DŽET


ametist, ahat, akvamarin, aleksandrit, amazonit, apofilit, aragonitbiseri, bodzi kamen i broncitcitrin, ceruzit, cirkon i celestitcilibar kamencita kamendumortijerit, dijamant i dolomitdzet kamenepidotfluorit, fuksit i fenakitgorski kristalhrizopras, herkimer dijamantjaspiskalcedon i karneollabradorit i larimarmesecev kamen
oniks i opsidijanpetalit i peridotrubin i rutilcrystalcrystalcrystalvogel kristalcrystalzad kamen

Džet


jet stone Džet se koristi za otklanjanje strahova, negativnih misli, energija i za zaštitu od bolesti i nasilja. Stvara osećaj mira, smanjuje depresiju. Budi kundalini energiju, odgovara korenskoj čakri.

Džet je crni dragulj, organskog porekla – to je bituminozni ugalj koji može da se polira. Zapravo je varijacija uglja poznatog po nazivu lignit. Kada se trlja postaje naelektrisan. Ulazio je u sastav mnogih antičkih dragulja. Može biti suptilne drap do tamno braon i crne boje. Ima svilenkast sjaj. Najčešće se sreće u crnoj boji.

Najlepši džet dolazi iz Engleske, ali ga takođe ima u SAD, Poljskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Španiji, Indiji i Rusiji.

Džet je uzemljujući i uravnotežujući mineral, i pošto je u stanju da akumulira negativno naelektrisanje dobar je za privlačenje snage i znanja. Pošto je nastao od najpre zakopanog a onda i fosiliziranog drveta pomaže da se dobije uvid u drevne mudrosti i u preobražavajuće snage Zemlje. Džet pomaže u uravnotežavanju finansija. Kod kuće ga treba držati u uglu bogatstva.

Džet je sušta suprotnost ćilibaru. Oni su u odnosu svetla i tame kao Sunce i Mesec, muški i ženski pol, kinetički-aktivni i magnetički-prijemčivi polaritet. Džet i ćilibar u kombinaciji su tradicionalni kamenovi Pravosveštenika i Pravosveštenica. U predhrišćanskoj eri smatra se da su ovu kombinaciju nosili vračevi i mudraci.

Kad se nosi oko vrata čini zaštitu nosiocu. Štiti od sila tame, bolesti i nasilja na duhovnim putovanjima. Pogodan je za pravljenje talismana koji postaju deo tela onih koji ih nose. Džet pospešuje preuzimanje kontrole nad vlastitim životom.

Džet je odličan za privlačenje i kanalisanje elementarne zemljine energije u željenom pravcu. Džet neutrališe negativne energije. Za oslobađanje od stresa najbolje ga je kombinovati sa lepidolitom. Za psihičku zaštitu i pročišćenje dobra je kombinacija džeta i crnog turmalina ili dimljenog kvarca.

Što se tiče fizičkog isceljenja u kombinaciji sa ćilibarom ili sugilitom dobar je za čišćenje jetre i bubrega. Džet leči migrenu, epilepsiju, limfne žlezde, otoke, želudac. Stabilizuje promene raspoloženja, donosi ravnotežu.

Džet se temeljno čisti posle svake sesije isceljivanja pod mlazom mlake vode. Puni se par sati pored gorskog kristala ili na ranom prepodnevnom Suncu.

Napomena: kristali ne mogu biti zamena za lekarski tretman.

Autor: Olga Rezo
Ametist | Mesečev kamen i roze kvarc | Vogel kristal
Žad kristal | Neuroza i kristali | Nakit koji leči | Podmlađivanje kristalima
Napetost, stres i kristali |