Predavanje 48.

Bindu Čakra - Mesečeva Čakra

bindu čakra

Ako radite Jogu ili meditaciju, često se nalazite u poziciji da otkrivate nešto novo o sebi, na primer, nove slojeve razumevanja i duhovnosti.

Lekcija o Bindu čakri sigurno pripada kategoriji znanja koja dolaze u naprednijim fazama našeg razvoja. Da li ste nekada videli jogina koji ima obrijanu celu glavu osim male oblasti u blizini temena gde se nalazi repić. Bindu je locirana na poleđini glave, blizu temena. To je pozicija Bindu čakre. Bindu je jedna od glavnih čakri ljudskog tela, iako se često izostavlja sa dijagrama. Ponekad se naziva Osmom Čakrom.

Ovaj misteriozan energetski centar se često previđa i ne zna se puno o njemu. Veliki broj knjiga o jogi ga čak i ne pominje. Ali zbog svoje sposobnosti da obezbedi snagu, energiju i dugovečnost, Tantra joga posvećuje dosta pažnje ovoj čakri.

Evo liste glavnih tačaka koje treba znati o Bindu čakri:

Značenje

bindu čakra

Bindu znači kap ili tačka. Zapravo, kako kaže joga tradicija, to je tačka manifestacije našeg celokupnog fizičkog tela, a takođe, to je i tačka njegovog razlaganja. Ova čakra je važna za celokupno fizičko, emocionalno i duhovno zdravlje i vitalnost našeg mikrokosmosa. Bindu donosi osećaj sreće, dobrobiti, svrhe i entuzijazma.Metafizički značaj

Bindu čakra je primalna tačka pojave Čiste Svesnosti koja postoji izvan vremena, prostora, energije, materije ili forme. Ona predstavlja veoma suptilni nivo svesnosti. Kroz ovu tačku teče veoma suptilna forma praničke energije koja se koncentriše u vidu kapi (eliksira) i vetrova (koji nose ovaj eliksir kroz kanale, nadije).

Bindu je ona tačka gde stičemo pravo iskustvo Božanskog, zato što ovde mnoge forme manifestacije prestaju da postoje kao takve. Ovde smo suočeni sa beskonačnim kao Jednim, ne kao mnoštvom.

Simbol

bindu čakra

Simbol POLUMESECA je simbol ove čakre. Zbog toga, još jedan naziv ove čakre je Mesečeva Čakra. Energija Meseca je energija koja daje život i održava život. Ova energija je zadužena za rast biljnog života na Zemlji. Ako je Bindu potpuno aktivirana, svetlost koja sija iz nje podseća na jarki sjaj punog meseca.

Funkcija

Bindu čakra drži našu životnu snagu unutar nas. To je centar gde se stvara naš životni nektar, AMRITA. Amrita pomaže da se doživi prosvetljenje. Iz Bindu čakre Amrita kaplje prema dole, prema trećoj čakri Manipuri.

U Manipuri, životni nektar Bindu čakre se koristi za različite aktivnosti tela. Drugim rečima, vatra Manipure sagoreva životni nektar i postepeno iskorišćava hranjive moći AMRITA nektara.

bindu čakra

U knjizi iz 17. veka pod imenom Geranda Samita, jednom od triju klasičnih tekstova hata joge, nalazimo stihove koji opisuju ovaj proces. Ova knjiga predstavlja tajne Hata Joge povezane sa Konačnom Stvarnošću kako su predstavljene od strane učitelja učeniku. Taj stih glasi ovako:

Sunce boravi u korenu pupka, a mesec u korenu nepca. Sunce sagoreva nektar besmrtnosti i tako se čovek drži u zagrljaju smrti.

Samo kada bismo mogli da uhvatimo ovaj nektar pre no što dosegne Solarni Pleksus, po mogućnosti u Grlenoj čakri. Tada bismo mogli da uživamo u hranjivim energijama Bindu čakre. Ovo svakako nije lako, ali uz pomoć vežbi, može postati izvodljivo. Dokaz su izveštaji od nekim joginima koji su u stanju da žive bez hrane ili vode 70 godina.

Jedno od mogućih objašnjenja ovih zapanjujućih postignuća je direktna upotreba nektara Bindu čakre.

bindu čakra

Neki smatraju da upravo kao rezultat nedovoljnog iskorišćenja ili rasipanja životne snage Bindu čakre, mi starimo, naša koža postaje suvlja, hrapavija, gubimo koštano tkivo, hrskavicu i kosu, razvijamo probleme sa vidom i sluhom, patimo od demencije i moramo da se nosimo sa brojnim fizičkim i mentalnim problemima.

Kada na pravilan način vladamo ovim energetskim centrom, prevladavamo mnoge probleme, na primer, nezdrave navike ishrane, loš vid, glavobolje, depresiju i anksioznost. Ljudi kojima nedostaje energija treba da usmere svoju pažnju na Bindu oblast da bi dobili nešto od osnažujućih efekata ove čakre.

Fizička veza

Bindu čakra je povezana sa Pinealnom žlezdom. Kada se aktivira Bindu, Pinealna žlezda, naše Treće oko se takođe aktiviraju. Što je više aktivan ovaj centar, to je više aktivna i naša pinealna žlezda. Nauka je utvrdila da aktivna pinealna žlezda znači veću svesnost, psihičke i empatične moći, življe i lucidne snove, veću imaginaciju i kreativnost.

Praktične Vežbe za Održavanje Bindu Nektara

bindu čakra

Postoje vežbe za očuvnje ove čakre i sprečavanje rasipanja njenog eliksira u nižim čakrama. Tako nektar ostaje aktivan u gornjem delu sistema energetskih centara. Jedna od delotvornih postupaka je:Masiranje, asane, mudre i pranajame.

Masiranje skalpa

Masiranje oblasti Bindu čakre je jedan očigledan, efektivan način aktiviranja energije ovog centra. Trebalo bi ga raditi u kružnim pokretima, sa ili bez korišćenja odgovarajućeg ulja.

Asane — Specijalne Pozicije: Viparita Karani

Ako radite hata jogu, Viparita Karani je asana koju biste želeli da probate. Štiti bindu čakru i njen nektar jer u ovom obrnutom položaju nektar teče prema grlu i prema Višuda čakri.

bindu čakra

Evo šta kaže knjiga Geranda Samita o ovoj asani:

Pažljivo smestite glavu i obe ruke na zemlju. Podignite stopala prema gore, i ostanite mirni. Ovo se smatra položajem Viparita Karani. Takođe se može reći "Smestite sunce gore a mesec donesite dole". Ova Viparita Karani mudra je skrivena u svim tantrama.

Bilo koja vrsta joga asane koja uključuje inverziju, kao što su Salamba Sarvangasana, Halasana, ili Pinča Maiurasana, su odlični za buđenje Bindu čakre i za koncentrisanje amrita eliksira. Najzad svima poznat položaj sveće je vrlo jednostavna asana za buđenje Bindu čakre i izvođenje pranajame.

Pranajama — Vežbe disanja

bindu čakra

Bilo koje vrste praničkog disanja, dubokog jogijskog disanja ili pranajama mogu pomoći. Pranajama ima tri važne faze: udisanje, izdisanje i zadržavanje vazduha. U trenutku zadržavanja vazduha se zapravo dešava zadržavanje životnog nektara u Bindu čakri.

Ali, treba da budemo svesni da kada god izdišemo, na žalost, ovaj nektar ide prema dole, prema nižim čakrama. Ovaj deo se ne može sprečiti, jer se deo Amrite uvek gubi za vreme normalnog procesa disanja.

Kečari Mudra

bindu čakra

Ova se vežba radi jezikom. Jezik se smota nazad prema mekom nepcu što je dalje moguće. Ovo pomaže da se sačuva Amrita nektar Bindu čakre. Ideja je da se uhvati silazni tok Amrite i da se iskontroliše i preusmeri prema Višuda čakri. Evo šta se kaže u knjiizi Geranda Samita o ovoj praksi:

Nežno pritisnite jezik na osnovu nepca. Kada se jezik zaokrene nazad u šupljinu lobanje i kada se zuri u oblast između obrva, to je Kečari Mudra. Možete se pomoći i sa vrlo jednostavnom mudrom sa slike.

Zaključak

bindu čakra

Razmotrili smo najvažnjie osobine i duhovne funkcije Bindu čakre. Predstavila sam vam praktične vežbe koje mogu potencijalno da pomognu buđenje i sačuvavanje dela energije ovog centra.

Sve nas ovo uči da unutar nas nosimo snagu besmrtnosti, večne sreće i blažene svesnosti. Kada dovoljno uznapedujemo na putu duhovnog i ličnog samorazvoja, Bindu se aktivira prirodno i bez naše posebne intervencije. Zato, nemojte da žurite i uživajte u ovom procesu.

Nemojte pokušavati da razvijete ovaj centar pre no što ste radili na drugim čakrama. Budite strpljivi. Kada dođe vreme, bićete u stanju da radite sa Bindu čakrom na prirodan i prijatan način.


afirmacije pun mesecmeseceve menemesecev kalendarAutor: Olga Rezo

Vaš Komentar:


Komentari:Nenad
07-07-2016


JAKO STE LJUBAZNI !! HVALA !!!

nevenka šporčić
19-09-2020


Hvala, prvi put čujem......