Apatit kristal

19. Pitanje:
Poštovana gosp.Rezo

Nedavno sam kupio vašu knjigu "Čarobni svet kristala" i mogu reći da je izvrsna! Međutim, u njoj nisam vidio da se spominje Apatit kristal, a upravo njega namjeravam kupiti.

Stoga vas lijepo molim, ako mi možete reći nešto više o njemu. Našao sam nešto na internetu, ali bi volio znati vaše mišljenje. Ako je moguće što prije. Unaprijed zahvaljujem, poštovanje i pozdrav iz Pule. Miljenko

Odgovor:
Poštovani Miljenko,

Apatit je kamen uravnotežavanja koji može pomoći da se fizičko telo integriše sa emocionalnim, mentalnim i duhovnim telima. Može da se koristi za pročišćavanje blokiranih energija u energetskim centrima – čakrama, otvranje trećeg oka i lakše postizanje meditativnih stanja.

Hemijska formula mu je Ca5(PO4)3(F,OH,CI) i u osnovu je fosfat kalcjuma fluora i hlora.

Apatit se sreće u mnogim nijansama, a najčešće boje su zelena i žuta. Mogu se sresti još i pink, plava, ljubičasta i bezbojna varijacija. Ima trvdoću 5 na Mosovoj skali.

Slika: Apatit žuti sirovi

apatit žuti sirovi

Smatra se da zdravstvena korisnost apatita uključuje smanjenje potrebe za prekomernim unošenjem hrane (apatit za apetit!), otklanjanje energetskih blokada i povećanje kreativnosti.

Apatit je takođe u stanju da prodrma energije unutar našeg mikrokosmosa i da nam pomogne da se suočimo sa svojom sopstvenom istinom. Ne samo to apatit će pomoći i da istinu koju smo spoznali primenimo u praksi i preduzmemo odgovarajuće akcije.

Apatit se ponekad može zameniti za beril, topaz ili turmalin. Retko se nalazi u prodavnicama nakita i slabo je poznat široj populaciji, ali je omiljen među kolekcionarima zbog svojih primeraka raznih boja i oblika.

Svetlozelena varijacija apatita je poznata kao špargla kamen. Nedavno je postala dostupna i neon plavozelena varijanta apatita sa Madagaskara. Boja najboljih uzoraka apatita može da se uporedi sa čuvenim Paraiba turmalinom, ali ono što apatitu nedostaje je tvrdoća i čvrstoća turmalina. Neki primerci pokazuju osobinu mačjeg oka.

Zbog svoje relativne mekoće, apatit se mora nositi na nežan način. Prstenje od apatita nije za čestu upotrebu bez dodatne zaštite. Plavi apatit je obično termički obrađen dok druge boje obično nisu tretirane.

Srdačan pozdrav,

Olga Rezo

Pitanje:

 

Email: (Neće biti objavljen)