Gostujući članci >> Zdrav Život

Korisne Osobine Pšenične Trave

Autor: dijeta

Pšenična trava (mlada pšenica) je vrsta mlade trave koja se dobija od biljaka iz porodice pšenice. Prodaje se kao dijetetski suplement, u obliku kapsula ili u tečnoj formi. Najbolji rezultati se postižu ako se pripremi sok od sveže uzbrane pšenične trave uz pomoć sokovnika. Osim toga, može se dodati u blender kao dodatak šejkovima ili u omiljene vrste čaja.

Sok od pšenične trave je najbolja prirodna medicina. To je moćan koncentrisan tečni nutritijent. Jedna čaša ovog soka ima nutritivnu vrednost kao i 2.5 kilograma najboljeg organskog povrća, tipa šargarepe, celera ili rotkvice. Na primer, pšenična trava sadrži jako puno vitamina A i C kao i pun spektar vitamina B, kalcijuma, fosfora, natrijuma, magnezijuma i kalijuma u veoma izbalansiranom odnosu. Tu su i vitamini E, F i K.

pšenična trava

Sok od pšenične trave je potpuni izvor proteina jer sadrži sve esencijalne amino kiseline. Prema energetskoj vrednosti, oko 20 procenata kalorija iz pšenične trave dolazi od proteina. Proteini su u obliku polipeptida, što znači da se radi o kraćim i jednostavnijim lancima amino kiselina koje se lakše absorbuju u krvotoku i tkivima i telo ih može efikasnije iskoristiti.

Osim što pšenična trava preplavljuje telo terapeutskim dozama minerala, vitaima, enzima i antioksidanasa, takođe je i moćan detoksifikator, osobito što se tiče krvotoka i jetre. Pomaže da se neutrališu toksini i sva zagađenja koja telo prima iz okoline. To je zato što pšenična trava sadrži korisne enzime koje štite telo od kancerogenih supstance, kao na primer Superoksid disumat koji smanjuje efekte radijacije i eliminiše toksine iz tela. On čisti telo od glave do pete od bilo kojih teških metala i zagađenja.

Obično se pije jedna čaša soka dva puta dnevno. Pšenična trava mora da se konzumira sveža – do petnaest minuta nakon pravljenja soka. Sok je najbolje piti nerazređen na prazan stomak tako da nutritivne materije mogu da se apsorbuju efikasnije. Pšenična trava u prahu ili zamrznuta sušena pšenična trava nije ni izbliza tako efikasna kao sok od sveše ubrane pšenične trave. Neka proučavanja govore da je efektivnost pšenične trave u obliku suplementa samo 2 procenata od ukupne efektivnosti svežeg soka koji se konzumira u roku od 15 minuta. Ove nutritivne materije brzo oksidiraju zato ne treba čekati.

Sveža pšenična trava sadrži bioektricitet čija je snaga veoma potentna i može da obvnovi vitalitet organa tkiva i ćelija u našem organizmu i da pojača imuni sistem. Smatra se da snaga ovog soka može da deluje preventivno na ćelijskom nivou i da smanji prerano starenje ćelija i njihovo uništavanje. Sveža pšenična trava je jedna vrsta životvornog soka koji čisti krv zbog svog visokog sadržaja hlorofila. U njenom sastavu ulazi oko 70 procenata hlorofila. Zašto je hlorofil tako moćan? Hlorofil je prvi proizvod svetla u materijalnom obliku i zato sadrži dobar deo solarnih isceljujućih snaga. Život na planeti Zemlji je moguć samo zahvaljujući sunčevoj energiji, a biljke ovu energiju mogu da transformišu u hlorofil u procesu fotosinteze. Zato je hlorofil životna krv biljaka. Tako sok od pšenične trave se može smatrati tečnom energijom sunca.

pšenična trava

Pored toga, hlorofil nosi visok sadržaj kiseonika što dovodi do boljeg snabdevanja krvi ovim životnim elementom. Vidimo broj crvenih krvnih ćelija kako raste veoma brzo ako se redovno pije sok od pšenične trave. Kiseonik je od vitalnog značaja za procese tela, posebno mozga koji troši dobar deo celokupnog kiseonika koji ulazi u naš organizma. Detoksifikuje jetru, potstiče rad štitne žlezde i smanjuje kiselost u organizmu. Smatra se da izbacuje prekomernu sluz iz organizma, a ima i jaka antiupalna svojstva.

Pšenična trava nema nekih ozbiljnih kontraindikacija. U nekim slučajevima može da dovede do mučnine, glavobolje, ili natečenog grla. Pošto se gaji u zemlji ili vodi a konzumira se u sirovom stanju, treba voditi račna da se ne kontaminira bakterijama ili plesnjima.

Ukus pšenične trave može biti neprijatan na samom početku, ali se neprijatnost vremenom smanjuje. Možete ga mešati sa sokom od limuna ili narandže da biste poboljšali ukus. Preporučena količina je 30 ml dnevno koju vremenom možete povećati na 60 ml.

O Autoru

Autor teksta piše za sajt : dijeta.in.rsVaš Komentar: