Gostujući članci >> Zdrav Život

Zdravstvena Korist od Nara

Autor: Anđelina Novaković

nar - otvoren plod Nar poseduje jedinstvene i jake hranjive supstance koje pomažu telu skoro kao niti jedno drugo voće. Zapravo, nar je nedavno privukao više pažnje istraživača od bilo kog drugog super voća. Samo u toku 2009 godine, sajt www.clinicaltrials.gov je zabeležio ni više ni manje nego 18 kliničkih studija vezanih za zdravstvenu korist ovog voća.

Nutritivne Vrednosti Nara

Nar ima veoma visok sadržaj punikalagina, moćnih antioksidanasa koji su odgovorni za njegove superiorne zdravstvene osobine.

Istraživači naglašavaju da je kapacitet antioksidantskog delovanja Nara dva ili tri puta veći od crvenog vina ili zelenog čaja.

Nivo antioksidanasa je čak veći i od onih plodova za koje se zna da imaju visoke koncentracije ovih supstanci, uključujući i borovnice, brusnice i narandže. Smatra se da je to zbog visokog sadržaja polifenola u ovom voću.

Nar je takođe odličan izvor vitamina B (riboflavina, tiamina i nijacina), vitamina C, kalcijuma i fosfora. Ove kombinacije vitamina i ostali minerali u naru dovode do moćnog sinergijskog delovanja koja sprečava i obrće tok mnogim bolestima.

U Kojim Slučajevima Pomaže

Od Nara se proizvode i razni proizvodi zdrave hrane i dodaci ishrani, kao što su suplementi i ostale zdrave formule na osnovu rezultata pomenutih istraživanja. Takođe su ove studije pokazale koje su potencijalne dobrobiti od konzumiranja soka od Nara.

 • Pomaže u Slučajevima Raka Grudi
  Proučavanja u Izraelu su pokazala da Nar, a pogotovo sok od Nara, uništava ćelije raka, ostavljajući zdrave ćelije netaknutim. Može takođe da pomogne u prevenciji i spreči formiranje istih.
 • Prevencija Raka Pluća
  Proučavanja na miševima su pokalaza da sok od Nara možda može da deluje na sprečavanje razvoja raka pluća.
 • Usporava Rak Prostate
  Nađeno je da sok ovog ploda usporava rak prostate kod miševa.
 • Očuvava PSA Nivoe Stabilnim
  U proučavanjima na 50 muškaraca koji su prošli tretman raka prostate, jedna čaša soka od Nara dnevno je bila dovoljna da se održava nivo specifičnih antigena prostate PSA stabilnim, smanjujući potrebu za daljim tretmanom kao što je hemoterapija ili hormonska terapija.
 • Štiti Mozak Novorođenčeta
  Proučavanja su pokazala da korišćenje ovog soka od strane majke štiti mozak novorođenčeta od oštećenja.
 • Zaštita of Osteoartritisa
  Nekoliko istraživanja ukazuju da sok od Nara može da spreči propadanje hrskavice i da pomogne u slučajevima osteoartritisa.
 • Zaštita od Alergija
  Nar štiti od nagomilavanja štetnih naslaga u arterijama i može da smanji prethodno nagomilane naslage.
 • Prevencija od Alchajmerove Bolesti
  Alchamerova bolest se možda može usporiti konzumiranjem ovog soka. U jednoj studiji, miševima sa ovom bolešću je bio davan sok od Nara. Nađeno je da su ovi miševi akumulirali značajno manje amiloidnog depozita u mozgu i da su obavljali mentalne zadatke mnogo bolje od ostalih miševa u kontrolnog grupi.
 • Smanjuje Holesterol
  Ovaj sok smanjuje loši LDL holesterol i uvećava dobri HDL holesterol.
 • Smanjuje Krvni Pritisak
  Jedna studija je pokazala da redovno konzumiranje soka od Nara smanjuje sistolni krvni pritisak za oko 5 procenata.
 • Zaštita Zuba
  Ispitivanja su pokazala da konzumiranje ovog soka predstavlja prirodan način da se spreči dentalni plak.

O Autoru

Autor teksta je Anđelina Novaković.

Komentari:

anonymous:
01-26-2016

Super je ja ga uvek jedem!

Vaš Komentar: