Gostujući članci >> Kristali i nakit

Karbonado: Čudesni Crni Dijamant

Autor: Zeke Nicholson

Tradicionalni dijamanti imaju veliku raznolikost u smislu veličine (broj karata), boje i čistoće, ali postoji jedan poseban član porodice dijamanata koji možda ima čak i značajniju priču o svom poreklu od svoje klasične braće: "Crni Dijamant".

Šta je Karbonado

Obično se označava kao crni dijamant i nalazi se samo u Brazilu i Centralnoj Africi. Oni su mnogo ređi od belih dijamanata, koji se mogu naći skoro svuda. Karbonado dijamanti imaju neke čudesne i jedinstvene osobine zbog svoje polikristalne strukture, koja ih čini da izgledaju kao milion minijaturnih dijamanata zalepljenih zajedno u jednu celinu.

Karbonado ne prelama svetlost kao tipičan dijamant, već je umesto toga apsorbuje, što dovodi do njegove crne boje. Osim toga, beli se dijamanti seku od jednog velikog kristalnog bloka koji se može preseći duž prirodnih linija kristala. Za razliku od njih, polikristalna forma crnih dijamanata je tako kompaktna da je potrebna hidraulična presa od 20 tona da bi se slomili.

Zbog toga što ih je tako teško iseći i polirati, prodavnice koje prodaju dijamante verovatno neće držati crne dijamante. I pored toga se koriste u draguljarstvu ali u manjoj meri od njihovih briljantih rođaka.

karbonado crni dijamant

Karbonado: Sastav i Poreklo

Još intrigantiji aspekt crnog dijamanta je njegov hemijski sastav. Dok su beli dijamanti potpuno napravljeni od ugljenika, crni dijamanti sadrže tragove azota i vodonika. Njihov hemijski sastav, ukazuje da njihova starost datira na više od 3.8 milijardi godina, što znači da su nastali 2 milijarde godina pre ostalih dijamanata. Ograničena nalazišta, su naveli neke istraživače da naprave interesantu hipotezu da su Karbonado dijamanti vanzemaljskog porekla.

Doktor Stiven Hagerti i njegov tim iz Internacionalnog Univerziteta na Floridi, džava Majami, su postulirali da je zvezdana supernova obezbedila toplotu i energiju za stvaranje Karbonada padajući na Zemlju putem asteroida. U to vreme su Brazil i AFrika bili povezani, tako da ova teorija može da potvrdi postojanje tih lokaliteta.

Ova teorija je sigurno interesantna. Iako dokazi nisu potpuni, ona daje dozu fascinacije ovim izuzetnim kamenovima. Mi možda nikada nećemo znati pravo poreklo Karbonado dijamanata, ali će istraživači, nadajmo se, nastaviti da otkrivaju sve više začuđujućih činjenica koje okružuju ove veoma jedinstvene supstance.

karbonado crni dijamanti

Izvor slike michaelbloodmeteorites.com.

O Autoru

Gostujući članak od strane Zeke Nicholson.Komentari:

dana :
27-01-2016


Tražim crni dijamant.

Matej Dzombic :
03-12-2016


Nasao sam isti, dok sam kopao nesto u svom dvoristu, a i poklapa se sa slikama na internetu...

Mirko :
05-02-2019


Imam i ja desetak komada Crnog Dijamanta Vredi pogledati a znam gde toga ima josVaš Komentar: