Predavanje 12.

MOŽDANI TALASI I PROSVETLJENJE


Moždani talasi se grupišu u pet vrsta: alfa, beta, teta, delta i gama. Do ove kvalifikacije se došlo zbog činjenice da u mozgu milioni ćelija međusobno komuniciraju emitujući sićušne električne impulse različite brzine. Ova aktivnost se registruje kao oscilacije ili talasi. Smeštanjem elektroda na glavu, ovi signali se mogu pojačati i prikazati grafički. Ove kategorije povezane su sa frekvencom, tj. sa brzinom oscilacije moždanih talasa.

Moždani talasi imaju tendenciju da podražavaju trepereće svetlo u alfa i teta frekvencijama. Na primer, kada gledamo u vatru kako gori upašćemo u san. Frekvencija treperenja vatre je približna frekvenciji od alfa do teta oblasti. Zvučni pulsirajući ritmovi mogu da proizvedu slične efekte. Za vreme spavanja i dubokog sna, dominantni su spori delta talasi, dok za vreme svesne budne aktivnosti izražajni su beta talasi.

Beta Talasi

Beta talasi imaju od 15 do 30 oscilacija u sekundi, od 15 do 30 Herca. Karakteristični su za budno stanje svesnosti koje povezujemo sa razmišljanjem, rešavanjem problema, koncentracijom, čitanjem i slično. Znači pažnja je usmerena ekstravertno prema spoljašnjem svetu. Beta talasi su talasi budnog stanja. Najčešći su i najviše zastupljeni u našem mozgu.

Alfa Talasi

Alfa talasi su frekvence od 9 do 14 Herca. Kada smo opušteni, naša aktivnost se usporava iz brze beta faze u nežniju alfa fazu. Tada počinje da teče sveža kreativna energija, nestaje strah i nastupa oslobađajući osećaj mira, lakše se pamti i analizira. Tu, u alfa stanju svesnosti počinje meditacija. Kreativnost leži tik ispod svesnog nivoa. Alfa stanje su vrata koja vode u dublje stanje svesnosti. To stanje se povezuje sa mirnim, prijatnim, skoro lebdećim osećajem. Alfa talasi su često najzastupljeniji za vreme meditacije.

Teta talasi

Teta talasi su frekvencije od 4 do 8 Herca. Kada uđemo dublje u meditaciju, ulazimo u teta stanje svesnosti gde se aktivnost mozga usporava skoro do tačke spavanja. Teta stanje svesti donosi hipnagoške slike, bljeskove slika, inspiraciju i davno zaboravljena sećanja.

Teta stanje svesti moguće je ostvariti pri buđenju ili ulaženju u san. U teti, mi smo u budnom snu, i naša prijemčivost je takva da možemo da saznamo one stvari koje nije moguće saznati. Teta meditacija budi intuiciju i druge vančulne sposobnosti.

Delta talasi

Delta talasi su frekvence od 1 do 3 Herca. To je najsporija aktivnost mozga koja se javlja za vreme dubokog sna bez snova. Što se dublje upadne u duboki san bez snova, to je količina delta talasa veća. Uz delta stanje moždanih talasa veoma je teško zadržati budnost, ali nije nemoguće. Ovo stanje se naziva i Samadi, duboko stanje prosvetljenje i najdublje je stanje u meditaciji.

Gama talasi

Gama talasi su vezani za stvaranje jedinstva svesne percepcije. Ne postoji gama stanje svesnosti, jer su gama talasi uglavnom podrška drugim stanjima uma, kao što su beta, alfa, teta ili delta. To su talasi frekvence od 25 do 100 Herca. Frekvence se obično kreću oko 40 Herca.

Svih pet frekvencija moždanih talasa se javljaju istovremeno u mozgu. Dominantna frekvenca određuje stanje svesnosti. Na primer, ako je amplituda alfa talasa najviša, onda se mozak nalazi u alfa stanju svesnosti, uz prisustvo ostalih frekvencija.

Autor: Olga Rezo

Vaš Komentar:Komentari:

Dragica :
18-03-2013


Dali talasi deluju na govor. Kod dece koji nemaju govor-ALALIJA, dali nesto moze da se uradi dali to ima veze sa talasima.

sofija :
03-02-2014


Da li je covek u alfa stanju zapravo u nekom vidu transa koji oduzima sposobnost kritickog i realnog opazanja stvarnosti? Pozdrav

sunnyray :
03-02-2014


Ne, alfa stanje svesti nije povezano sa stanjem transa. Stanje transa se karakteriše teta moždanim talasima. Alfa stanje je jedno veoma prijatno i okrepljujuće stanje koje se nalazi između budne svesti i stanja spavanja. U alfa stanju zadržavate sposobnost kritičkog i realnog opažanja.

zoran :
21-04-2014


Da li znate koliko je ljudi na svijetu doseglo DELTA stanje. Ako vas interesuje kakvo je to zapravo stanje i kako ono funkcionise dacu vam konkretne odgovore. Za ulazak u takvo stanje meni je potrebna mikrosekunda.

marija :
09-02-2015


ne funkcionisem vise nikako...nesanica ili iscepkani polusan mi menja zivot na najnegativniji nacin.POMOZITE MI MOLIM VAS!!!

sunnyray :
10-02-2015


Poštovana Marija,

Bina je vaša volja i rešenost da promenite svoj navike vezane za san. Za početak, mogu vam pomoći afirmacije za dobar i miran san. One mogu biti savršen završetak vašeg dana, mogu doneti mir, spokoj i zahvalnost. Afirmacije su obično veoma lične, pa tako, možete da ih modifikujete prema svojim potrebama. Pre toga, udahnite nekoliko puta kroz nos, duboko i sa svakim izdahom uđite u sve veću opuštenost.

Evo nekoliko sugestija koje mogu momentalno oprati vaš stres, brige i negativne misli. Ponavljajte ove afirmacije nekoliko puta u sebi:

Oslobađam sada svu svoju uznemirenost.

Oslobađam sada osećanje stresa.

Oslobađam sada svu svoju ljutnju.

Otpuštam sada sve svoje probleme.

Otpuštam sada sve svoje brige.

Osećam se sve opuštenije.

Uradila sam najbolje što sam mogla za danas.

Zaslužila sam odmor za večeras.

Sve što sam radila, radila sam s ljubavlju.

Zatvaram ovaj dan sa radošću i spremam se za dubok san.

Dajem sebi dozvolu za miran, zadovoljan i opušten san.

Srećna sam što upadam u san.

Nemeth Ferenc :
07-02-2016


Divno...Hvala!