Predavanje 19.

Meditacija i Molitva


Meditacija je četvorostruki put čistoće: čista molitva, čista svetlost, čista energija i čista ili bezuslovna ljubav.
Za uspešnu meditaciju je potrebna povučenost i udaljavanje od predmeta i njegove forme da bismo mogli da spoznamo njegovo unutrašnje značenje i smisao, da prepoznamo prirodu stvari.


Meditaciji nije potreban objekat. Meditacija je jedna vrsta svesnosti, svesnost bez sadržaja, svesnost bez ijedne misli ili želje.

Meditacija se proteže u beskonačnost i odražava nebo sa svim zvezdama, kosmos sa svim galaksijama, ona jeste čitav Univerzum.

Može li se meditacija naučiti, ili je ona, kao ljubav, stanje bića koje dolazi kao poklon? Reka želi da stigne u okean. Semenka hoće da izbije iz zemlje ali ako je prekrivena kamenom nije u stanju.

Taj kamen su naše predrasude, one su mnogobrojne jer smo ih akumulirali kroz živote i naša meditacija je prignječena ispod njih.


U meditaciji se ne treba oslanjati na mental, ne prianjati uz njega. Kad ga se oslobodimo doći će do izražaja naša meditativna osobina. Ona ne dolazi kao poklon, ona je već tu. Ona je samo naše biće, naša priroda. Takva je i ljubav.

Kad se meditacija dogodi, ljubav je njen miris. Ako čovek misli da je meditativan, a nije ispunjen ljubavlju, onda njegova meditacija nije ništa drugo nego mentalna vežba.

Ako čovek misli da voli, a nije meditativan, njegova ljubav je požuda. Meditacija se ne uči direktno kao matematika. Ako želimo da naučimo meditaciju treba da zaboravimo puteve mentalisanja.


Ako želimo da naučimo ljubav, iskrena nežnost je prvo čega treba da se setimo. Zaboravimo ljutnju, bes, posesivnost, ljubomoru, lažni ponos, itd, jer ljubav i meditacija predstavljaju naše suštinsko jezgro.


U meditaciji može značajno da pomogne i Vaš pozitivan stav, vera, smirenost, vedrina kao i ispravan način ishrane i neopterećen želudac.Od pomoći je i svesno razvijana ljubav prema meditaciji i svojoj meditativnosti.Upornost i istrajnost doneće rezultate srazmerno uloženom trudu. Ne postoji čovek koji to ne može doseći. Postoje samo različite smetnje kod različitih ljudi.

Autor: Olga Rezo

Vaš Komentar: