Predavanje 27.

Nekoliko Saveta Za Početnike Kako Dublje Ući u Meditaciju i Postati Meditativan


Meditacija je umetnost usmeravanja svoje pažnje na jednu oblast interesovanja. Praktikovanje meditacije smanjuje anksioznost, povećava koncentraciju, poboljšava zdravlje i uvećava osećaj sreće.

Iako veliki broj ljudi pokušva da praktikuje meditaciju u nekoj fazi svog života, mali procenat njih zapravo nastavi sa meditacijom na duge staze. To je stvarno šteta. Mogući razlog je taj što mnogi početnici u meditaciji ne uspevaju da poslože sve stvari u svom životu na pravo mesto da bi ovu veštinu načinili održivom i dugotrajnom.

 • Odredite mesto u svom domu za meditaciju. Neka to bude tiho mesto gde ćete smestiti sveću, mirišljave štapiće, kristale i ostale spiritualne rekvizite da biste se osećali udobnije.

 • Pobrinite se da vas niko ne uznemirava. Potrebni su vam mir i tišina. Ako vam se u umu javlja misao da će telefon da zazvoni, da će deca da se probude, ili da će nešto da iskipi na šporetu, nećete biti u stanju da uđete u duboku relaksaciju.

 • Neka vas ništa ne uznemirava. Bez obzira šta se dešava za vreme meditacije, nemojte da vas to pokreće. To znači, nije bitno ako ste nervozni pre meditacije ili ljuti nakon nje. Meditacija je ono što jeste, a vi samo pokušajte da date sve od sebe.

 • Meditirajte rano ujutru i predveče. Bez dileme, jutro je idealno vreme za meditaciju – tiho je, vaš um još nije ispunjen uobičajenim problemima, a manja je i verovatnoća da će vas neko uznemiriti. Neka to postane vaša navika da ustanete pola sata ranije da biste meditirali.

 • Najpre se istegnite. Istezanje oslobađa mišiće i dozvoljava vam da sedite ili ležite mnogo lakše. Osim toga, istezanjem počinje proces ulaska u svoju nutrinu i vašu pažnju okreće prema telu.

 • Koristite sveću. Upalite sveću i koristite je tri do pet minuta kao tačku fokusa koja će vam omogućiti da pojačate svoju pažnju. Ovaj metod može biti veoma moćno sredstvo za poboljšanje početnih koraka u meditaciji. Zatim zatvorite oči i nastavite svoju meditaciju.

 • Osetite delove svoga tela i spolja i iznutra i temeljno se opustite. Odlična vežba za početnike u meditaciji je da počnu da obraćaju pažnju na svoje telo pre ulaska u meditativno stanje. Jednom kada se um utiša, svu svoju pažnju usmerite na stopala i onda polako idite prema gore, uključujući i unutrašnje organe.

 • Svo vreme vodite računa o disanju. Duboko disanje usporava otkucaje srca, smiruje mišiće i fokusira um. Kasnije uvedite u svoj program nekoliko vrednih pranajama.

 • Meditaciju načinite rutinom. Do sledećeg nivoa meditacije stići ćete samo ako odredite vreme, poželjno dva puta na dan, za praktikovanje meditacije.

 • Primetite kada počne da vam se prikrada frustracija. Ovo je veoma često kod početnika. Javljaju se misli tipa “Šta ja to radim?” ili “Zašto ne mogu već jednom da utišam taj svoj um?”. Kada se to desi, držite pažnju na disanju i strpljivo dozvolite da osećanja frustracije odu od vas. Kasnije uvedite pratjaharu. Budite neutralan posmatrač svojih misli.

 • Meditirajte sa svrhom. Potrebno je da shvatite da je meditacija AKTIVAN proces. Umetnost fokusiranja svoje pažnje na jednu tačku je težak posao, i mora da se radi voljno.

 • Pronađite najprikladniji položaj svoga tela. Iako mnogi od nas misle da je efektivna meditacija stav Jogina koji sedi sa ukrštenim nogama, početnici treba da eksperimentišu i da pokušaju različite meditativne poze. Pokušajte da sedite na više načina, da meditirate otvorenim očima, zatvorenim očima i slično, dok god ne nađete svoj položaj koji vam najviše odgovara.

 • Slušajte CD-ove i vođene meditacije, čitajte inspirativne knjige o meditaciji. Možete čitati uputstva za meditaciju, kao i knjige koje opisuju korist od postizanja dubokih stanja meditacije.

 • Opredelite se za duge staze. Meditacija je veština koja traje ceo život, i vi ćete imati najviše koristi ako se odlučite da ne proveravate rezultate vaše dnevne prakse svaki dan. Uradite svoju dnevnu meditaciju najbolje što možete a onda prepustite stvari svome toku!

 • Praktikujte trenutke svesnosti i budnosti svakodnevno. Iako usmeravanje pažnje na dah i svesnost o prisustvu sebe ne predstavljaju formalnu meditaciju, to su odlični načini da bolje razvijete svoje meditativne navike.

 • Na kraju BUDITE ZAHVALNI. Kada se završi vaša vežba meditacije, provedite dva do tri minuta u zahvalnosti što ste imali priliku da praktikujete meditaciju a vaš um mogućnost da se fokusira na pravi način.

 • Meditirajte u grupi. Grupna meditacija ima prednosti nad individualnom meditacijom i može poboljšati vašu meditaciju. Neophodno je samo da postavite neka osnovna pravila pre početka!

 • Primetite kada vaše interesovanje za meditaciju počne da opada. Meditacija iziskuje napor i zato ćete možda doći u situaciju kad praktikovanje meditacije neće više da se uklapa u vaš život. Ovo je trenutak kada treba da je praktikujete najviše. Vratite se knjigama i CD-ovima da biste oživeli ovu praksu koja donosi jako puno dobrobiti. Verovatno će gubitak sposobnosti da se fokusirate u meditaciji biti praćen gubitkom fokusa i u ostalim oblastima života! Ne napuštajte meditaciju!

ruka prema nebu u svetlu meditacije

Meditacija je apsolutno predivna veština, ali može biti veoma teška za početnike. Nadam se da će vam ovi saveti pomoći da usavršite i produbite svoju veštinu meditiranja.

Autor: Olga Rezo

Vaš Komentar:


Komentari:

Duska:
09-11-2011


Hvala vam za ovaj tekst, odlican je za pocetnike i za one koji vec meditiraju.

sunnyray:
10-11-2011


Drago mi je da vam se sviđa i želim vam puno uspeha u meditaciji.

Sladja:
16-04-2012


Odlican tekst. Do sada retko lepo opisan ceo postupak u vezi meditacije.

Saki :
04-01-2013


Veoma inspirativno i lepo objasnjeno. :) Hvala mnogo!

Marijia :
18-01-2013


Predivan tekst, opuštajući, boje fantastične. Hvala za slike.

Marina :
11-02-2013


Jednostavno i jasno, prilagodjeno svakome ko zeli da meditira. Meni je tesko da umirim um, ali necu odustati, inspirisana sam da nastavim dalje.

Bjelajac Gordana :
17-02-2013


Hvala.

Nenad :
01-03-2013


Tekst je pravi podsticaj. Od kad meditiram u zivot su mi dolazile dobre stvari...

Afrim :
07-03-2013


Tek cu pokusati da se u potpunosti pridrzavam datih uputstava.

Jovanka :
25-03-2013


Hvala vam ovo je super za pocetnike .

Stipo :
18-04-2013


Mozeli se meditirat u lezecem polozaju Hvala.

sunnyray :
19-04-2013


Dragi Stipo, naravno da moze!

Marko :
09-09-2013


Vec neko vreme primenjujem meditaciju i primetio sam pozitivne rezultate tj. fokusiranost i stalozenost kada radim nesto. Ali procitao sam u nekom clanku da tokom meditacije dolazi do "gubitka svesti o realnosti i prelaska u jednu viťu realnost, u kojoj se gube vremensko-prostorne odrednice". Je li to stvarno tako posto ja to nisam doziveo tokom meditiranja?

sunnyray :
10-09-2013


Dragi Marko,

Pocetni stadijumi meditacije upravo dovode do mnogih pozitivnih rezultata, od kojih ste neke naveli. Ali glavni cilj meditacije jeste prosirenje svesnosti, tako da budemo u stanju da dozivimo i obuhvatimo stvarnost koja lezi iza pojavne (iluzorne) stvarnosti. Pri tome nikako ne dolazi do gubitka svesnosti o realnosti, naprotiv, covek je jos bolje u stanju da razume sebe, druge ljude, svoje odnose sa njima i svet kakav on stvarno jeste. Ukoliko se meditacija radi na pravi nacin, covek postaje mirniji i sigurniji u sebe i uvek stoji cvrsto sa obe noge na zemlji.

Dara :
09-11-2013


Praktikujem meditaciju mesec dana, svaki dan i već sad lakše smirujem um. Dešavalo mi se da osetim nešto par puta na vrlo kratko vreme ali me je hvatala euforija pa sam brzo gubila fokus. Međutim neki dan kada sam napokon imala potpuni mir i tišinu, posle jedno dvadesetak minuta opuštanja iznenada me je zapljusnula nekakva energija i fantastične boje i oblici počeli su da mi se dešavaju u umu. Bilo je neverovatno, kao da sam se odvojila od svega i bila samo posmatrač. Teško mi je da to opišem, teško mi je da objašnjavam jer mi se čini da mi fale reči... Kratko je trajalo, ali ipak duže i intenzivnije nego pre. Takođe, imala sam utisak da me je hiljade iglica po telu bockalo, kao da sam priključena na nekakvu struju. Ne znam da li je to pravi izraz, izvinite! Šta se to desilo?

sunnyray :
09-12-2013


Draga Daro,
Koju vrstu meditacije konkretno radite?

Boban :
24-05-2016


Dali je meditacija protiv hriscanstva

sunnyray :
27-05-2017


Zavisi ko meditira i o čemu meditira.

Boschko :
08-10-2017


Izvrstan clanak.

Marko :
06-11-2017


Hvala puno za text :)

Sandra :
08-30-2019


Postovana
Pocela sam meditirati pre nedelju dana, svako vece pre spavanja, na terasi jer mi to najvise odgovara. Uspela sam da utisam svoj um, fokusiram paznju na disanje, medjutim vremenom su se pocele desavati cudne stvari, nekad imam osecaj da mi je paralizovano celo telo, a sinoc mi se pojavila jaka zuta svetlost pred ocima, koja me je toliko uplasila da mi se srce jako uzlupalo.Ne znam da li da nastavim sa meditacijom, inace mi prija, osecam se bolje, anksiozna sam osoba i pijem antidepresive, osecam da mi meditacija nekako bolje deluje nego lekovi. Da li da nastavim dalje, citala sam o nekoj jakoj sili univerzuma koja moze da se probudi u coveku i da treba da je koriste samo oni koji imaju ucitelja? Hvala puno na odgovoru

sunnyray :
08-30-2019


Postovana Sandra. Pošto pijete antidepresive, trebali biste da se konsultujete sa doktorom da li vama pogoduje meditacija.