KRISTALI I DRAGO KAMENJE NA A


ametist, ahat, akvamarin, aleksandrit, amazonit, apofilit, aragonitbiseri, bodzi kamen i broncitcitrin, ceruzit, cirkon i celestitcilibar kamencita kamendumortijerit, dijamant i dolomitdzet kamenepidotfluorit, fuksit i fenakitgorski kristalhrizopras, herkimer dijamantjaspiskalcedon i karneollabradorit i larimarmesecev kamen
oniks i opsidijanpetalit i peridotrubin i rutilcrystalcrystalcrystalvogel kristalcrystalzad kamen

Akvamarin


Aquamarine Akvamarin je kamen hrabrosti i mira, pojačava intelektualno rezonovanje, pomaže pri procesu učenja, produbljuje ljubav i partnerske odnose.

Akvamarin je svetlo plava do plavo zelena varijanta berila, staklastog sjaja.

Akvamarin se može naći u Šri Lanci, Namibiji, Indiji, Madagaskaru, Nigeriji.

Akvamarin ima boju vode koja daje život, ovaj kamen je povezan sa okeanom, pomaže nam da stupimo u kontakt sa prirodnim duhovima mora. On se bori sa silama tame i privlači naklonost duhova svetla. Pomorci nose talismane od akvamarina zbog sigurnosti protiv utapanja. Prema legendi, nastao je u kovčegu sa blagom sirena. Oduvek se smatra srećanim kamenom za mornare. Koristi se kao talisman za putovanja i krstarenja.

Aktivira i čisti grlenu čakru, razvija čovečnost, izoštrava intuiciju, omogućava jasno viđenje. To je kamen za meditaciju i u meditaciji priziva visoke nivoe svesti.

Ime Akvamarin izvedeno je iz latinske reči koja znači morska voda, i oduvek se smatra da on štiti putnike od morske bolesti i čudovišta.

Akvamarin leči grlo, disajne puteve, bronhitis, natečene žlezde, plućne bolesti. Povoljno deluje na živce, štitnu i limfne žlezde, sprečava zakrečenje arterija i senilnost. Dobar je u borbi protiv depresije, jača samosvest.

U dužim brakovima produbljuje ljubav i partnerske odnose. Akvamarin je nežan kristal koji dobro čisti auru.

Eliksir od akvamarina leči očne probleme, respiratorne bolesti, štucanje, alergiju i služi za pranje kože.

Amazonit


Amazonite Amazonite Amazonit je kamen otvorenosti, ima filtrirajuće dejstvo. Amazonit je kamen poverenja, komunikacije, kreativnosti i mira. Stvara osećaj snage. Inspiriše istinu, iskrenost, čast i ljubav prema sebi.

Boja amazonita je bledo azurna – plava, staklastog sjaja.

Nalazi se u obliku stena sirov, ispoliran i kotrljan u Brazilu, Indiji, Madagaskaru, SAD i Australiji.

Ovaj poluprovidni zeleno – plavi srodnik feldšpata je nazvan prema reci Amazon. Balansira žensku i mušku energiju i promoviše ljubaznost i praktičnost. Odličan je kamen za umetnike. Amazonit je poznat pod nazivom Kamen Nade. Doneće sreću i ostvarenje svih vaših nadanja i snova.

Pojačava životnu snagu, smiruje živce, opušta mišiće, štiti od srčanih tegoba. Otvara srčanu, grlenu čakru i treće oko. Jača intuiciju. Rastvara blokade unutar nervnog sistema i raspršuje negativnu energiju. Koristan je kod osteoporoze i karijesa.

Pomaže u komunikaciji i elokventnosti, integritetu, poverenju. Ako se drži na oblasti trećeg oka Amazonit otključava psihičku viziju.

Amazonit pomaže u analizi i sortiranju informacija kombinujući ih sa intuitivnom mudrošću. Pomaže u manifestovanju i održavanju energija Čiste Univerzalne Ljubavi.

Smanjuje ponašanja koja su samodestruktivna, pogotovo nakon iskustvava razočarenja. Eliminiše iritaciju i pojačava poverenje u sebe i druge ljude.

Amazonit se može koristiti za smirivanje svih čakri nakon što su bile izložene neskladnim i uznemirujućim energijama. Amazonit može podmladiti srce, uspostaviti pravilan rad Srčane i Grlene Čakre.

Ako imate izazovnu situaciju, na primer, donošenje teške odluke ili angažman u javnom obraćanju, amazonit je jedan od najboljih kristala koje možete da imate uz sebe.

Amazonit uravnotežava metabolizam, usklađuje nervni sistem, smiruje živce, štiti od srčanih tegoba, pomaže jetri, tiroidnoj žlezdi i vodi nas u dubok opuštajući san. Amazonit pomaže kod osteoporoze, poteškoća sa kičmom, problema sa zubima, pospešuje apsorpciju kalcijuma.

Amazonit blokira geopatogena zračenja. Štiti i od elektromagnetnog zagađenja. Stavlja se između sebe i izvora zračenja. Omanji plosnat kamičak može da se zalepi na mobilni telefon.

Alabaster


Alabaster Alabaster je kamen drevnog Egipta koji otkriva tajne iz doba građenja piramida. Sa njim prepoznajemo nebesa i Božanska stanja u sebi. Stimuliše meditaciju.

Ima razne boje kao i mermer. Najviše se koriste bele i bež varijante.

Nalazišta su mu u Egiptu duž Nila, Grčkoj, Kini.

Alabaster ima spiritualne i isceljujuće kvalitete. Promoviše praštanje pomažući održavanje zrelosti i smirenosti za vreme stresnih stanja kao i praštanje drugih prema nama. Pomaže u odabiru duhovnog puta i pronalaženju sebe na tom putu. On ima moć privlačenja stvari koje su nam potrebne i odbijanja onih koje nisu.

Alabaster privlači energiju ostalih kamenova iz svoje okoline, asimilira njihovu energiju i tako vam daje kombinovanu energiju dva i više kamenova. Ako je izrezbaren hijeroglifama ili u nekoj geometrijskoj formi pokreće mentalne aktivnosti. Dovodi do spoznaje o Božanskoj slobodi i postizanju Božanskog stanja svesti.

Alabaster ogrlica Vrlo je dobar u tretmanu srčanih oboljenja, smanjuje unutrašnji bes. U homeopatiji služi za spravljanje puno različitih lekova.

Od alabastera se prave ukrasni predmeti, ornamenti, talismani, nakit, enterijeri itd. Osetljiv je na vlagu i zato se ne čisti uz pomoć vode, samo suvom nežnom krpom. Od alabastera se ne mogu praviti eliksiri.

Ametrin


Ametrine Ametrin olakšava astralno putovanje, otvara treće oko, potstiče isceljenje i proricanje.

Boja mu je ljubičasta i žuta u jasno ograničenim zonama, prozirna.

Nalazišta su u Boliviji, Brazilu i Meksiku.

Ametrin je varijacija kvarca koja nudi kombinaciju ametista i citrina u istom kamenu. To je vizuelno veoma atraktivan kristal koji se može upotrebiti do njegovog punog potencijala. Ametrin nosi u sebi dualnost muške i ženske energije tako da je on pravi izbor kada se radi o dugotrajnim vezama ili braku jer osvežava ljubav. Ne samo da će ametrin da vas poduči o spiritualnom svetu, već će vam takođe omogućiti da koristite svoju kreativnost i snagu volje do za vas mogućih granica. Kristali ametrina su puni života i energije.

Ametrin je prirodna mešavina dva jaka kamena, ametista i citrina. Ima snagu oba kristala, brz je i efikasan u svom delovanju. Povezuje fizičku ravan sa višom svešću. Olakšava astralno putovanje, štiti od psihičkih napada. Oslobađa stres i napetost iz glave. Sprečava moždani udar. Potstiče rad mozga, pojačava memoriju. Poboljšava koncentraciju i meditaciju, otvara treće oko. Potstiče moć isceljivanja i proricanja, uravnotežava mušku i žensku energiju.

Pomaže u prihvatanju drugih. Stimuliše kreativnost, oslobađa energetske blokade, preobražava energiju u pozitivnu, donosi uvid u skrivene uzroke emotivnog bola.

Jača nerve, snabdeva telo kiseonikom, smanjuje crvenilo, znojenje, drhtanje. Pomaže kod zakrečenja krvnih sudova i senilnosti. Pročišćuje krv, pozitivno utiče na oči. Harmonizira rad čakri. Pri meditaciji polaže se na sedmu čakru ili direktno na telo gde je potrebno. Puni se pored gorskog kristala sa citrinom i ametistom.

Ametrin stabilizuje ravnotežu između spiritualnosti i svakodnevnog života, svetog i svetovnog. Pomaže u donošenju spiritualnih vrednosti u svakodnevni život, a dobar je i za meditaciju i rad sa duhovima vodičima u samoisceljivanju.

Ametist i citrin – dva sastavna dela ametrina su kristalne vrste sa suprotnim svojstvima u mnogim aspektima. Ipak u ovom slučaju to ne znači nekompatibilnost što se najbolje može videti i letimičnim pogledom na predivne nijanse ljubičasto žutih boja ova dva kamena. U spektru boja ljubičasta je na suprotnoj strani žute, ali ipak su one komplementarne što znači da svaka pojačava onu drugu i mogu da idu zajedno. Zato mogu da idu zajedno.

Možemo naći istu vrstu komplementarnog odnosa u osobinama citrina i ametista. Citrin se odnosi na treću čakru koja je povezana sa samopoštovanjem i ličnom moći. Ametist pomaže u uravnotežavanju ovih energija tako da samopoštovanje ne preraste u egoizam, a lična snaga ne bude preobraćena u dominaciju nad drugima.

Ametist je jedan od kristala šeste čakre. Šesta čakra se povezuje sa ulaskom u unutrašnje svetove, sa intuicijom, psihičkim razvojem, i snovima. To je energetski centar koji se povezuje sa prelaskom iz obične svakodnevne svesnosti u dublju spiritualnu svesnost, i ametist je glavni kamen koji podržava ovu promenu.

Ametrin pojačava ravnotežu i obezbeđuje vezu fizičke forme sa krajnjim ciljem savršenstva. Stimuliše intelekt da dosegne iza aspekata vidljivog sveta i stremi prema razvoju i širenju svesnosti. U meditaciji Ametrin može pomoći da se brže dosegnu viša stanja i vodi do mirne saradnje među ljudima. Oslobađa lične negativno programirane šablone. Ametrin radi veoma brzo i efikasno, na primer, pojačava kvalitet čišćenja citrina na novi viši nivo vibracije, istovremeno povećavajući količinu energije.

Imajući sve ovo u vidu, ametrin je idealan kamen za onoga ko želi da ima poverenje u svoje vrednosti, svoju jedinstvenost i svoju individualnu originalnu svrhu života, da radi koristeći ličnu moć za dobro i spiritualni napredak čovečanstva u permanentnom prožimanju fizičke i duhovne stvarnosti.

Napomena: kristali ne mogu biti zamena za lekarski tretman.

Autor: Olga Rezo
Ametist | Mesečev kamen i roze kvarc | Vogel kristal
Žad kristal | Neuroza i kristali | Nakit koji leči | Podmlađivanje kristalima
Napetost, stres i kristali |