Odlomak iz knjige Olge Rezo "UPALITE SVETLO U SVOM SRCU" - Moć Puta Probuđene Duše

10 Jednostavnih Saveta Kako Postati i Ostati Srećan

Potraga za srećom može biti celoživotna potraga, pogotovo ako mislite da je sreća nešto što dolazi nakon što ste ostvarili vaše životne ciljeve, na primer, imati dobru kuću, dobar posao, porodicu.

I onda kada ostvarite ove ciljeve, umesto da budete srećni iz puno razloga se osećate prazni, ili pak zamišljate da će sreća doći kada ostvarite sledeći cilj na svojoj listi.

Bogatim vas čini ne bogatstvo nego radost i osećaj sreće. Biti srećan ne znači imati sve, već biti zahvalan na onome što imate. Prvi korak u svemu je najteži, a zove se odluka. Sama želja bez odluke ne menja ništa. Odluka menja sve.

prednja strana knjige Upalite Svetlo u Svom Srcu Moć Puta Probuđene Duše

Vaša duša, kao odraz savršeno srećnog Duha, je u svojoj osnovi sama esenca sreće. Sreća ne treba da bude nešto što će se desiti u budućnosti, jednog dana, ako sve prođe kako treba. Sreća treba da se dešava sada i ovde, sa ljudima sa kojima smo upravo sada, radeći stvari koje već radimo. Ko hoće, nađe način, ko neće, traži razlog. Ne zaustavlja vas ono što jeste. Zaustavlja vas ono što mislite da niste. Zato nemojte čekati na sreću. Budite srećni. Sreća, iako naizgled zavisi od spoljašnjih uslova, ustvari zavisi od našeg mentalnog stava. Promenom svojih misli i mentalnog sklopa možemo da se usmerimo na ono što nam donosi sreću i zdravlje. Zato, ako ne odaberete da budete srećni, nemojte kriviti druge za to.

Svi smo nekada u svom životu videli figuru tri majmuna koja odslikava poslovicu: “Ne vidim ništa loše, ne čujem ništa loše, ne govorim ništa loše”. Ali moguće je istu tu figuru posmatrati i na ovaj način: “Vidim samo ono što je dobro, čujem samo ono što je dobro, i govorim samo ono što je dobro”.

Pošto smo svi mi stvoreni na sliku i priliku Boga u sebi, treba i da se ponašamo tako. Nemojte dozvoliti da vas u životu remete male stvari. Prava Božanska sreća može da izdrži promene u svim našim životnim okolnostima. Ako možete da uzvratite neprijateljski raspoloženim ljudima na prijateljski način i oprostite sebi i onima koji su vam učinili nažao, moći ćete da zadržite unutrašnji mir i upoznate pravu sreću. Život je dar i zato ga treba osmisliti i ispuniti pravim vrednostima.

Evo liste akcija koje možete uraditi upravo sada i koje vam mogu doneti osećaj sreće. Odaberite jedan od dole navedenih saveta i počnite da radite na doživljaju sreće već danas:

  1. Budite prisutni. Nemojte razmišljati o velikim stvarima u budućnosti. Nemojte razmišljati o onom što se desilo ili se nije desilo u prošlosti. Naučite da budete prisutni ovde i sada i doživljavajte i prihvatajte život onako kako se dešava. Mirno tecite sa svojim životom. Lepota života je u sadašnjem trenutku.
  2. Provodite vreme sa ljudima koje volite. Neka vam to bude prioritet kada planirate svoj dan. Zaboravite na obaveze i neka se ništa ne ispreči između vas i ljudi koje volite. Sreća leži u činjenju da drugi budu srećni, u zaboravljanju sopstvenog interesa radi drugoga. Živeti samo za sebe je izvor velike mizerije.
  3. Svoju pažnju usmeravajte na dobre stvari. Svačiji život ima pozitivne i negativne aspekte - da li ste srećni ili ne, zavisi od onih stvari na koje usmeravate svoju pažnju.
  4. Izgubite sebe u poslu. Ako radite ono što volite, neće vam biti teško da se zabavite i izgubite u tom poslu. Uložite svu svoju pozitivnu energiju i usmerite svu svoju pažnju na zadatak koji je pred vama i zaboravite na spoljašnji svet. Posao koji se radi na ovakav način donosi veliku sreću.
  5. Pronađite vremena da usporite i uđete u mir. Zbog brzog ritma života, teško je pronaći vremena za usamljenost i tišinu. Ali setite se uvek da treba da usporite. Nema potrebe za žurbom u životu. Naučite da jedete sporije, da vozite sporije, da hodate sporije. Ako ste usporili, smanjićete stres i povećati zadovoljstvo dok radite svoj posao, jer ćete lakše biti u sadašnjem trenutku. A ako možete da odvojite samo deset minuta dnevno za meditaciju u tišini i miru, to će verovatno biti najsrećniji deo vašeg dana.
  6. Primećujte male stvari. Nemojte čekati na velike događaje u svom životu - brak, deca, kuća, auto, unapređenje na poslu, dobitak na lutriji. Umesto toga usmerite se na male stvari. To mogu biti šolja čaja ujutru, zadovoljstvo u čitanju lepe knjige, ili relaksirana šetnja u prirodi. Ako naučite da primećujete mala zadovoljstva koja vam donosi dan, vaša sreća će postajati sve veća.
  7. Budite zahvalni. Naučite da budete zahvalni za sve što imate u svom životu, za ljude koji ga obogaćuju, za ljude koji su vam pomogli, za sve što ste dali i primili... Budite najviše zahvalni Bogu koji vam je dao život, volite Ga i obožavajte.
  8. Meditirajte. Ne morate da odete u manastir ili da naučite kako da zauzmete lotos poziciju. Meditacija može da uveća vašu sreću i bez da bude komplikovana i možete da je radite u svom okruženju, baš sada. Evo kako, zatvorite oči i usmerite svoju pažnju na dah. Dišite kroz nos. Pratite dah kako ulazi a zatim izlazi iz tela. Ako se pojave misli primetite ih i pustite ih da prođu, a zatim se vratite na praćenje daha. Što duže meditirate, to ćete svesnije služiti životu i vaša sreća će se uvećavati.
  9. Naučite da prihvatate. Jedan od izazova za ljude koji žele neprestano da unapređuju svoj život je prihvatanje stvari kakve jesu. Naučite da volite stvari koje nisu savršene i ne prate vaše shvatanje ideala.
  10. Pronađite čuda u svom životu. Čuda se neprestano dešavaju svuda oko vas. Pogledajte malo bolje. Zar nije čudo život koji raste svuda oko vas. Ljubaznost nepoznatih osoba je takođe čudo koje budi u nama osećaj topline i ljubavi. Vera je čudo. Pronađite ta čuda u svom životu i uživajte u njihovoj veličanstvenosti. Sve je tako očigledno i na dohvat ruke.

Odlomak iz knjige Olge Rezo "UPALITE SVETLO U SVOM SRCU" - Moć Puta Probuđene Duše

POGLEDAJTE SADRŽAJ KNJIGE

Pozadina knjige Upalite Svetlo u Svom Srcu