KRISTALI I DRAGO KAMENJE: ĆILIBAR


ametist, ahat, akvamarin, aleksandrit, amazonit, apofilit, aragonitbiseri, bodzi kamen i broncitcitrin, ceruzit, cirkon i celestitcilibar kamencita kamendumortijerit, dijamant i dolomitdzet kamenepidotfluorit, fuksit i fenakitgorski kristalhrizopras, herkimer dijamantjaspiskalcedon i karneollabradorit i larimarmesecev kamen
oniks i opsidijanpetalit i peridotrubin i rutilcrystalcrystalcrystalvogel kristalcrystalzad kamen

Ćilibar


amber egg Ćilibar – Jantar je kamen čišćenja i purifikacije. Simbolizuje Sunčevu energiju.Budi životnu radost, donosi svetlost i toplinu. Privlači ljubav i stimuliše sreću i zadovoljstvo. Koristi se kao kamen za sreću i zaštitu. Pojačava snagu tokom rehabilitacije i ubrzava oporavak posle bolesti.

Ćilibar je voštanog izgleda, medeno žute boje. Može se naći sa primesama plavkasto zelene, crvene ili braon boje. To je fosilizirani ostatak crnogoričnog drveta, koji je davno izumro i izgubio vodu. Ćilibar pluta po vodi i gori. Ćilibar ne spada u minerale i kristale u pravom smislu te reči, već je zapravo fosilizirana smola drveta koja je stara milionima godina.

Ćilibara ima najviše u Dominikanskoj Republici, Poljskoj, Litvaniji, Baltiku, Italiji, Španiji i Meksiku.

Tales je oko 600 god. pre n.e. otkrio magična svojstva ćilibara. U Grčkoj se žuti ćilibar naziva elektron, otuda ime elektricitetu. Oglice od ćilibara su neka vrsta kondenzatora struje, same sebe nabijaju a one koji je nose oslobađaju njihovih višaka.

amber necklace Jantar predstavlja duševnu nit koja individualnu energiju povezuje sa Kosmičkom, individualnu dušu sa Kosmičkom dušom. Ćilibar simbolizuje Sunčevu, duhovnu i Božansku privlačnu Snagu.

Poreklo ćilibara sugerira neke od njegovih spiritualnih kvaliteta. Drvo je biće čiji se koreni spuštaju duboko unutar zemljine površine dok se njegovo stablo proteže prema nebu. U spiritualnom smislu drvo povezuje nebo i zemlju, tako što transformiše Sunčevu energiju i uz pomoć mineralnog carstva pretvara je u manifestovanu energiju ploda. Tako životna struja drveta nosi, transformiše i predaje energiju.

U tom smislu ćilibar se smatra materijalom koji uzemljuje spiritualne energije u fizičko telo dok se ono ne ispuni svetlošću. Moguće je i delovanje u suptrotnom smeru: u slučaju nedostatka uzemljujuće zemaljske energije ćilibar može potstaknuti osećanje povezanosti sa fizičkim planom.

Iz ovog razloga smatra se da ćilibar pomaže u otklanjanju depresije. Depresija može biti praćena osećanjem prevelike vezanosti za zemaljske stvari, ili nedovoljne ispunjenosti dobrobitima fizičke egzistencije. Ćilibar je efikasan u oba slučaja. Ćilibar takođe razlaže energetske blokade.

Ćilibar pojačava kreativnost, pomaže da se prihvate promene i da se prate svoji snovi. To je odličan kamen za odstranjivanje samonametnutih prepreka. Pomaže nam da izgradimo pozitivan stav na bazi poverenja u sebe. Promoviše plodnost. Mnoge rane rezbarije u ćilibaru su prikazivale životinje plodnosti, žabe, zečeve i ribe. Veruje se da je ćilibar prva supstanca koja je ikada bila korišćena u dekorativne svrhe, i može se naći u obliku talismana i amuleta. Mnoge drevne tradicije smatraju ćilibar kamenom univerzalne životne snage, jer u njegovoj osnovi, unutar kamena je zarobljen život.

Ovaj nežni kamen izvlači negativnosti iz tela, pročišćuje duh i srce. Ćilibar pomaže da otkrijemo drevnu mudrost i znanje, omogućava telu da se isceli tako što apsorbuje i preobražava negativne energije u pozitivne, negativne misli u pozitivne misli. Stimuliše intelekt, pojačava mentalnu jasnoću i preobražava energiju fizičke vitalnosti u bezuslovnu ljubav. Poravnava eteričke energije u fizičkom, eteričkom, astralnom i mentalnom telu. Obezbeđuje ujednačen tok savršenog reda prema zahtevima zemaljskog plana dok balansira elektromagnetizam fizičkog tela. Pomaže da se smire nervi. Omogućava donošenje pravilnog izbora. Odličan je detoksifikator i zaštitnik protiv radijacije, pogotovu protiv rengentskih zraka, sunčevih zraka, kompjutera, i drugih štetnih energija. Otvara čakru solarnog pleksusa, pojačava mentalnu jasnoću, uravnotežuje raspoloženje i samopouzdanje. Koristi se u ritualima za poboljšavanje lepote i atraktivnosti. Pomaže da se privuče ljubav i stimuliše sreću i zadovoljstvo.

Ćilibar štiti od bolesti, umanjuje bol za vreme porođaja, ako se stavi na pleksus pojačava energiju, ublažava probleme želuca, stomačne nervoze, žuči, jetre, štitne žlezde, zaustavlja krvarenje iz nosa, otklanja glavobolju, natečeno grlo, rešava probavne probleme i smanjuje groznicu. Smiruje bubrege, zube (parče ćilibara u ustima može da smanji zubobolju), probleme zglobova, bol u leđima, razna koštana oboljenja, kao što su artroza, artritis, reumatizam.

Ćilibar smiruje centralni nervni sistem, mozak, epilepsiju, pojačava memoriju, regeneraciju ćelija, uspostavlja ravnotežu. Kad se nosi na koži oslobađa vas od svih vrsta alergija, kožnih bolesti. Dobar je i kod gušavosti i svih problema grla. Odličan je antibiotik.

U svrhu otklanjanja bola, postavlja se iznad mesta koje boli. Ćilibar ne treba nikada čistiti. Puni se na Suncu. Za samoisceljivanje treba birati čiste komade u kojima nema fosiliziranih insekata.

Eliksir se koristi za nerve, kosti, zglobove, mišiće.

Napomena: kristali ne mogu biti zamena za lekarski tretman.

Autor: Olga Rezo
Ametist | Mesečev kamen i roze kvarc | Vogel kristal
Žad kristal | Neuroza i kristali | Nakit koji leči | Podmlađivanje kristalima
Napetost, stres i kristali |