Predavanje 42.

Bazični Energetski Centar - Prva Čakra


Prva Čakra

Danas ćemo pričati o Muladari koja je prva u nizu sedam osnovnih čakri.

Prva Čakra, u istočnoj tradiciji poznat kao muladara čakra, sedište je kundalini energije. Usisava poput vira u reci planetarnu kundalini energiju koja zrači iz središta Zemlje. Stimuliše obližnji slezinski centar za produženje vrste. Planetarnu energiju ljudi lakše koriste od Solarne odnosno Božanske i Kosmičke energije koja potiče od Sunca zbog navike iz prošlosti.

Ispod Muladara čakre nalazi se još sedam manjih energetskih centara koji korespondiraju sa sedam podsvetova najdavnije faze evolucije. Prvi energetski centar upravlja sa sedam čakri podsvetova. Muladara čakra je glavni izvor energije svih centara i svih tela. To možemo razumeti ako posmatramo kontrakcije mesta u blizini anusa deteta koje plače, psa koji laje, ili čoveka koji diže teret. Očigledno je da crpe energiju iz prvog energetskog centra koji se otvara naniže i povezuje nas sa Zemljom. Energija ulazi i izlazi kroz njega.

Duboko poniranje u sebe inicira buđenje kundalini energije. Ta energija usavršava i razvija tela, osećanja i um. Ona treba slobodno da teče, ne treba je zaustavljati. Kad se podigne do glave, doživljavamo jedinstvo sa Istinom, prosvetljenje

Muladara je najniža čakra. Ona je sedište kundalinija, centar sećanja, vremena i prostora, osnova sveg ljudskog znanja i sedište naših osnovnih instinkta preživljavanja i seksualnosti. Muladaru određuju sledeći podaci: značenje koren, broj latica četiri, boja crvena, oblik kvadrat, čulni organ nos, akcioni organ anus, kvalitet miris, formula LAM, životinja slon, snaga, hrana slatka, element zemlja, karakteristika kohezija, funkcija prane izbacivanje toksina, buđenje disanjem kroz sredinu nozdrva, arhetipska slika rupa, bunar, voda, kupanje, zmija, telesni ekvivalent kosti tela, tip čoveka animalan čovek I, planeta Saturn, metal olovo.

Muladara čakra nalazi se između polnog organa i analnog otvora, fokus je požude i strasti u spiritualno neprobuđenoj individui. Kod probuđene osobe ona je pozitivni centar čistoće. Zraka koja odgovara ovom energetskom centru je četvrta bela svetlosna zraka čistoće. Prva čakra predstavlja našu vezu sa fizičkim postojanjem i materijalnim svetom. Uzemljuje nas u fizičku stvarnost. Kada je izbalansirana, pomaže u spajanju spiritualnog i materijalnog, uživamo u našem fizičkom postojanju. Kada nije izbalansirana, uplašeni smo od života, osećamo se žrtvama, povlačimo se u sebe ili delujemo samo u egoističkom smislu.

Muladara je baza u sistemu čakri. Ime je dobila po sanskritskoj reči “mula” što znači baza, osnova. Povezana je sa adrenalinskim žlezdama. Kod muškaraca je smeštena između anusa i testisa, kod žena je na unutrašnjoj strani, na dnu, trtične kosti. To je zakržljala mala žlezda, centar seksualnog nadražaja. Budi se često seksualnom aktivnošću. Kada se probudi kundalini energija, spiralno se uzdiže prema glavi i sikće kao kobra.


cakra korenska


Autor: Olga Rezo

Svadistana čakra Svadistana čakra
Vaš Komentar: