KRISTALI I DRAGO KAMENJE: ČITA


ametist, ahat, akvamarin, aleksandrit, amazonit, apofilit, aragonitbiseri, bodzi kamen i broncitcitrin, ceruzit, cirkon i celestitcilibar kamencita kamendumortijerit, dijamant i dolomitdzet kamenepidotfluorit, fuksit i fenakitgorski kristalhrizopras, herkimer dijamantjaspiskalcedon i karneollabradorit i larimarmesecev kamen
oniks i opsidijanpetalit i peridotrubin i rutilcrystalcrystalcrystalvogel kristalcrystalzad kamen

Čita


chyta crystal Čita pomaže kod emocionalnih i mentalnih problema, otvara treću i četvrtu čakru.

Serpentini po svojoj boji i izgledu liče na kožu zmije. Boja mu je žuto zelena ili maslinasto zelena sa crnim mrljama, neprovidan je i voštanog sjaja.

Nalazišta su mu u Italiji, Kini, Tanzaniji.

Čita (Chyta) je trgovački naziv Antigorita, dok je Antigorit varijacija klase minerala koja se naziva serpentin. Ime serpentin potiče od latinske reči serpens što znači zmija. Visoko vrednovani mermeri kao što je Konemara mermer su mešavina serpentina i mermera. Kinezi su ga još od davnina cenili jednako kao i žad.

Serpentini emituju sofisticirane isceljujuće vibracije i dovode do energetskog aktiviranja celularne regeneracije. Čita pomažu u otvaranju srčane čakre i otklanjanju blokada. Dovodi čakre u ravnotežu. Otvara puteve za kundalini energiju i ublažava poteškoće koje su ponekad povezane sa kretanjem kundalinija – zmijske snage. Smeštanjem ovog minerala na krunsku čakru indukuju se sile zadužene za ovo pokretanje. Može se koristiti za čišćenje oblačastih delova oko čakri. Pojačava meditativno stanje. Korišćen je kao jedan od 12 kamenova na grudima Hebrejskih prvosveštenika.

Antigorit pripada hidratnoj grupi silikata magnezijuma i gvožđa i predstavlja kaolint-serpentisku grupaciju. On je zelenkasto ili žuto-zelenkaste boje i ima strukturu koja ga čini pogodnim za graviranje i poliranje.

Za samoisceljivanje može da se koristi u slučajevima dijabetesa, hipoglikemije, i za podizanje nivoa apsorpcije kalcijuma i magnezijuma. Povoljno deluje na bubrege, žuč i slezinu. Potstiče pozitivno razmišljanje, ublažava depresiju, pomaže kod srčane aritmiije. Polaže se direktno na telo, na kožu.

Puni se na Suncu, prazni pod mlazom mlake vode.

Pravi se eliksir ili čaj kao preventiva protiv stvaranja kamena u bubrezima i žuči.

Napomena: kristali ne mogu biti zamena za lekarski tretman.

Autor: Olga RezoVaš Komentar:Ametist | Mesečev kamen i roze kvarc | Vogel kristal
Žad kristal | Neuroza i kristali | Nakit koji leči | Podmlađivanje kristalima
Napetost, stres i kristali |