Predavanje 94.

KRISTALI I DRAGO KAMENJE NA D: DIJAMANT I DOLOMITametist, ahat, akvamarin, aleksandrit, amazonit, apofilit, aragonitbiseri, bodzi kamen i broncitcitrin, ceruzit, cirkon i celestitcilibar kamencita kamendumortijerit, dijamant i dolomitdzet kamenepidotfluorit, fuksit i fenakitgorski kristalhrizopras, herkimer dijamantjaspiskalcedon i karneollabradorit i larimarmesecev kamen
oniks i opsidijanpetalit i peridotrubin i rutilcrystalcrystalcrystalvogel kristalcrystalzad kamen

Dijamant


diamanti

Dijamant reprezentuje vernost, ljubav, čistoću, nevinost i ljubeće odnose. Dijamant se koristi da otkloni praznine u auri i da ih ispunjava sa čistom i ljubećom energijom. On inspiriše kreativnost, genijalnost, inventivnost, inspiraciju, veru, izdržljivost i pomaže u manifestovanju obilja u svim oblastima života. Dijamant označava puninu sebe. To je najtvrđi mineral od svih, kao i najvredniji zbog svoje lepote, čistoće, i osobina prelamanja svetlosti. Dijamant donosi čistoću i čisto, pozitivno rešenje problema koji nas muče, pogotovo ako smo voljni da priznamo naše pogrešne pristupe ili nerealistična očekivanja. Dijamanti rade zajedno sa ostalim kristalima i povećavaju vibratorne isceljujuće kvalitete ostalih kristala.

diamanti

Dijamanti se stvarajau od čistog ugljenika. Imaju veoma jaku kristalnu strukturu i formiraju oktaedarske (klasičan dijamant), dodekaedarske i trapezaste kristale, koji su bezbojni u svojoj najsavršenijoj formi, staklastog sjaja. Ali ima ih i u različitim nijansama i koloritu, zbog primesa lakih elemenata. Tako se mogu naći u beloj, crnoj, bledo pink, žutoj, crvenoj, oranž, zelenoj, plavoj i braon boji. Usled prisustva određenih primesa, boja dijamanta može biti promenjena, na primer, samo jedan atom bora (B) na milion atoma ugljenika, može da efektivno apsorbuje svetlost iz crvenog dela spektra i tako proizvede plavu boju dijamanta. To je slučaj sa jednim od najpoznatijih dijamanata – Hope Dijamant, Dijamant Nade. Prirodni plavi dijamanti su ekstremno retki i basnoslovno skupi. Sa druge strane, ukoliko je u rešetki dijamanta prisutan azot (N), dolazi do apsorpcije dela svetlosti sa ljubičastog kraja spektra, što proizvodi žutu boju dijamanta.

diamanti

Čuvena nalazišta dijamanata su u Južnoj Africi, Arkanzasu, SAD-u, Indiji, Brazilu, Borneu, Australiji, Zairu, Namibiji i Rusiji.

Hindu tradicija ih povezuje sa Venerom, dok ostali veruju da su povezani sa planetom Mars. Ovo je verovatno posledica ratnika koji su nosili dijamant u raznim bitkama za zaštitu i snagu. Smatralo se da dijamant ratnika čini nepobedivim i da ojačava njegove mišiće. Grčka reč za dijamant je Adamas što znači nepobedivi.

Dijamant je bio nazivan Kraljem Kristala, Kamenom Uma, i Kamenom Majstora. To je, bez sumnje, najmoćniji kristal u metafizičkom pogledu. Doseže duboko u nas i otvara mnogo više spiritualnih vrata nego bilo koji drugi kamen. Može doneti obilje i ostvariti bilo koju želju ili poduhvat. Ako se usudite da sanjate vašu istinsku sudbinu, dijamant će vam pomoći da je ispunite.

Dijamant je kamen čišćenja, koji pomaže u otklanjanju energetskih blokada. Promoviše ljubav prema sebi i razumevanje ličnih emocionalnih blokada. Očišćeni pomoću dijamanta sijaćete do beskraja i biti savršeni. To će vam doneti unutrašnji mir i osećanje spokoja. Dijamant drži negativne misli podalje od vas, pojačava fizičku, mentalnu i spiritualnu energiju. To pomaže kreativnosti, imaginaciji, genijalnosti i inventivnosti. Nove stvari će se dešavati u vašem životu. Dijamant povećava energiju različitih ravni – nivoa i time usporava procese starenja. Fizički pomaže regeneraciju tela. Amante de Dio – italijanska reč za dijamant znači ljubavnik Boga. Dijamant pojačava spiritualnu svesnost i povezuje nas sa Bogom.

diamanti

U meditaciji, kao Kamen Uma, pomaže da se rasčisti um od neželjenih i nepotrebnih misli dajući mentalnu jasnoću i mentalni vid tamo gde je to potrebno. Zaista, slika savršenog, čistog, brilijantnog dijamanta je često bila korišćena prilikom meditacije u mnogim spiritualnim tradicijama hiljadama godina.

Aktivira krunsku čakru i ujedinjuje telo i dušu. Preventivno deluje na srčana i bubrežna oboljenja. Stimuliše žlezde. Pomaže u slučaju leukemije i bolesti kostiju. Koristi se protiv trovanja, blagotvoran je za mozak, pojačava očni vid, leči glaukom i balansira metabolizam. Zelečuje popucale kapilare u telu i organima, na primer, mozgu. Jača snagu volje za oslobađanje od ovisničkih potreba za hranom, cigaretama itd.

diamanti

Eliksir rastvara kamenje iz bubrega i žuči.

Dijamant nije potrebno čištiti ni puniti.Dolomit

dolomite

Dolomit je nežan kamen koji ohrabruje milosrđe, velikodušnost i davanje svih oblika. To sa sobom povlači i sposobnost primanja. Ohrabruje energetsko razmišljanje, originalno razmišljanje, spontanost i kreativnost, kao i manifestovanje sebe. Može pomoći u razvoju sposobnosti za izlaženje na kraj sa hiperaktivnim ljudima.

Boja dolomita je sivo bela, crvena, svetlo pink, žuto braon, staklastog sjaja. Često se sve ove boje nalaze na jednom kamenu uz čudno lepe braonkaste šare prepoznatljivih oblika.

Najviše ga ima u severnoj Italiji, Austriji, Švajcarskoj, južnoj Nemačkoj, Brazilu, SAD-u.

Dolomit je karbonatna stena i mineral koja u svom sastavu sadrži kalcijum i magnezijum. Dolomit je otkrio prirodnjak francuskog porekla Deodat de Dolomieu u 18 veku kada je ispitivao sedimentne stene koje formiraju grupu planina u severnoj Italiji. Sive, porozne i često ispunjenje fosilima teško ih je bilo razlikovati od običnog krečnjaka. U znak sećanja na ovog istraživača čitav deo južnog Tirola je nazvan Dolomiti. Poreklo dolomita i do dan danas ostaje nepoznanica za geolge. Osnovni problem je u tome što dolomit ne formira sedimentne stene, tako da se nekada u prošlosti morala desiti tranformacija krečnjaka (kalcit ili aragonit) u dolomit. Kako se desila ova promena i odakle je magnezijum došao u dolomit još uvek nije poznato.

Koristi se kao kamen za ornamente i sirovi materijal za proizvodnju cementa i kao izvor magnezijum oksida. U hortikulturi se koristi kao dodatak zemlji da bi se snizila njena kiselost. Dolomit iz nekih krajeva sveta sadrži značajne količine olova i drugih toksičnih materija.

Dolomit zaustavlja energetska curenja iz čakri, balansira i poravnava sve čakre. Stabilizuje ljudske energije i treba ga smestiti na strategijskim mestima u kući, zajedno sa ostalim mineralima čije energija takođe uravnotežava. Osobito je dobar kamen za otklanjanje tuge, i ublažavanje povređenosti, usamljenosti i anksioznosti, umiruje srdžbu i preterane reakcije. Ponekad se naziva bilje-stena. Privlači duhovne sile i srodne duše, čisti dušu. Smiruje i obezbeđuje olakšanje u vremenima tuge. Ojačava porodične veze i dugovečnost. Pruža više životne snage i radosti, pasivnim ljudima omogućava bolji stav prema životu. Pomaže u ovisnostima. Pink dolomit je posebno dobar protiv nesanice. Svi svetliji varijateti dolomita su dobri za meko otvaranje srčane čakre.

U fizičkim oblastima je posebno pogodan za ojačavanje kostiju, zuba, mišića i ženskog reproduktivnog sistema. Štiti znojne žlezde i jajnike, može da leči neke kožne bolesti, gljivice.

Prazni se u posudi sa hematitom. Puni se pored gorskog kristala.

Dolomit ne treba koristiti za spravljanje eliksira.

Napomena: kristali ne mogu biti zamena za lekarski tretman.

Autor: Olga Rezo

Vaš Komentar:


Ametist | Mesečev kamen i roze kvarc | Vogel kristal
Žad kristal | Neuroza i kristali | Nakit koji leči | Podmlađivanje kristalima
Napetost, stres i kristali |