Paraiba turmalini - savršeni dragulji

20. Pitanje:
Poštovana gosp.Rezo

Hvala vam na vašem iscrpnom odgovoru.Upravo je,trgovac,kod kojeg kupujem kristale,nedavno nabavio turmalin paraiba i doista je vrlo sličan apatitu, kako ste i spomenuli.Sad sam malo u nedoumici,pa ako vam nije

problem da mi ukratko nešto više kažete i o turmalin paraibi koji se,također,doima vrlo zanimljivim.

Unaprijed zahvaljujem i srdačan pozdrav,Miljenko

Odgovor:
Poštovani,

Paraiba Turmalini su retki dragulji, omiljeni među kolekcionarima. Turmalini su široka porodica kristala, koja uključuje rubelit, indigolit, zeleni i ružičasti turmalin, kao i poznatu varijaciju pod nazivom lubenica turmalin. Za razliku od njih Paraiba turmalini su otkriveni tek nedavno, početkom 90-tih godina prošlog veka. Karakteristični su po svoj neon plavoj boji. Najpre su pronađeni u delu Brazila koji se zove Paraiba, odakle potiče i njihovo ime. Ne tako davno nakon prvog otrkića, pronađeni su i u Nigeriji i Mozambiku, iako su ljubitelji paraiba turmalina skeptični kada se radi o novim draguljima iz Afrike. Karakterizacija turmalina sa ova dva kontinenta ipak ne pokazuje značajnije razlike u struturi kristala.

Ono što čini ovu vrstu turmalina tako popularnom je njihov jedinstven sjaj. Najpribližniji opis je neonski ili električni. Ovaj se sjaj pripisuje tragovima bakra u strukturi. Zato je drugo ime za ovaj kamen bakarni turmalin. Njihova plava boja može biti različitog intenziteta i zasićenosti i to od voda plave do neonske, petrolej plave.

Cena Paraiba turmalina je veoma velika, i može da se kreće i do 5000 dolara po karatu. U Brazilu iskopavaju se ručno u tunelima koji mogu biti i na 60 metara dubine. Ove poteškoće čine da je ovaj dragulj redak i skup. Afrički paraiba turmalini su po pravilu veći od brazilskih. Brazilski su po pravilu manji od jednog karata. Nigerijski turmalini su uglavnom voda plavi i nana zeleni. Paraiba turmalini iz Mozambika mogu biti i duboko ljubičasti, plavi, voda plavi ili zeleni.

Pre otkrića paraiba turmalina, niti jedan drugi turmalin nije imao zračeće boje. Ako paraiba turmalin sadrži i mangan u svojoj strukturi, različite koncentracije mangana i bakra mogu dovesti do različitih boja, nebesko plave, tirkizne, smaragde, safir plave, plavo ljubičaste, indigo, bledo sive i ljubičaste. Velike koncentracije bakra dovode do izrazito zračećih tonova. Ako sadrže crvenkaste tonove, ovi se turmalini mogu podvrgnuti toplotnom tretmanu gde se eliminiše crvenkasta boja. Zato su netretirani paraiba turmalini skuplji i vrede više.

Kada su u sirovom stanju nisu tako živih boja sve dok se ne fasetiraju. Kada se obrade, sijaju intenzivnim sjajem čak i kada ima malo ili nimalo svetla.

Pozdrav, Olga Rezo

Paraiba Turmalin sirovi Paraiba Turmalin dragulj

Vaš Komentar: