Predavanje 106.

Tri Vrste Meditacija za Lucidno Sanjanje


Meditacija je ogromna tema. Postoje mnoge vrste meditacija, neke uključuju koncentraciju, druge svesnost, vizuelizaciju, disanje, hodanje, sedenje, ležanje ...

Neki su ljudi izbrojali da postoji više od 110 metoda meditacija, ali ovaj broj, sa mnogim varijacijama koje postoje, je sigurno bliži cifri od nekiliko hiljada.

lucidan san

Sada se postavlja pitanje šta uraditi i kako odabrati pravu meditaciju za sebe.

Mislim da biste se složili da je pokušaj da se pronađe pogodna meditaciona tehnika težak zadatak.

Evo o čemu se radi, postoji nekoliko izvanrednih meditacija koje pomažu da se proizvede stanje lucidnog sna i da se pojačaju vaša iskustva sanjanja, kao i sećanje na snove.

U nastavku, opisaćemo tri metoda meditacije koji su testirani i verifikovani kao odlični alati za indukovanje lucidnih snova.

lucidan san

Meditaciione tehnike koje vam mogu pomoći da budete 10 puta bolji u lucidnom sanjanju su:

60 sekundi meditacije budnosti,
meditacija neutralnog posmatrača,
imaginacija.

Ali najpre, hajde da govorimo od lucidnom sanjanju. Pojasniću vam šta je lucidno sanjanje, za svaki slučaj ako ste početnik za ovu vrstu duhovnog razvoja koja uključuje san.

Lucidnost u snu jednostavno znači biti svestan da sanjaš dok sanjaš.

Može da se desi bilo kome spontano, bez prethodne pripreme, ali ne tako često. Vrlo verovatno ste i vi sami imali bar jedan lucidan san u svom životu.

lucidan san

Ova vrsta svesnosti snova obično ima stepene gradacije, počevši od blagog poimanja sna, pa sve do potpune svesnosti i sposobnosti promene pejsaža sna. Ovakvi živi snovi obično se dešavaju između dva “normalna” sna.

Metod meditacije budnosti

Prvi metod je meditacija budnosti je verovatno najbolji način da se indukuje lucidnost u snovima.

Ova meditacija znači biti ono što jeste. Ne pokušavate da budete nešto ili neko drugi. Samo želite da budete svesni onoga što se dešava oko vas, jedan trenutak za drugim. Ovaj metod vas uči da budete prisutni, bez obzira šta se dešava.

lucidan san

Jedna jednostavna i laka meditaciona praksa budnosti se naziva

"Meditacija 60 sekundi".

Možete je praktikovati u bilo kom trenutku, bilo gde, ali naravno da biste indukovali lucidnost u snu najbolje vreme je tik pre odlazak na spavanje.

Pogledajte koliko je sati i budite svesni da provedete sledećih 60 sekundi u budnosti usmerivši svoju pažnju na dah.

To je sve.

Budite svesni svog disanja (ali bez promene ritma) i hvatajte svoj um kako pokušava da promeni fokus svoje pažnje na nešto drugo od disanja. Radi se samo o jednoj minuti, ali ona može da izgleda kao da je večnost.

lucidan san

Znam šta razmišljate sada ... ovo je previše jednostavno. Nemojte da vas ta jednostavnost prevari.

Ova tehnika budnosti je neverovatno moćna. I verujte mi, jedna minuta usredsređene pažnje je veoma dug vremenski period.

I ova tehnika svesnosti će vam pomoći da prenesete postignutu meditaciju u svoje snove.

Kako i zašto ovo deluje?

lucidan san

Stvar je u tome da se skrene fokus vaše pažnje sa uobičajenog toka misli.

Vi sebe odvajate od stalnog unutrašnjeg dijaloga o različitim problemima, interesovanjima, željama, sanjarenjem, ili nasumičnim mislima. Ovom kratkom meditacijom prebacićete pažnju na ono što se dešava unutar tela ili oko njega.

Na ovaj način vi prebacujete svoju pažnju sa nestalnih misli i stavljate je negde drugde. Ova pažnja će se zatim prirodno preneti u vaše snove i moći ćete da postanete lucidni sanjač mnogo lakše.

Zbog toga je metod meditacije budnosti jedan od najboljih metoda za pojačavanje živosti u snovima.

U nekim naprednijim fazama duhovnog razvoja, moći ćete da meditirate tokom noći i da pređete direktno u stanje lucidnih snova iz meditacije.

lucidan san

Na primer, moći ćete da meditirate u sedećem položaju sa ispravljenom kičmom. Nakon nekog vremena, može se desiti da zaspite usred meditacije i da uđete u lucidni san. Tako, dozvoliti sebi da zaspite u meditativnom stanju je još jedan odličan metod za indukovanje lucidnih snova.

Metod Neutralnog Posmatrača

Sledeći metod je metod neutralnog posmatrača. U ovom metodu koji je poreklom iz Zen škole, vi jednostavno posmatrate vaše misli dok padate u san. Samo ih posmatrate i ne dozvoljavate im da vas odvuku.

Neka misli teku, bez mešanja sa vaše strane, kao da ste skriveni svedok unutar svoje glave.

lucidan san

Ako pravilno radite ovu meditaciju, iznenadiće vas lakoća kojom možete ući u lucidno sanjanje, iz noći u noć.

Imaginacija

Još jedna praktična vežba koja vam može pomoći da ovladate lucidnošću u snovima je zurenje u nepokretne objekte.

Na primer, možete uzeti jabuku ili plamen sveće koji ćete smestiti negde u visini očiju i zuriti u njega par minuta bez treptanja.

lucidan san

Nakon toga, zatvorite oči i pustite da se slika objekta projektuje na vaš unutrašnji ekran. Obično će objekti vaše vizuelizacije nestati nakon sekundu ili dve, ali ako ste uporni, možete istrenirati svoj um da bude miran i da drži ove slike duže vreme.

Ova tehnika je jedna vrsta imaginacije, što vam može veoma pomoći da razvijete sposobnost svesnosti i budnosti za vreme sanjanja.

Zaključak

Možete izabrati bilo koji od gore opisanih metoda. Oni će promeniti način na koji ste razmišljali o lucidnom sanjanju. Ako koristite meditaciju kao način za postizanje lucidnih snova bićete iznenađeni koliko brzo će se vaš pejzaž snova promeniti na bolje.

Još jedan savet: Koristite Ametist kao metafizički alat koji će vam pomoći da još brže postignete lucidnost u snovima.

Autor: Olga RezoVaš Komentar:


Komentari: