Predavanje 66.


Vežbe za Aktiviranje Desne Hemisfere Mozga — II


mozga i čula

Sledeće mentalne vežbe su odlične za stimulaciju desne hemisfere uma.

Pisanje – Počnite tako što ćete napisati neku reč. To može biti neko vama drago ime ili bilo koji drugi pojam ili imenica.

 • Odabranu reč bitno je napisati rukom.
 • Sada pažljivo pogledajte napisanu reč.
 • Postavite papir pored ogledala i pokušajte da je ponovo napišete gledajući u ogledalo.
 • Onda je napišite naopačke,
 • a zatim od kraja prema početku.

Nastavite sa ovom vežbom sve dok pisanje u bilo kojoj poziciji ne postane lako.

Konverzacija između sfera – I dešnjaci i levaci počinju sa ovom vežbom tako što drže olovku u ruci i pišu kratke fraze, kao na primer “danas se osećam odlično”.

 • Sada promenite ruku i napišite neku drugu frazu kao odgovor na prethodnu. Nakon nekog vremena, primetićete kako se javljaju različite ličnosti i različiti stavovi u zavisnosti od ruke kojom pišete.

U ovoj vežbi nije bitno da pišete krasnopisom, bitno je samo da stavite reči na papir.

mozak u rukama

Leva strana mozga kontroliše osećanja i nudi logička rešenja za probleme. Kada pišete desnom rukom, koristi se leva strana mozga. Često puta će zaboravljene činjenice izroniti iz podsvesnog uma za vreme ove vežbe.

Oni koji koriste levu ruku za pisanje, pišu ono što osećaju da je pravo ili ono što ih intuicija inspiriše da pišu. U svakom slučaju, možete očekivati nova i poboljšana rešenja za postojeće probleme.

Kretanje na nepoznat način – Kretanje na nov i nepoznat način zahteva imaginaciju, što je aktivnost desne strane mozga. Učenje novih plesnih koraka ili vežbanje na nov način je odličan za aktivaciju desne strane mozga. Pokušajte da naučite bilo koji sport sa kojim niste bili upoznati do tada. Ako sportovi nisu opcija, pokušajte da naučite novu vrstu šivenja, heklanja i slično. Sve dok se telo kreće nepoznatim ritmom, vežba se desna strana mozga.

 • Na primer, napravite nekoliko koraka i primetite kako se ruke pokreću suprotno od nogu.
 • Sada to promenite i pokušajte da hodate sa desnom rukom i desnim stopalom koji se kreću simultano,
 • a zatim to ponovite sa levom rukom i levim stopalom.
 • Zatim to ponovite hodajući unazad, zatvorenih očiju ili bilo kojom drugom varijacijom koja vam se čini teškom ali ne i nemogućom za naučiti.

Ne samo da ćete ovladati novom veštinom, već ćete unaprediti sposobnosti desne hemisfere mozga.

Pažljivo posmatranje Ova vežba je korisna za razvijanje fotografskog pamćenja.

 • Odvojite par minuta vremena da vrlo pozorno osmatrate odabranu scenu, na primer, vašu železničku stanicu ili radni sto.
 • Zatim zatvorite oči i pokušajte da se prisetite što više detalja.
fizičke vežbe

Redovno praktikovanje ove vežbe pojačava vaše moći observacije.

Asocijacije i igre Asocijacije i memorijske igre pomažu da se otključa kreativnost vaše desne hemisfere. Veštine poput japanskog Origamija su način da se aktivirju motoričke spsobnosti ruku i inovativna strana vaše ličnosti.

Slikanje i Crtanje Ako ste se do sada ustručavali da crtate ili slikate,

 • sada je vreme da se isprobate u ovim veštinama koje garantovano pojačavaju kreativnost.
 • Takođe možete da se oprobate u plesu,
 • sviranju instrumenata,
 • glumi,
 • pisanju poezije ili proze, pošto su sve to aktivnosti desne hemisfere.

umetnost, kreativnost, muzika

Kako mozak reaguje

Da bismo dobili više uvida u to kako mozk reaguje kada se razvija nova veština, potrebno je da razumemo da izvođenje bilo koje radnje uključuje prolazak električnog signala kroz nervne puteve u mozgu. Svaki put kada se to desi, mijelinska ovojnica koja okružuje nervna vlakna duž nervog puta postaje deblja. Što je ona deblja to ćemo lakše i efektivnije koristi novostečenu veštinu.

Kroz dosadašnje školovanje vi ste uglavnom stimulisali puteve u levoj polovini mozga time što ste učili da mislite logički. Pripremali ste se za predvidivost i red, ali danas su sve više potrebne inovacije i promene. Zato je neizbežno ojačavati nove puteve u desnoj hemisferi mozga za savladavanje novih veština.

Sticanje novih veština nije previše komplikovano, bar ne na papiru. Zahteva koncentraciju i dobru vizuelizaciju onoga što želite da postignete. Kada ste dobro vizuezilovali svoju novu veštinu, vreme je da pokušate da je ostvarite. Imaćete puno promašaja ali upornom praksom stvari postaju bolje.

Rešavanje problema

rešavanje problema

Kada steknete malo prakse vežbajući gore navedene vežbe, vreme je da ove veštine upotrebite za nešto korisno, na primer rešavanje problema. To može biti bilo koji problem, na primer, mrzi vas da vežbate, imate problem da zaspite, finansijski problemi, itd. Kada odredite problem koji želite da rešite, pročitajte par pasusa iz neke potpuno nasumične knjige. Onda se opustite. Igrajte se sa svojim psom, idite u šetnju ili uradite nešto korisno u kući. S vremena na vreme pomislite na problem, pa ga zaboravite.

Ovaj jednostavan proces je osmišljen da biste izazvali željeni uvid, slično kao što u detektivskim filmovima iznenadni uvid rešava zamršeni slučaj.

Imajte strpljenja, možda prvih nekoliko ideja neće biti savršene, naprotiv, mnoge će biti grozne, ali dozvolite sebi dovoljno vremena. Jednom kada desna hemisfera počne da preuzima stvari u svoje ruke, prava rešenja će dolaziti u sve većem broju, jer je desna hemisfera mozga kolevka božanskih korena.

Stimulisanje Desne Hemisfere Mozga — I

Vaš Komentar:


Komentari:

Vesna
19-08-2016


Definitivno baš ovaj "sunčev zrak" koji se prelama kroz vaše ispisane stranice i drži moju pažnju i konstantno obasjava i greje moju dušu... Srećna sam što sam što se naša svetlost dodirnula i otvorila u meni nagon da izrazim ogromnu zahvalnost za vaše, moje... naše postojanje

loli
25-01-2018


Evo čitam tekst i oduševljena sam, i pišem levom rukom( dešnjak sam )

Ray
09-30-2023


Namerno pisanje levom rukom sam počeo da upražnjavam pre nekoliko godina. Ta mi je ideja došla sama po sebi. Sad vidim da i vi tu vežbu preporučujete, kao i neke druge. Hvala