konzumirate u velikim količinama, a sva ta brašna koja ste nabrojali spadaju u namirnice bogate ugljenim hidratima. Ako poneki put pojedete ovakav hleb, to ne bi bio problem, ali redovno konzumiranje jeste problem. Postoje brašna koja nisu bogata ugljenim hidratima, kao na primer, bademovo brašno ili kokosovo brašno. Od njih se može napraviti takozvani "keto hleb" koji ne podiže nivo šećera u krvi u toj meri kao hleb od žitarica. Na primer, pogledajte sledeći recept za keto hleb od kokosovog brašna: https://www.coolinarika.com/recept/lchf-hleb-od-kokosovog-brasna/

Vaš Komentar: