Kristali » Žad


ametist, ahat, akvamarin, aleksandrit, amazonit, apofilit, aragonitbiseri, bodzi kamen i broncitcitrin, ceruzit, cirkon i celestitcilibar kamencita kamendumortijerit, dijamant i dolomitdzet kamenepidotfluorit, fuksit i fenakitgorski kristalhrizopras, herkimer dijamantjaspiskalcedon i karneollabradorit i larimarmesecev kamen
oniks i opsidijanpetalit i peridotrubin i rutilcrystalcrystalcrystalvogel kristalcrystalzad kamen

Žad Princ Mira

žad kamen u obliku figure Žad je kristal koji donosi mir, mudrost i ravnotežu. Ovaj drevni princ mira i spokoja izvanredan je tihi pomagač koji na nenametljiv način podiže svesnost ljudi na viši nivo. Svrstan je u istu kategoriju kao i dijamanti zbog svoje izvanredne opšte efikasnosti. Žad se od davnina smatra kraljevskim kamenom i veruje se da je inkarnacija kosmičkih principa univerzuma. On odgovara na vibracije planete Neptun i zato su mnoge duše rođene u nekom od vodenih znakova posebno snažno privučene ovim kristalom.

Žad je kamen ravnoteže i isceljenja, smiruje neurozu i emocije zasnovane na strahu. On nikada ni na koji način ne može da povredi čoveka koji ga nosi, jer jednostavno ne apsorbuje loše vibracije iz okoline. Štiti nas od negativnosti i neprestano izračuje umirujuće i pročišćujuće energije. Žad je u stanju da uspostavi i učvrsti vezu između različitih slojeva mentalnog tela i uveća intelektualni potencijal. Istočnjačke civilizacije su vekovima unazad bile svesne njegovih atributa.

Žad i Horoskop

Zbog toga što pripadaju istoj porodici minerala, žadeit i nefrit imaju slično delovanje ali sa manjim suptilnim razlikama. Najbolji primerci žadeita teže ka transparentnosti i puni su latentne snage i lepote. Veoma svetli tonovi bele ili krem boje, sa različitim venama, su od posebnog značaja za osobe rođene u znaku Raka, Device i Jarca, a ljubičasti i lila tonovi za Vagu, Bika i Strelca. Duboke zelene nijanse žada privlače Škorpije, Vodolije i Blizance. Ribe obožavaju imperijal zelene tonove. Žućkasto braon i ciglasto crvena boja pogoduje afinitetu Lava i Ovna. Ako spavamo sa žadom ispod jastuka, ne samo da ćemo se ujutru lako setiti snova, već ćemo razumeti i njihovo značenje.

Jedinstveni kvalitet žada je omogućio da se stvore umetnička dela izuzetne lepote. U Kini mnoge statue Kvin Jin, kineske boginje milosti i milosrđa, su rađene od žada. Ova zaštitnica dece i majčinstva je omiljena među ženama Azije i njene figure od žada otklanjaju negativnu energiju. Prema legendi, ovaj kamen je kristalizovana mesečeva svetlost koja je sišla sa svete planine.

žad kamen u obliku figure

Žad - dar sa neba

Žadu nije potrebno čišćenje. Može se reći da je ovaj kamen dar sa neba. On uvek ostaje čist i odašilje svoje nežne smirujuće vibracije. Žad je idealan za meditaciju unutrašnje tišine. Uzmite komadić žada u ruku i osluškujte šta on želi da vam poruči. U zavisnosti od načina kako držimo ovaj kamen možemo proveriti da li smo u stanju "osluškivanja" ili ne. Obično, postoji tendencija da se kamen žada previše stegne, kao alatka koju želimo upotrebiti. Proces istinskog osluškivanja podrazumeva nežno i veoma pažljivo držanje kamena u ruci, dozvoljavajući mu da se sam otkrije, umesto da pokušavamo da ga iskoristimo.

Autor: Olga Rezo
Ametist | Mesečev kamen i roze kvarc | Vogel kristal
Žad kristal | Neuroza i kristali | Nakit koji leči | Podmlađivanje kristalima
Napetost, stres i kristali |