Predavanje 84.

Kako Biti Zadovoljan Sobom, Kako Postati Srećan?

Jedna mlada, draga devojka napisala mi je u mail-u da nije srećna i da nije zadavoljna sa sobom. Pokušaću da joj pomognem kako da to postigne. Ako vas zanima ova tema, dobro došli.

Veoma je lepo i korisno kada čovek postane zadovoljan sa sobom, kada prihvati ko je i prihvati sve ono što već poseduje. Nemojte da ovo razumete pogrešno. Nije ništa loše imati ciljeve. Velike i svetle ciljeve. Kao na primer, poboljšati svoj život, uvećati prihode, napisati svoj prvi roman, trčati na maratonu, itd.

Imati ciljeve i biti zadovoljan sa sobom nisu dve kontradiktorne stvari, čak iako možda tako izgleda na prvi pogled. Možete biti vrlo zadovoljni sa svojim životom, sa onim što posedujete i sa onim što ste postigli i da u isto vreme težite nekom cilju.

Veoma često, nije poenta u cilju, već u putovanju ka dostizanju tog cilja.

Sve u svemu, zadovoljstvo nije samo biti zadovoljan sa svojim životom i ne pokušavati da nešto promenite. Zadovoljstvo je stvar sklada i prihvatanja sebe a u isto vreme težnje ka poboljšanju, na primer, da postanete bolji čovek, da poboljšate svoj karakter, bez obzira koliko ste srećni i zadovoljni sa sobom trenutno. U daljem tekstu ćemo videti neke aspekte zadovoljstva i kako možemo da uradimo čudesne stvari sa svojim životima. Osim toga, daću vam nekoliko strategija kako da povećate zadovoljstvo.

Aristotel je rekao: “Sreća je biti zadovoljan sobom.”

Sigurno, reći ćete, ali postoje vremenski periodi u životu kada nismo srećni, kada su stvari mizerne, kada želimo da imamo više...

Ponekad nismo zadovoljni sa načinom na koji se stvari odvijaju. Ali molim vas, postanite svesni da je vaš pogled na život obično glavni činilac koji pokreće vaš osećaj nezadovoljstva.

Mi sami biramo da budemo srećni ili nesrećni.

Pročitajte gornju rečenicu još jednom. Iako se možda isprva nećete složiti sa njom, ako ste trenutno nesrećni u svom životu, možemo se kladiti da je to zato što ste odabrali da budete nesrećni. Zvuči prilično grubo reći tako nešto, ali to je u potpunosti istinito. Ne tvrdim da se ovaj koncept sreće može primeniti na svakoga - posebno ne u slučajevima kliničke depresije, tragedija, gladi, pošasti i sličnih okolnosti. Ali za većinu ljudi, ovaj koncept važi.

Naravno, možda odlazak na posao nije baš najprijatnije iskustvo, možda je vaš život u neredu, možda su vaši lični odnosi poremećeni, možda ste finansijski u problemima, itd. Svako je bio u sličnoj situaciji. Ali nije tačno da vas ove okolnosti čine nesrećnim - radi se o vašem izboru misli, osećanja, stavova i ponašanja koji vas čini nesrećnim.

Kada niste srećni, obično se fokusirate na loše stvari u svom životu. Ovo ponašanje donosi pasivnost, ili čak depresiju. Sve se to preliva na ljude oko vas, i čini i njih nesrećnim. Kada ste srećni, obično usmeravate svoju pažnju na dobre stvari umesto na loše. Ako imate problema na poslu, u ličnom životu, finansijama, ili zdravlju, sigurno i dalje postoje dobre stvari koje vam se dešavaju upravo sada.

Na primer, barem imate posao, ili niste bolesni! Barem imate krov nad glavom i slično. Identifikujte dobre stvari u svom životu i možete da preokrenete svoj osećaj nezadovoljstva kada god se nađete u problemima.

Ako prihvatite ovaj stav u svom životu, to može čudesno da vas transformiše kao i sve oko vas, uključujući i vaše odnose sa bližnjima. Možete odabrati da budete srećni. Možete odabrati da budete srećni sa onim što imate, umesto da budete nesrećni zbog stvari koje nemate.

Osim toga, zadovoljstvo može da transformiše vaš život na još puno načina. Evo kako:

Sreća

Ovo smo već razmotrili, ali hajde da naglasim da biti zadovoljan i biti srećan nisu dve potpuno iste stvari. Radi se o držanju pažnje. Sreća je unutrašnje stanje na koje utiču mnoge različite stvari, uključujući i zadovoljstvo sa sobom.

Zadovoljstvo je unutrašnje stanje ispunjenosti sa onim što već posedujete. Možete izabrati da budete zadovoljni i ako to uradite, verovatno ćete biti srećni.

Kao što sam rekla, postoji mnogo načina na koje možete doživeti sreću, a zadovoljstvo postojećim stanjem stvari je samo jedan od njih, ali vrlo bitno stanje svesti.

Jednostavnost

Jedna od definicija jednostavnosti je biti zadovoljan sa manje, umesto želeti uvek više i juriti sledeću novu stvar. Ako želite da praktikujete jednostavnost, moraćete da rešite ovaj problem u svom korenu.

Potraga za nečim novim i želja da se ima više su rezultat toga što niste zadovoljni sa onim što već imate. Ako ste naučili da budete zadovoljni sa postojećim stanjem stvari, prestaćete da grabite više i počećete da uživate u onome što imate.

Niko nije otporan na nove stvari. Ako se desi da poželite nešto novo, pobrinite se da se radi o iskrenoj potrebi. Neka to bude nešto što vam je potrebno a ne nešto što želite. Ispitajte zašto želite tu novu stvar i sačekajte nekoliko nedelja pre no što je nabavite da biste bili sigurni da vam je zaista potrebna ili neophodna.

Finansije

Obično smo u problemima sa našim finansijama zato što kupujemo više stvari nego što možemo da si priuštimo. Kupujemo ono što želimo umesto ono što nam je potrebno. Tako se vraćamo na fundamentalan problem nezadovoljstva sa postojećim stanjem stvari.

Pokušajte da budete zadovoljni sa onim što već imate. Vaša jednostavnost će vas voditi u kupovinu samo onoga što vam je potrebno. Praksa zadovoljstva postojećim je fenomenalan način da se izvučete iz finansijskih problema.

Odnosi

Naučite da budete zadovoljni sa osobom koju volite. On se nikada neće promeniti i ponašati onako kako biste vi to želeli. Jedini način da se vaši odnosi poboljšaju je da praktikujete zadovoljstvo.

Znamo da to nije uvek lako, pogotovo zato što neprestano pokušavamo da menjamo druge ljude. To je signal za nevolje i recept za katastrofu. Umesto toga trebali bismo samo da radimo suprotno - da prihvatamo druge ljudi upravo takve kakvi jesu.

Ako imate problem sa ovim stavom, potsetite se da volite svoje partnere takvi kakvi su i upravo zato što su takvi. Oni su lepi i savršeni baš takvi kakvi jesu i nema potreba za promenom.Posao

Da li ste zadovoljni svojim poslom? Ako niste, ne sugerišem vam da treba da trpite besne ispade svog šefa. Ako niste srećni sa poslom koji radite, promenite ga, ali prvo nađite drugi posao.

Ako naučite da budete zadovoljna osoba, to će vam pomoći i u vašem poslu. Nećete biti negativni i kritični. Ako nemate običaj da se stalno žalite i ako imate pozitivan stav, skoro sigurno ćete dobijati više prilika za napredovanje, ponuda za posao i nove projekte.

Da rezimiramo kako uvećati sopstveno zadovoljstvo u postojećem stanju stvari:

  • Prebrojte sve dobre stvari u svom životu. Ovo je najbolji način da postanete zadovoljni. Kada god niste zadovoljni nečim, odvojite jedan minut vremena i prebrojte sve blagoslove u svom životu. Ako to uradite iskreno, videćete da ih imate puno. Neka vaša pažnja bude na onome što imate, umesto na onome što nemate.

  • Ne pokušavajte da menjate druge osobe. Kada pokušavate da menjate druge osobe, kada niste srećni sa njima, zaustavite se. Izbrojte do deset, sačekajte i potsetite se da ne treba to da radite. Umesto toga, pokušajte da budete srećni sa onim što oni jesu. Razmislite o svim dobrim stvarima i o svemu što volite kod njih. Prihvatite njihove negativne osobine kao deo njihove celokupne ličnosti.

  • Odložite odluku o kupovini novih stvari. Ako osećate želju da kupite nešto novo, odložite tu odluku. Uzmite si par nedelja, idealno, uzmite ceo mesec. Ako još uvek budete to želeli nakon mesec dana, možete izvršiti kupovinu. Upitajte sebe zašto to želite. Šta nije u redu sa stvarima koje već posedujete?

  • Cenite svoj život! Razmislite o svom životu. Život je dar. Redovno razmišljajte o svim prijatnim momentima u životu. Možete to da činite za vreme trčanja, ili dok gledate izlazak ili zalazak sunca ili dok se šetate u prirodi. Budite zahvalni za svaku malu stvar, za svaku osobu u svom životu.

  • Izrazite svoju zahvalnost. Sjajno je ceniti druge ljude. Ali ako im nikada ne pokažete zahvalnost, to je nekako polovično. Zato, izrazite svoju zahvalnost tako što ćete im se nasmejati, zagrliti ih, zahvaliti im se javno, ili provesti neko vreme sa njima.

  • Uživajte u malim stvarima. Naučite da uživate u malim stvarima. Kao što su, na primer, šetnje, konverzacije, druženje sa prijateljima. Šta god da uradite, bez obzira kako malo, kako jeftino, ili kako trivijano to bilo, uživajte u tome. Ako malo dublje pogledate, videćete da su to izuzetne stvari, da je to način.

Božiji darovi postiđuju čovekove najbolje snove. – Barrett Browning

Autor: Olga RezoVaš Komentar:


Komentari:

Mirjana Kosojevic:
14-04-2016


To pohlepa za što više i više sticanja zaslepljuje svakog ko je zaboravio da zastane i uživa u dostignutom.

Dijana Nikolic:
16-04-2016


Hvala puno

Stoja :
09-10-2016


Vec dugi niz godina citam ove vrste literaturu, pohadjam Seminare, radionice, meditiram, bavim se Theta energijama ali od sve sto sam do sada naucila i osetila su Andjeli, ja ih pisem velikim slovom jer kada osetim njihovu energiju to je nesto najdivnije sto sam dozivela, Srecna sam sto sam naisla na vas blog i Facebuk da uzivam jos vise, Tekst je fantastican i hvala.

Borislav :
25-11-2016


Prava stvar fenomenalno ovo treba dobro savladati i primenjivati

Zdravko :
22-07-2017


Sjajno iznesen tekst,ali u prsksi cesto neprimjenjiv.Uvjek ima nesto jace od nas sto nas sputava na putu ka sreci.Srdacan pozdrav.Zdravko

Vesna :
15-08-2018


Draga Olga,
Volela bih da se stetnemo. Kao da Vas poznajem.
Ako je to moguce javite mi.

ZBogom
Vesna