Predavanje 89.

Korisni Feng Šui Saveti za Mirnu Životnu AtmosferuFeng Šui je kineski sistem koji proučava energetske tokove i njihovu ravnotežu. On kombinuje Božanske prirodne zakone u cilju stvaranja mirne životne atmosfere i poboljšanja kvaliteta života u opštem smislu. Ime ovog drevnog sistema potiče od reči Feng što znači vetar i reči Šui što znači voda. Ovaj sistem se primenjuje tako što se prati prirodni tok vetra i vode u životnoj sredini da bi se našla optimalna lokacija sa idealnom energijom. U Feng šuiju se veruje da univerzalna energija prati vetar i rasejava se, a kada naiđe na vodu zadržava se.

Feng šui se nikada nije uspostavio kao verovanje, religiozni pokret ili filozofija. Ali, on ima svoju praktično primenjivu stranu koja je bila dokazana u realnom životu bezbroj puta. Tako, od vas se ne zahteva da verujete unapred, već da primenite principe Feng šuija i da pokušate da vidite da li on radi za vas.

Feng šui je zasnovan na teoriji čija – univerzalne energije koja je prisutna u svemu. Kaže se da či teče kroz sve stvari, vidljive i nevidljive. Jedan od prvih zahteva Feng šuija koji je veoma intuitivan je princip unošenja prirodnih objekata u životno okruženje da bi se pojačao protok čija. Drugi veoma čest primer praktikovanja Feng šuija se odnosi na preraspodelu objekata u vašem životnom okruženju da biste pronašli optimalan energetski tok.

U užem smislu, Feng šui se odnosi na energiju unutar vašeg doma. Ova energija nije ono što biste mogli da opazite direktno svojim fizičkim čulima, na primer kao arhitekturu ili unutrašnji dizajn. Ali i pored toga, ova suptilna energija postoji i može da ima veoma dubok uticaj na vaš život. Poznato je da energija u vašem domu može da varira iz sobe u sobu, ili čak u različitim delovima unutar iste sobe.

Pa, kako možete da poboljšate ovu energiju i da donesete ravnotežu i mir u svojoj okolini? U sledećem delu ovog teksta ću dati neke savete i videćete kako su neki od tih saveta praktično identični sa onim što zdrav razum sugeriše. Na primer, to su saveti o eliminisanju nereda, korišćenju prirodnih materijala, držanju biljaka i kristala itd. Drugi saveti možda nisu intuitivni ali vredelo bi isprobati ih.

Eliminišite nered

Ovo je nešto što ste možda slušali uvek iznova u svom životu, a Feng šui samo potvrđuje ovu opšte prihvaćenu istinu. Da biste imali miran dom i pozitivnu energiju u njemu, treba da uspostavite red i da pokupite razbacane i odstranite nagomilane stvari. Ono što je problematično kod nereda sa stanovišta Feng šuija je to što nered zarobljava jednu specijalnu vrstu energije koja se zove Šar či. Šar či je ono što možete sebi predstaviti kao negativnu energiju. Ova energija stvara blokade i neravnotežu unutar prostora, tako da kada eliminišete nered vi se oslobađate ove ustajale i blokirane energije zarobljene unutar vašeg doma.

Eliminišite oštre objekte

Još jedna bitna stvar su oštri objekti i predmeti. Feng šui, pored nereda, oštre objekte posmatra kao izvore Šar čija (negativne energije). Šar či putuje u pravim linijama. Ako imate oštre uglove u vašoj neposrednoj blizini, na primer, oko vašeg kreveta ili u blizini mesta gde provodite veći deo vremena, oni se smatraju izvorima štetnih uticaja. Osim toga, makaze, noževi, sablje i slični predmeti treba da se sklone, odlože ili pokriju.


Očistite slivnike i odvode u kupatilu i kuhinji

Metafizičko značenje vode, ne samo u ovom kineskom sistemu već i praktično u svim duhovnim učenjima na svetu, je povezano sa svetom emocija. Ako su odvodi zapušeni, to znači da ste blokirali protok emocionalne energij u vašem domu. To može da vodi do emocionalnih problema i do negativnih emocionalnih pražnjenja. Zato, se uvek pobrinite da su vaši odvodi čisti i potpuno odblokirani.

Lokacija televizora je bitna

Vaš televizor, kao i slični elektronski uređaji koje imate (kompjuteri, laptopovi, radio uređaji, itd.) prave dosta buke koja vas izvlači iz vašeg smirenog i relaksiranog stanja postojanja. Osim toga, ovi uređaji su izvori elektromagnetnog šuma. Zato ih držite podalje od vaše spavaće sobe, sobe za meditaciju, i čak i od vašeg dnevnog boravka ako je izvodljivo.

Ne unosite posao u vaš životni prostor

Nemojte unositi posao u spavaću sobu ili u dnevnu sobu. Nikada nemojte spavati tamo gde radite. Uvek razdvojte prostor za relaksaciju od prostora gde radite. Vaši računi, papiri, fascikle i obaveze neka budu van vašeg vidnog polja. Bilo bi idealno ako možete da odvojite posebnu sobu u vašem domu koju ćete koristiti za rad kod kuće.


Vašu kućnu fitnes salu držite podalje od glavnih prostorija

Mnogo ljudi drži svoju opremu za vežbanje u glavnim prostorijama, kao što je spavaća soba, dnevni boravak, ili kuhinja. Mašine za vežbanje predstavljaju pokret, dok neke od njih kao bicikli simbolizuju putovanje. Zato, ne bi trebali da imaju svoje trajno mesto u oblastima gde je primarna relaksacija, oporavak, meditacija i tišina.

Otvarajte vaše prozore

Veoma je važno da pustite svetlost i vazduh u vaš dom. Otvorite prozore kada god možete, posebno ako je napolju prelepi pogled i pustite vaš duh da oseti perspektivu i prirodni prostor. Ako vaš dom nema mnogo prozora, pobrinite se da vaše zidove ukrasite sa bar nekoliko slika i postera prirode i pejzaža.


Okačite neke spiritualne slike na zidove vaše kuće

Spiritualne i religiozne slike pomažu u postizanju mira, spokoja i donose zaštitu. Slika Arhanđela Mihajla, najvećeg Anđela Zaštitnika, donosi zaštitu i snagu u vaš dom. Arhanđel Šamuel može da vam pokaže kako da povećate saučešće i ljubav. Možete staviti takođe slike Isusa, Bogorodice - Majke Marije, Bude, Krišne, Kvin Jin, Sent Žermena, itd.

Izbegavajte Intenzivno ili Fluorescentno Svetlo

Treba da pronađete dobru ravnotežu svetla u vašoj dnevnoj sobi. Feng šui ne preporučuje previše intenzivna i blistava svetla. Na primer, fluorescentna svetla su obično previše jaka i trepereća i ne doprinose relaksaciji. Sa druge strane, tamna soba takođe se smatra energetski neuravnoteženom. Nađite pravu ravnotežu da biste stvorili tople, umirujuće i ohrabrujuće svetlosne uslove.

Ukrasite vaš dom kristalima i prirodnim materijalima

Kristali, kamenje i prirodni materijali stvaraju osećanje uzemljenja i pročišćuju atmosferu u vašem domu. Kristali su poznati kao objekti koji pomažu relaksaciju i u stanju su da stvore i izračavaju zdrava energetska polja oko sebe. Umesto da koristite plastiku i druge veštačke materijale, koristite prirodne materijale kao što su mermer, bambus, pluta, drvo, svila, itd. Uz njihovu pomoć možete da napravite korisne radne površine.

Ukrasite svoj dom biljkama

Korišćenje svežih cvetova i prirodnih biljaka kao suprotnost veštačkom cveću je preporučivo u Feng šuiju. Prirodne biljke donose vibrirajući či. Ako želite da koristite veštačko cveće od prirodnih materijala, pobrinite se da ga redovno čistite od prašine koja se skuplja na njegovim laticama. Inače, prašina se smatra lošom energijom. Uvelo cveće i umiruće biljke treba da se odstrane jer simbolišu mentalni ili fizički umor. U opštem slučaju se smatra da što je veća biljka, to su njene energije više umirujuće. Sa druge strane, nije blagotvorno imati šiljate biljke, kao što su kaktusi, jer mogu da zarobe grube energije.

Bez ogledala u spavaćoj sobi

Vaša spavaća soba treba da bude bez ogledala. U Feng šuiju, ogledala mogu biti veoma povoljna, i koriste se za menjanje protoka čija, za povećanje prostora, uvećanje obilja i za stvaranje osećaja osveženja. Ali, velika ogledala nisu dobrodošla tamo gde spavate, jer mogu dovesti do nesanice. Ogledala su dobra u vašem kupatilu, trpezariji i hodniku.

Izbegavajte prazne police sa knjigama ili police koje vise iznad vas

Nameštaj koji je usmeren prema vama, prazne police ili police koje vise iznad vaše glave treba da se izbegavaju. Viseće police su problematične jer predstavljaju teret, brige i poteškoće. Izbegavajte da ih imate u spavaćoj sobi neposredno pored kreveta ili iznad vašeg stola.

Instalirajte sobne fontane

Sobne fontane su veoma korisni objekti jer je zvuk vode koja teče umirujući i stvara ugodnu atmosferu u vašem domu. Osim toga, veoma su povoljne zbog blagotvornog uticaja negativnih jona koji se stvaraju oko njih.

Instalirajte kućna zvonca

Zvonca koja vise napolju ili manja zvonca koja vise unutra mogu da vam pomognu u eliminisanju negativne energije. Oni raspršuju lošu energiju, stvarajući atmosferu mira u vašoj kući.


Nadam se da ste u ovom tekstu našli neke korisne savete kako da poboljšate sveopšti osećaj mira i prosperiteta u svom domu. Zapamtite da ste konačno vi sami odgovorni za to. Ovi mali Feng šui saveti će vam pomoći da poboljšate protok čija i biće podsetnik da vaš dom bude mesto relaksacije, meditacije i bezuslovne ljubavi.

Vaš Komentar:
Komentari:

vesna:
18-01-2014


blagodaram

dragana :
15-04-2016


gde je, po pravilima feng shuia, najbolje postaviti kucna zvonca

sunnyray :
15-04-2016


U kući zvonca možete postaviti u blizini ulaznih vrata da bi ona štitila vaš dom, očistila negativnu energiju i stimulisala pozitivnu energiju. U Kini, viseća zvonca često imaju simbole novca i zaštite na sebi, što pojačava njihovu snagu i korisnost kada vise na samim ulaznim vratima. Takođe se često upotrebljava i zvonce na samoj kvaci da bi se dalje stimulisala energija bogatstva na ulazu. Takođe možete smestiti gong na stolu u predsoblju da bi se "razbila" ustajala energija i stimulisala pozitivna energije. Gong treba udariti sa vremena na vreme u toku dana i uživati u njegovom prijatnom zvuku. Pozdrav!