Autor: Joy Paley

Ako biste mogli da stavite sreću u bocu i onda zalepite cenu na njoj, bili biste bogatiji od Gugla i Opre zajedno. Prirodno je želeti da se osećate dobro celo vreme, ali kako ćete postići taj cilj kada je problem sa ljudskom egzistencijom taj da svi žele sreću koja se neprestano izmiče izvan njihovog dosega. Ako razmotrite odakle sreća zapravo dolazi to će vam dati veće razumevanja ove najpoželjnije emocije i nadajmo se pomoći vam da dobijete više od nje.

Sreća je Genetička Stvar

Svi mi poznajemo neke osobe u svom životu koje su naizgled uvek srećne. Oni se uvek smeju, plutaju kroz život, nesvesni osećanja sumnjičavosti u sopstvene snage i depresiju koja većina od nas gaji. Pošto sam žena od nauke, prvo mesto gde sam otišla da naučim o sreći i o fenomenu uvek srećnog prijatelja bila su akademska istraživanja. Ono što sam naučila je bilo iznenađujuće: u proučavanjima blizanaca koji su odgajani u različitim porodicama njihova osećanja sreće i dobrobiti su bila korelisana oko 50%. To znači da od momenta rođenja, veći deo našeg ponašanja, uključujući i osećaj sreće je već dobrim delom određen.

Ja sama sam podložna kratkim periodima depresije, i ne želim da čujem da nemam snagu da to promenim. Kada sam naučila već pomenuto, osećala sam se oslobađajuće, i to mi je pomoglo da se pomirim sa tim da sam osoba koja je podložnija tugi i depresivnim osećanjima. Ironično, kada sam se pomirila sa onim ko ja jesam, to je učinilo da se osećam srećnije. Vaše ponašanje, zajedno sa vašom bojom očiju i visinom, je većim delom van vaše kontrole. Kao što moje zelene oči nisu odraz moje dobrote kao ljudskog bića, tako je van moje kontrole i činjenica da sam prirodno manje sretna od nekih ljudi.

Sreća je u vašoj snazi

Ako je 50% vašeg osećaja dobrobiti određen genetikom, odakle dolazi drugih 50%? Dolazi od izbora koje činite. Prihvatanje ovoga je prvi korak prema većoj sreći. Šta vas sprečava? Prema istraživanjima, zdravlje, novac, brak i ostale životne okolnosti doprinose oko 10-15% vašeg osećanja sreće i dobrobiti, tako da za nedostatak osećaja sreće ne možete da se vadite na karte koje vam je život podelio.

Veći deo onoga što ljude drži podalje od iskustva sreće nisu spoljašnje okolnosti već ono što je unutar njihove glave. A to su beskonačne negativne misli. Stalno upoređivanje sebe sa drugima i nipodaštavanje svojih sopstvenih sposobnosti može da vas uvede u nezaustavljiv krug lošeg osećanja. Kako možete da pobegnete od toga? Kognitivna terapija je jedan od načina. U kognitivnoj terapiji, počinjete da prepoznajete ove negativne misli i emocionalna ponašanja i da činite svesni napor da reprogramirate svoje misaone šeme. Umesto reaktivnog mišljenja, "Ja neću nikada biti tako dobar kao X u stvarima Y" Setite se na vreme i umesto toga recite "Ja sam kompetentna i veoma vešta osoba". Ovakve fraze mogu izgledati otrcano na početku, ali one rade na fiziološkom nivou da vaš mozak izbave od misaonih šema koje vas drže u okovima.

Izbegavanje zamke želja

Previše ljudski pristup sreći je misliti "Ako bih samo dobila sreću od X onda bih bila mnogo srećnija". X ima novu kuću, boljeg bračnog partnera, više novca, itd. U tuđoj ruci je uvek veće parče. Budistička filozofija je prepoznala da ova neprestana želja za nečim vićim je najveća prepreka u osećanju sreće. Osnove Budizma govore o tome da želje, iako izgledaju konačne, zapravo su neprestane. Kada konačno dobijete ono što ste želeli, odmah dolaze nove želje koje traže ispunjenje.

Ako prihvatite ovu činjenicu i naučite da odvojite sreću od snabdevenosti spoljašnjim materijalnim dobrima, to će sigurno doprineti povećanju vašeg osećaja sreće. Prebacite svoj fokus sa budućnosti, šta biste morali dobiti da bi bili srećni, na sasdašnjost jer je to ključna komponenta ka većem osećaju dobrobiti i prave sreće.

O Autoru

Joy Paley je gostuju'i bloger za "An Apple a Day" i pisac na temu medicinske transkripcije za "Vodič Zdrave Edukacije".Vaš Komentar: