Predavanje 20.

Meditirajte Svaki Dan


Učinite meditaciju vašom dnevnom navikom, imaćete velike koristi od toga. Meditacija je ne samo jednostavna već i moćna veština. Možete meditirati na svakom mestu i u svako doba. Ne postoji ni jedan dobar izgovor za svakodnevno nepraktikovanje meditacije. Ako ste stvarno zauzeti, meditacija može da traje samo par minuta dnevno.

Zašto Meditirati Svaki Dan?

  • Zato što vas meditacija uvodi u mir, relaksira i oslobađa stresa, čini budnijom i svesnijom svojih akcija.
  • Meditacija vam produbljuje koncentraciju i pamćenje.
  • Meditacija smanjuje krvni pritisak, jača kardiovaskularni sistem i doprinosi poboljšanju metabolizma, uvećava radost.
  • Meditacija donosi bezbroj pozitivnih promena na suptilnim nivoima, na primer, kada istrajno meditirate bolje razumete svet, uvećavate sposobnost intuitivnog mišljenja i samosvesnost.

Ako uspete sebe disciplinovati da svakodnevno meditirate samo par minuta, stvorićete ličnu oazu mira i spokoja. Ako želite početi meditirati, počnite danas.

Nađite Okidač

  1. Donesite čvrstu odluku da ćete svaki dan odvojiti za meditaciju bar pet minuta i da nećete dozvoliti da prođe i jedan dan bez meditacije. Da biste mogli formirati naviku i lako ući u rutinu učinite ovaj zadatak što jednostavnijim. Odaberite vreme za meditaciju. Vreme odredite okvirno. Odaberite okidač, na primer, nakon buđenja, ispijanja jutarnjeg soka ili kafe, pranja zuba ili po povratku kući s posla. Odabrani okidač će vam pomoći da ne propustite meditaciju za taj dan i da lako uvedete u svoj život novu naviku.
  2. Meditirati možete u autobusu, na klupi u parku, u svojoj sobi, svuda gde vas direktno neće uznemiravati 5 minuta.
  3. Što se tiče položaja važno je da sedite uspravne kičme.
  4. Vaš glavni cilj je izgradnja dugotrajne navike za svakodnevnu meditaciju. Posle mesec dana vi ste stekli naviku i meditaciju izvodite rutinski. Ako ste ambiciozni, sada možete postepeno produžiti trajanje meditacije na 10 minuta i više.

Kako Meditirati?

Meditirajte tako što ćete svoju pažnju fokusirati na dah. Zatvorenih ili otvorenih očiju pratite svoj dah. Držite svoju pažnju na vazduhu koji vam sa udahom ulazi kroz nos. Vazduh ispunjava vaša pluća, zatim stomak. Sa izdahom živo vidite kako vazduh napusta stomak, pluća i kroz nos izlazi napolje. Vaš zadatak je da samo mentalno pratite prirodni tok svog disanja ne utičući na njega ni na koji način.

Kada primetite da vam je pažnja odlutala na nešto drugo i da više ne pratite dah, uvek iznova nežno usmerite svoj um na praćenje daha. Postanite svesni disanja. Ova meditacija vas uči da budete prisutni ovde i sada, bez i jedne misli, ona ima dubok duhovni smisao.

Na Kraju

Možete se setiti ove meditacije i prebaciti svoju pažnju na dah kada god se osećate preopterećeni stresom ili anksioznošću. Zatim, kada se šetate možete odmoriti svoj um od procesa razmišljanja i relaksirati ga, držeći svoju pažnju na dahu.

Ako niste nikada meditirali ranije, ovo može biti lep početak. Želim vam puno uspeha.

Autor: Olga Rezo
Ako želite da vam pošaljemo pdf obrazac ovog teksta ostavite svoj email i prijavite se na našu mailing listu:

Vaš Komentar:


SLOBODAN
03-09-2016


sve se poklopilo i vi ste se pojavili! Hvala!

sunnyray
03-09-2016


Hvala na komentaru, Slobodane. Svako dobro!

mirjana
21-03-2017


hvala, divno... sve... m

sunnyray
21-03-2017


Hvala na komentaru Mirjana. Puno pozdrava.

nikolina
23-02-2018


Hvala puno potrudicu se

sunnyray
23-02-2018


Hvala na komentaru, Nikolina. Sve najbolje.