KRISTALI I DRAGO KAMENJE: CITRIN I CIRKON


ametist, ahat, akvamarin, aleksandrit, amazonit, apofilit, aragonitbiseri, bodzi kamen i broncitcitrin, ceruzit, cirkon i celestitcilibar kamencita kamendumortijerit, dijamant i dolomitdzet kamenepidotfluorit, fuksit i fenakitgorski kristalhrizopras, herkimer dijamantjaspiskalcedon i karneollabradorit i larimarmesecev kamen
oniks i opsidijanpetalit i peridotrubin i rutilcrystalcrystalcrystalvogel kristalcrystalzad kamen

Cirkon


zircon crystal Cirkon je kamen čistoće i nevinosti. Balansira emocije i pojačava samopoštovanje i jedinstvo. Cirkon je amajlija za putnike, štiti ih od bolesti, povreda, nesanice, i obezbeđuje im srdačnu dobrodošlicu gde god bi ih njihova putovanja odvela. Cirkon poseduje magijske moći da se bori protiv zlih duhova. Ima isceljujuće osobine, i koristi se kao protivotrov, i pomoćno sredstvo za bolje varenje. Cirkon pomoć za miran san, donosi prosperitet, promoviše čast i mudrost kod onoga ko ga nosi.

Cirkon je bezbojan do braon obojen mineral. Svoje ime duguje arapskim rečima car i gan, sa značenjem zlato i boja. Ovaj dragulj se nalazi u širokom spektru boja, i poseduje veliku brilijantnost, vatru i bistrinu. U svojoj nepromenjenoj prirodnoj formi cirkon je bezbojan do bledo žute boje, ili zelenkast. Ove boje su uzrokovane malim količinama primesnih atoma, torijuma i urana, koji zamenjuju cirkonijum u strukturi cirkona. Uran i torijum su takođe radioaktivni elementi pa je njihovo zračenje kroz vekove menjalo strukuturu cirkona, praveći amorfne forme ovog kristla koje su crvenkasto braonkaste, oranž i žute boje.

Cirkon se javlja u velikoj varijaciji boja. Najcenjeniji cirkon je crvene boje i prilično je redak. Cirkoni čisto intenzivno plave i nebesko plave boje su veoma na ceni, dok su bezbojni, oranž, braon i žuti pristupačniji jer imaju nižu cenu. Mnogi cirkoni na tržištu su termalno obrađeni da bi se dobila željena boja. Bezbojni cirkoni su najbolji imitatori dijamanta, sa sjajem i vatrom koja je skoro jednaka originalu. Cirkoni se obično nalaze u sastavu vulkanskih stena, kao što su graniti, i u nekim vrstama metamorfnih stena. Cirkoni kvaliteta dragulja su retki i obično se formiraju u fisurama ovih stena. Mnogi cirkoni se nalaze i u aluvialnim i priobalnim depozitima. Glavni izvor cirkona su Tajland, Kambodža i Vijetnam. Bankok je dobro poznati centar za dragocene cirkone. Drugi važan izvor je Šri Lanka, poznata po bezbojnoj varijaciji Cirkona pod imenom Matura dijamant. Nalaze se i u Burmi, Francuskoj, Norveškoj, Australiji i Kanadi.

Cirkon je jedan od najtežih dragih kamenova. Iako veoma tvrd, cirkon je lomljiv kamen zbog unutrašnjih napona u strukturi. Hijacinit i jacinit, crvenkaste i oranž varijacije cirkona, su bili omiljeni kamenovi drevnih Arapa i čak su i pomenuti u njihovoj knjizi 1001 Arapske Noći.

Hijacinit, crveni cirkon leči pluća, sprečava plućnu emboliju, smanjuje temperaturu, aktivira jetru, slezinu i pankreas. Utiče i sanira kompleks niže vrednosti. Jača donje tri čakre.

Zeleni cirkon među kamenjem Kalpa Drveta Hindu religije predstavlja listove drveta. Hindu pesnici su opisali Kalpa drvo kao blešteći skup dragih kamenova. Ostalih 9 dragulja Kalpa Drveta su: rubin za Sunce, biseri za Mesec, korali za Mars, smaragdi za Merkur, žuti safir za Jupiter, dijamanti za Veneru, plavi safiri za Saturn, harkimeri za Rahu (rastuća mena Meseca) i mačje oko za Ketu (opadajuća mena meseca).

Cirkon je igrao ulogu podrške za druge poznatije dragulje, često ih menjajući kada su bili nedostupni. Prirodni cirkon danas pati od sličnosti svog imena sa kubičnim cirkonom – veštačkom imitacijom dijamanta. Mnogo je ljudi koji nisu svesni da postoji prelepi prirodni dragi kamen koji se zove cirkon.

Velika raznolikost boja cirkona, njegova relativna retkost, i relativno niska cena ga čine popularnim među kolekcionarima. Kolekcionari su uvek u potrazi za svim mogućim bojama i varijacijama cirkona.

Citrin


citrine tumbled

Citrin je kamen uspeha i izobilja. Parira egu i smanjuje njegov uticaj. Donosi sreću, optimizam. Citrin pomaže da se uspostavi veza sa Duhom. To je simbol nade, mladosti, zdravlja i vernosti.

Citrin je svetlo žute do zlatno smeđe boje, staklasto sjajan kamen.

Ima ga u Brazilu, Madagaskaru, Rusiji, SAD. Redak je. Na tržištu se uglavnom nalazi kao termički obrađen ametist.

Ime citrina potiče od francuske reči citron što znači limun. Citrin je zlatno-žuti kamen koji je povezan sa trećom čakrom, samopoštovanjem, pravilnom upotrebom lične moći i obiljem. Samopoštovanje čini osobu sposobnom da izražava ličnu snagu na razuman način. Sa druge strane, sposobnost izražavanja lične snage vodi do obilja, i to ne isključivo materijalnog obilja. Potstiče kreativnost.

citrine necklace Neizbalansirana treća čakra vodi do pohlepe, manipulacije i ostalih zloupotreba volje. Ova se čakra može izbalansirati vođstvom sedme čakre, koja vlada našim osećajem povezanosti sa svime što postoji. Pošto je zlatna boja povezana sa suncem, citrin može da pomogne u ovom balansiranju.

Žuta boja citrina je boja logike i intelekta. To je jedan od samo dva minerala na planeti Zemlji koji ne sadrže ili akumuliraju negativne energije, već ih odbijaju i transformišu u pozitivne. Nikada nećete morati da čistite citrin jer on ne sadrži nikakvu negativnost. Citrin energizira, promoviše toplotu, udobnosti i energiju. Pomaže u stvarima svakodnevnog života. Otvara um novim mislima, pojačava samopoštovanje.

Nosite citrin ako imate puno materijalnih bogatstava da bi vas sprečio da postanete pohlepni i vezani za materijalne stvari.

Ovaj kamen je dobar za sticanje bogatstva, prosperitet i uspeh u karijeri. Uči vas kako da se obogatite i podržava vaš uspeh u biznisu. Citrin se u Americi zove kamen kojota. Prema legendi kojot je onaj koji postavlja probleme i tera ljude da uče uprkos tome što im se ne da da to rade. To je kamen za preživljavanje, donosi hrabrost, mudrost za donošenje dobrih odluka.

Citrin uravnotežava probavu, poremećaj ishrane, alergije, dijabetes. Čisti pankreas, slezinu, jetru, reguliše proizvodnju insulina, sa karneolom je izvrstan u lečenju šećerne bolesti, jača bubrege, infekcije bubrega i bešike, urinarne probleme, reguliše cirkulaciju krvi, detoksinaciju krvi, anemiju. Dobar je za astmu.

Sređuje emocionalne traume, potstiče dobro raspoloženje, jača imunološki sistem i metabolizam. Sprečava noćne more, donosi miran san.

I konačno jedan spiritualni aksiom. Najbolji način da se postigne i osigura uspeh je da se čini za druge, tako Univerzum vidi da ste odgovorni u vezi sa finansijama i resursima i zato će održati tok energije i ekonomije u delovanju i sve više i više novca će prirodno teći ka vama.

Citrin je vrlo efikasan pročišćivač, nosi moć Sunca, veoma je kreativan. Raspršuje i uzemljuje negativnu energiju. Upozorava na potrebu zaštite. Čisti sve čakre. Najbolji je za čakru Solarnog Pleksusa kao i svi drugi žuti kristali. Pročišćava astralno i mentalno telo, popravlja samopouzdanje. Pomaže pri pretvaranju misli i osećanja u reči. Zaustavlja bes, smanjuje strah od odgovornosti. Reverzibilno deluje na degenerativne bolesti, otklanja celulit.

Citrin se ne čisti, ne sme da se stavlja u dodir sa gorskim kristalom. Bledi na Suncu.

Eliksir pomaže kod valunga u menopauzi i andropauzi, usklađuje hormone, smanjuje zamor.

Napomena: kristali ne mogu biti zamena za lekarski tretman.

Autor: Olga Rezo
Ametist | Mesečev kamen i roze kvarc | Vogel kristal
Žad kristal | Neuroza i kristali | Nakit koji leči | Podmlađivanje kristalima
Napetost, stres i kristali |