Gostujući članci >> Kristali i Nakit

Murano Nakit - Murano Staklo

Autor: Vesna

murano naušnice Silika - SiO2, po svoj me sastavu kvarc u amorfnom stanju. Majstori koji izrađuju nakit od Murano stakla kao početni materijal koriste takozvano Kristalno staklo - što predstavlja staklo najvišeg mogućeg kvaliteta. Ono ima savršenu prozirnost koja se može meriti sa transparentnošću najfinijeg dragog kamena. U pripremi ovog stakla se upotrebljava kvarcni šljunak, umesto običnog šljunka što je uobičajeno kod običnog stakla. Najčešće se koristi kvarcni šljunak iz reka Ticino i Adidje. On se razvrstava prema kvalitetu a onda se od najboljih primeraka proizvodi kristalno staklo. Kvarcni šljunak mora biti bez obojenih primesa (najčešće žute ili crne boje), odnosno primesa metala i mora da je ustanju da napravi iskrenje kada se udari čeličnim materijalom. Zatim se odabrani kvarcni šljunak zagreva do tačke usijanja i kvenčuje - naglo hladi u vodi - i melje se uz dodatak specijalnih biljnih prahova. Dobijena smesa se zagreva i topi na visokoj temperaturi uz stalno mešanje. Vrh rastopljene mase se stalno sakuplja što kao rezultat ima odstranjivanje nerastopljenih hlorida i suflata iz smese. Nakon toga se kristalno staklo hladi u vodi. Ovaj proces pretopljavanja se obavlja nekoliko puta. Staklo se konstantno meša u cilju eliminisanja defekata i mehurića. Na kraju se smesi dodaje prah mangana što omogućava da se otklone svi tragovi boje iz stakla. Kada je majstor zadovoljan kvalitetom i čistotom stakla, rastopljena mešavina se oblikuje u šipke i dobija se materijal koji u rukama veštog majstora služi za izradu murano nakita i ukrasnih predmeta. Smatra se da kvarcu ne smeta topljenje jer upravo se to događa u utrobi Zemlje prilikom formiranja gorskog kristala.

Murano majstori stakla su izmislili i latimo staklo. Ono predstavlja neprozirno mlečnobelo staklo slično mlečnom kvarcu. Ono se oblikuje najčešće kao tanke šipke i timse se dobija efekat čipkaste šare u transparentnoj staklenoj matrici nakita od Murano stakla.

Boje murano nakita, kao i tehnike i vrste materijala veoma zavise od osobe koja izrađuje nakit. Poznato da Venecijanski majstori ne koriste veštačku boju za farbanje murano stakla. Umesto toga, oni postižu specijalne kolorne efekte uz pomoć ciljane kombinacije različitih metala. Veština dobijanja raznobojnog stakla se sastoji u preciznom doziranju i u tačno određenim merama, jer je potrebno veoma tačno mešanje različitih metala. Na primer, Akvamarin murano staklo se dobija upotrebom bakra i kobalta, kao što je to slučaj u prirodi. Aventurin murano staklo se dobija upotrebom zlatnog rastvora, itd.

Murano staklo je čuveni proizvod ostrva Murana koje se nalazi u blizini Venecije. Smatra se da je ovo staklo počelo da se izrađuje u 10. veku. Murano majstori su držali monopol na izradi kvalitetnog stakla tokom mnogih vekova, a razvili su mnoštvo novih tehnologija, uključujući i kristalno staklo, staklo sa tragovima zlata - aventurin, emajlirano staklo, staklo u raznim bojama - milefiori, staklo mlečne boje – latimo. Murano je vrsta stakla koje u sebi sadrže kvarc i primese metala koji obogaćuju blagotvorno dejstvo murano stakla.

Najfiniji unikatni nakit se izrađuje od Murana, na primer, staklene naušnice, ogrlice, prstenovi od stakla, privesci, broševi, i amajlije.

murano prsten Murano nakit se može kupiti preko interneta od Firme Pugster koja se bavi prodajom ovog nakita po vrlo povoljnim cenama. Pugster provereno, brzo i pouzdano šalje svoj murano nakit u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sloveniju, i ostale zemlje regiona.

NA PRIMER: Možete pogledati njihov širok izbor raznobojnih stilskih Privezaka od Murano Stakla kao i ogrlica na njihovom sajtu, ili možete da ih posetite i dobijete popust odabira najkvalitetnijeg Murano Stakla.

murano cventi privezak murano privezak murano Dizni privezak privezak u obliku mačke od murano stakla Delfin privezak murano privezak u obliku tašne murano privezak simbol murano ogrlica murano ogrlica ogrlica od murana murano prsten murano crveni prsten

Osobnine Kvarca

Kvarc, simbol duha i intelekta ljudskog bića, se može sresti od bezbojne do mlečno bele boje, prozračan je, staklastog je sjaja, vrlo različitih oblika. Kvarc pojačava energiju ostalih kristala sa kojima dolazi u kontakt. Ovaj fantastičan kristal ima sposobnost prijemčivosti za energije drugih kristala. Zbog toga može da zameni sve ostale kristale. On je istovremeno prijemnik, provodnik i predajnik energija. Kvarc kristal čisti auru i čini dobro celokupnom organizmu. Smatra se da olakšava komunikaciju sa planovima i dimenzijama koje se nalaze iza koprene. Pojačava vibracionu frekvenciju misaonih i osećajnih energetskih formi i dovodi ljudsku svest u povišeno stanje svesnosti. Kvarc stimuliše prirodne kristalne forme koje se nalaze u našim tkivima i fluidima i tera ih da vibriraju na novoj isceljujućoj frekvenci. Radi sa glavnih sedam čakri eteričkog tela kao i sa glavnim žlezdama. Štiti i donosi spiritualne uvide i prosvetljenje, mir i spokoj. Ohrabruje emocionalnu jasnoću i čistoću srca.

Na planu samoisceljivanja, kvarc je jedan od najmoćnijih isceljujućih kamenova svih namena. Može se sa uspehom koristiti za lečenje rana iz traumatičnog detinjstva kao i za podizanje samopoštovanja i sopsvene vrednosti. Ovaj kristal vam neće dozvoliti da tugujete u samosažaljevanju zbog onoga što ne možete da promenite. Kvarc se koristi za stimulaciju imunog sistema i prevenciju najtežih oboljenja. On odlično čisti krvne sudove, olakšava rad srca, sprečava infarkt, dovodi kiseonik u mozak, stabilizuje krvni pritisak. Drži se u ruci da smanji groznicu. Jača energetsko polje u meditaciji zajedno sa hematitom, kao uzemljujućim kamenom. Za duboko telesno čišćenje koriste se najprovidniji komadi gorskog kristala, koji se pune na jutarnjem suncu. Kristalna sfera može biti izložena svetlu punog meseca da pojača svoje snage. Kristal kvarca u obliku špica se nosi da pojača psihičke moći. Ispod jastuka budi psihičke impulse u formi snova, obezbeđuje miran san. Kvarc se može naći u raznim bojama što zavisi od vrste metala koji je prisutan u njegovoj strukturi. Kvarca ima u raznim oblicima. Od kvarca u amorfnom obliku prisutnog u Nakitu od Murano Stakla se pravi, kao što smo videli, i prstenje, minđuše, narukvice, privesci, amajlije i ostale vrste filigrantskog Murano nakita.

O Autoru

Autor teksta Vesna.

Komentari:

Sanja :
08-06-2012


Hvala Vam što postojite! Tragala sam za mestom na kome ću moći da saznam što više i da kupim neke predmete od murano stakla, jer su me prosto očarali u Italiji. Sve ono što sam u Veneciji kupila poklonila sam dragim ljudima, pa moja duša sada čezne za nečim što će biti samo za nju!

Vesna :
08-06-2012


Hvala Sanja na divnom komentaru!

mirela:
08-11-2012


jako mi se dopada

Vesna :
09-11-2012


Zdravo Mirela
Hvala na poseti i na komentaru!

vojislav injac :
15-08-2014


Zanima me gde mogu da prodam murano staklo imam crvene skoljke 4 i jednu zidnu lampu od murano stakla isto crvena boja

Vesna :
16-08-2014


Postovani Vojislave,

Možda možete da pokušate preko sajtova za online prodaju i kupovinu, tipa kupujemprodajem.com , halooglasi.com ili slične. Hvala na komentaru i pozdrav.

Smilja :
21-08-2020


Uzivala sam gledajuci tu lepezu boja i vrhunsku izradu..
Verujem u kombinaciji kalcita da daje posebnu energiju...
Hvala.!

Vaš Komentar: